Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2019 11:45 | Správy | Zahraničné správy

Nový britský minister nezaháľa: Štartujeme prípravy na brexit bez dohody v režime turbo

Británia začala urýchlené prípravy na brexit bez dohody a 31. októbra bude prichystaná opustiť Európsku úniu. V pondelok to pre stanicu BBC vyhlásil nový britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Informovala o tom agentúra Reuters. Šéf britskej diplomacie, zarytý podporovateľ brexitu, označil za hlavnú prekážku pre dosiahnutie dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie najmä "nedemokratickú" írsku poistku.

"Chceme s partnermi a priateľmi z EÚ dosiahnuť dobrú dohodu, avšak tá nesmie obsahovať nedemokratickú írsku poistku," povedal Raab pre BBC. Dodal, že premiér Boris Johnson poveril vládu, aby začala prípravy na odchod Británie z EÚ bez dohody "v režime turbo".

 

Ministri nového konzervatívneho kabinetu Borisa Johnsona v tejto súvislosti ešte v nedeľu vyhlásili, že EÚ pravdepodobne nepristúpi k zmene existujúcej dohody o brexite. Tú s Bruselom vyrokovala ešte bývalá premiérka Theresa Mayová, pričom jej integrálnou súčasťou je aj problematická írska poistka.

Konzervatívny poslanec Oliver Letwin, ktorý patrí medzi odporcov brexitu bez dohody, pre BBC uviedol, že poslanci sa takémuto scenáru pokúsia zabrániť, avšak nie je isté, či uspejú. "Nikto teraz nedokáže povedať, či dokážeme v parlamente získať väčšinu pre niečo iné ako pre odchod bez dohody na poslednú chvíľu, najmä ak sa ukáže, že táto vláda žiadnu dohodu nemá," zdôraznil Letwin.

Na základe írskej poistky, ktorá je súčasťou dohody o brexite, by pre Severné Írsko dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ, aké by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva. Tento "záložný plán" pre Írsko však nie je časovo ohraničený a veľká časť britských zákonodarcov ho vníma ako pascu, ktorá ich krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Londýnu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete.

Brexit: CBI varovala, že ani jedna strana nie je pripravená na brexit bez dohody

 

Konfederácia britského priemyslu (CBI) v pondelok varovala, že ani Spojené kráľovstvo, ani Európska únia (EÚ) nie sú pripravené na brexit bez dohody. CBI, najväčšia britská obchodná skupina, vydala správu, podľa ktorej je EÚ ešte menej pripravená na brexit bez dohody ako Británia. To by potenciálne mohlo znevýhodniť britské firmy, keďže nebude žiadne prechodné obdobie a oslabiť pozíciu Londýna pri budúcich rokovaniach o obchode, konštatuje sa v správe.

CBI vyzvala britskú vládu, aby obnovila stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi ostrovných firiem a vyčlenila viac času na prijatie zákonov týkajúcich sa odchodu bez dohody. Podľa konfederácie EÚ, s výnimkou Írska, istým spôsobom zaostáva za Britániou v prípravách na brexit bez dohody.

"Kombinácia rôznych prístupov EÚ a Spojeného kráľovstva vytvára nerovnováhu, pričom tovary a služby z EÚ budú mať ľahší prístup na britský trh ako pri vývoze tovaru a služieb zo Spojeného kráľovstva do EÚ," píše sa v správe CBI.

A hoci aj Británia musí zlepšiť svoje prípravy, EÚ doteraz prijala len niekoľko obmedzených a dočasných opatrení, ako napríklad uznanie platnosti licencií pre britské nákladné vozidlá po dobu deviatich mesiacov po brexite bez dohody a povolenie pre britské lietadlá pokračovať v letoch šesť mesiacov po neriadenom odchode krajiny z Únie.

EÚ by tiež mala povedať, či uzná britský obchodný systém, ako to urobila v prípade Kanady, USA a Japonska s cieľom minimalizovať byrokraciu. Británia už uviedla, že umožní spoločnostiam z EÚ pôsobiacim v oblasti finančných služieb pokračovať v činnosti ešte určitý čas po brexite, kým budú musieť požiadať o novú licenciu, ale európsky blok zatiaľ recipročné opatrenia neprijal.

Nový britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že chce novú dohodu o brexite, ale je pripravený v prípade potreby vystúpiť z EÚ aj bez dohody. Brusel zase opakovane deklaroval, že dohoda, ktorú minulý rok uzavrel s bývalou premiérkou Theresou Mayovou, je najlepšou a jedinou ponukou.

Správa CBI, ktorá sa opiera o spätnú väzbu od tisícok firiem, ukázala, že brexit bez dohody by v krátkom alebo dlhodobom horizonte zasiahol spoločnosti v 24 z 27 sektorov v Británii, pričom menšie podniky sú naň menej pripravené ako tie väčšie.

CBI zároveň odporučila prijať vyše 200 opatrení na zmiernenie vplyvu brexitu bez dohody. A vyzvala EÚ, aby podobne ako Británia zaviedla dočasné opatrenia, a to v celej škále oblastí od colných údajov po možnosti pre britské firmy požiadať začiatkom septembra o základné licencie pre tzv. tretiu krajinu.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete