Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2019 21:20 | Šport | Cyklistika | Tour de France
Foto

Tour je na konci: Sagan má rekordný zelený dres, Bernal je najmladším víťazom za 110 rokov!

Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) podľa predpokladov dotiahol do úspešného konca svoje úsilie o zelený dres a po siedmy raz ovládol bodovaciu súťaž na Tour de France.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Prekonal tým historický rekordný zápis Nemca Erika Zabela, ktorý sa tešil v zelenom drese v Paríži šesťkrát (1996 - 2001). Sagan potreboval na sedem víťazných "bodovačiek" osem účastí na TdF. Svoju zelenú sériu prerušil iba v roku 2017, keď bol nútený odstúpiť z pretekov už po 4. etape po diskvalifikácii.

Záverečná 21. etapa 106. ročníka TdF z Rambouillet do Paríža (128 km) mala podľa predpokladov šprintérsky záver a v ňom bol najlepší Austrálčan Caleb Ewan z tímu Lotto Soudal, ktorý v tesnom špurte zdolal Holanďana Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma) a Taliana Niccolu Bonifazia (Total Direct Énergie). Ewan potvrdil pozíciu najlepšieho šprintéra na TdF 2019, vyhral dovedna tri etapy.

Peter Sagan sa nedostal do úplného záveru medzi najlepších a skončil desiaty. Sagan na práve skončenom ročníku TdF získal dovedna 316 bodov, pravidelne ich zbieral nielen na šprintérskych prémiách, ale aj v rýchlych koncovkách etáp. Dovedna deväťkrát sa mu podarilo skončiť v etape do 5. miesta, na konte má aj jednu víťaznú etapu, jedno druhé a jedno tretie miesto. V celkovom poradí boja o žltý dres 29-ročnému Slovákovi patrí 80. priečka s odstupom 2:44:24 h za víťazom

Kolumbijský cyklista Egan Bernal sa stal víťazom 106. ročníka Tour de France. Jeho celkový triumf bol spečatený už po sobotňajšej 20. etape v Alpách z Albertville - Val Thorens, v nedeľu 22-ročnému jazdcovi tímu Ineos už len stačilo dôjsť do cieľa v Paríži.

Bernal vyhral Tour de France s náskokom 1:11 min pred svojím tímovým kolegom a obhajcom celkového triumfu Britom Geraintom Thomasom a 1:31 min pred Holanďanom Stevenom Kruijswijkom (Jumbo-Visma). Je to vôbec najtesnejší rozdiel medzi prvými troma pretekármi na konečnom pódiu. Dosiaľ bol najtesnejší boj o celkový triumf v roku 1966, keď zvíťazil Aimar o 1:07 min pred Janssenom a 2:02 min pred Poulidorom.

Bernal sa stal vôbec prvým kolumbijským víťazom Tour v histórii a ako 22-ročný je tretí najmladší víťaz v histórii. V skoršom veku sa to podarilo iba Francúzovi Henrimu Cornetovi (1904) a Luxemburčanovi Francoisovi Faberovi (1909).

Bernal potvrdil suverenitu tímu Ineos (predtým Sky) v poslednom desaťročí. Od roku 2012 sa len raz tešil z celkového triumfu na francúzskych cestách niekto iný ako člen tímu Sky. V roku 2014 sa stal víťazom Talian Vincenzo Nibali. V sledovanom období štyrikrát triumfoval na "Starej dáme" Brit Christopher Froome (2013, 2015, 2016, 2017) a po jednom víťazstve pridali jeho krajania Bradley Wiggins (2012), Chrisa Frooma a Geraint Thomas (2018).

Ineos je z historického pohľadu vôbec prvý tím, ktorý má štyroch rôznych víťazov Tour de France. Dosiaľ mal tri celkové triumfy s troma rozličnými jazdcami tím Banesto/Caisse d´Epargne, boli nimi Španieli Pedro Delgado, Miguel Indurain and Oscar Pereiro.

 

Výsledky - Tour de France 2019:

21. etapa (Rambouillet - Paríž, Elyzejské polia, 128 km): 1. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 3:04:08 h, 2. Dylan Groenewegen (Hol.) Jumbo-Visma, 3. Niccolo Bonifazio (Tal.) Total Direct Énergie, 4. Maximiliano Richeze (Arg.) Deceuninck Quick-Step, 5. Edvald Boasson Hagen (Aus.) Dimension Data, 6. André Greipel (Nem.) Arkea-Samsic,...10. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe - všetci rovnaký čas ako víťaz

Celkové poradie po 21. etape /žltý dres/: 1. Egan Bernal (Kol.) Ineos 82:57:00 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:11 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +1:31, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +1:56, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step +4:05, 6. Mikel Landa (Šp.) Movistar +4:23, 7. Rigoberto Urán (Kol.) EF Education First +5:15, 8. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +5:30, 9. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +6:12, 10. Warren Barguil (Fr.) Team Arkéa Samsic +7:32,... 80. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:44:24 h

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 316 bodov, 2. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 248, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 224, 4. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 209, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 201, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 192

Vrchárska súťaž /bodkovaný dres/: 1. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale 86 bodov, 2. Egan Bernal (Kol.) Ineos 78, 3. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal 74

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné