Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2019 06:54 | Správy | Zahraničné správy

V niektorých destináciách zakazujú známe opaľovacie krémy: Sú nebezpečné nie len pre ľudí

Havajské ostrovy boli prvým územím, ktoré prijalo zákon zakazujúci na ich pôde predaj a používanie opaľovacích krémov obsahujúcich látky škodiace životnému prostrediu: oxybenzon a etylhexyl metoxycinamát.

Rovnaký zákaz platí na ostrove Aruba, autonómnej krajine Holandska, a na ostrove Palau východne od Filipín, píše taliansky denník La Repubblica. Tieto zákazy boli vydané v dôsledku poplašných správ prichádzajúcich najmä z Veľkého bariérového útesu v Austrálii, ktorý za posledných 30 rokov prišiel takmer o polovicu svojich koralov. Problém je však oveľa rozsiahlejší. Podľa údajov, ktoré obsahuje publikácia Zachráňme moria a oceány Agnes Vandewiel, je už 25 percent koralových útesov vo svete zničených a 75 percent zostávajúcich je bezprostredne ohrozených.

Pravda, príčiny sú rôzne, ale tiež opaľovacie krémy patria k tým faktorom, o ktorých pred niekoľkými rokmi informovala štúdia vedcov z Floridskej univerzity. Tá ukázala, že oxybenzon, obsiahnutý v opaľovacích krémoch známych značiek, je pre vývoj koralov toxický a zvyšuje ich predpoklady na to, že stratia farbu. Tieto látky navyše nie sú nijako neškodné ani pre našu pleť.

Pred niekoľkými mesiacmi publikovali americkí dermatológovia na stránkach prestížneho časopisu Americkej lekárskej spoločnosti JAMA štúdiu, ktorá preukázala, že prostredníctvom chemických filtrov prenikajú do krvi niektoré substancie. "Ide o avobenzón, oxybenzon, octocrylen a ecamsul," uvádza Pucci Romano, prezident Medzinárodnej asociácie ekodermatológie. "Tieto látky sú narušiteľmi endokrinného systému, ako u morskej fauny, tak u ľudí. Preto je treba vyberať si také opaľovacie krémy, ktoré rešpektujú životné prostredie i našu pleť," dodáva.

 

Túto voľbu dnes umožňuje ponuka ekologických opaľovacích olejov a krémov novej generácie, ktoré sú šetrné k vodnému prostrediu. Odborníci odporúčajú vyberať si si preto iba tie ingrediencie, ktoré sa v prírode ľahko rozložia, ktoré používajú kartónový obal s certifikáciou FSC (mimovládna nezisková organizácia Rada pre správu lesa), neobsahujú príbalový leták a podporujú projekty ad hoc, ako je Pur Corail v Indonézii, ktorý prispieva k umelému pestovaniu koralov, ktoré potom budú vysadené pri ostrove Bali.

"Do módy sa vrátili staré fyzické filtre, ako je oxid zinočnatý a oxid titaničitý v podobe nanočastíc, ktoré môžu preniknúť do pleti vďaka tomu, že sú lepšie roztierateľné," vysvetľuje Pucci Romano. Preto keď kupujeme opaľovací krém, je potrebné skontrolovať, či na etikete nie sú uvedené štyri látky menované v časopise JAMA, ale aj parafín a vazelína, ktoré sa v prírode nerozložia. Namiesto nich by krém mal obsahovať rastlinné a nerastné látky, ako je slnečnicový, avokádový, sezamový či vínny olej, ktoré sú bohaté na vitamín E, ale tiež olej z ryžových otrúb, karanja olej či bavlnený olej, ktoré majú hydratačné a upokojujúce účinky. Tieto prírodné látky nielen neškodia životnému prostrediu, ale sú prospešné aj pre našu pokožku. "Čím menej chemických látok, tým menšie riziko podráždenia a citlivosti pokožky, ale aj menšia ochrana pleti. V prípade používania týchto prostriedkov je potrebné venovať väčšiu pozornosť tomu, ako dlho sme na slnku," hovorí Pucci Romano.

Ochranu, ktoré je prívetivá k životnému prostrediu, je potrebné opakovať častejšie a správnym spôsobom a vyhýbať sa príliš dlhému pobytu na slnku. "Nestačí aplikácia ochranného krému, aby sme zabránili riziku ožiarenia UV lúčmi, a to aj preto, že zatiaľ neexistuje stopercentná ochrana," vysvetľuje Leonardo Celleno, prezident Talianskej asociácie dermatológie a kozmetológie. "Je nevyhnutné dostatočne piť a denne v strave prijímať zodpovedajúce množstvo antioxidantov obsiahnutých najmä v mnohom sezónnym ovocí a zelenine," dodáva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska