Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2019 19:12 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Muž, ktorý znásilnil a zabil Alexandru († 15), zavraždil aj Luizu († 18): Odporný nález na jeho pozemku

Muž sa priznal k vraždám dievčat, ktoré otriasli Rumunskom. Informovala o tom agentúra ČTK 28. júla. K dvom vraždám mladých dievčat v mestečku Caracal na juhu Rumunska sa v nedeľu priznal 66-ročný muž, ktorého polícia zadržala už v piatok.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Prípad únosu a vraždy 15-ročného dievčaťa vyvolal tento týždeň v Rumunsku značnú pozornosť verejnosti, demonštrácie v niekoľkých mestách, čistky vo vedení polície aj kritiku policajnej práce z najvyšších poschodí politiky. Bývalý automechanik, ktorý si privyrábal ako vodič taxíka, Gheorghe Dinca je vo väzbe od piatku, kedy ho policajti zadržali pre podozrenie z únosu a vraždy 15-ročnej Alexandry Macešanuovej, ktorá zmizla v stredu. "Tie činy priznal," povedal v nedeľu novinárom stručne Dincantov právnik Bogdan Alexandrov, podľa ktorého sa jeho klient priznal aj k vražde 18-ročnej Luizy Melencuovej, ktorá bola nezvestná od apríla.

Prípad 15-ročnej Alexandry vyvolal v Rumunsku značnú pozornosť predovšetkým kvôli postupu polície. Dievča údajne cestovalo v stredu autostopom medzi dedinou Dobrosloveni, v ktorej bývalo, a mestom Caracal, v ktorom má dom podozrivý Dinca. Vo štvrtok dopoludní dievča trikrát za sebou telefonovalo na tiesňovú linku 112 a žiadalo o pomoc. Uviedla pritom, že bola unesená, zmlátená a znásilnená mužom, ktorý jej zastavil a ponúkol odvoz. Polícii trvalo 16 hodín, než sa jej podarilo lokalizovať telefón, z ktorého dievča volalo, a ďalšie tri hodiny policajti pred Dincanovým domom čakali na povolenie na domovú prehliadku, ktorá však podľa rumunských zákonov v naliehavých prípadoch nie je potrebná. Podľa rumunských médií dokonca Dincanova susedka upozornila na krik z jeho domu, polícia sa ale jej oznámením nezaoberala.
Keď policajti konečne do domu v noci v piatok vrazili, našli tam ľudské pozostatky na dne suda s kyselinou a šperky, ktoré patrili 15-ročnej Alexandre. Na pozemku v mestečku Caracal objavila polícia aj ďalšie vrecia so zamrazeným mäsom "nezvieracieho pôvodu“. Podľa rumunských médií v súčasnosti policajti muža podozrievajú prinajmenšom z troch vrážd. Nájdené ľudské pozostatky sa zatiaľ identifikovať nepodarilo. Prípad vrážd na juhu krajiny vyvolal v Rumunsku pobúrenie. Tisíce Rumunov demonštrovalo v sobotu večer v Bukurešti a ďalších mestách proti vláde sociálnodemokratickej premiérky Vioriky Dancilaovej a proti polícii, ktorá je podľa nich skorumpovaná a nekompetentná.

 

Štát v prípade vrážd v CARACAL podľa demonštrantov zlyhal a mladú dievčinu nechal v štichu. Svoje funkcie museli od piatku opustiť šéf rumunskej polície Ioan Buda a prefekt a policajný riaditeľ župy Olt, v ktorej mestečko Caracal leží. Premiérka Dancilaová v sobotu povedala, že zvažuje vypísanie referenda o sprísnenie trestov za znásilnenie, vraždy a zneužívania detí. Ku kritike úradov sa pridal tiež rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý dal najavo, že rezignácia a prepustenie niekoľkých činiteľov boli "nevyhnutné, nie ale dostatočné". Podľa prezidenta, ktorý vzišiel z opozičnej Národnej liberálnej strany (PNL), prípad ukazuje, že kvôli korupčným praktikám môžu na pozíciách polície pracovať aj neschopní ľudia. "Kým budú niektorí politici podporovať korupciu, nekompetentnosť a povyšovanie na základe iných kritérií, ako je odbornosť, bude trpieť celá spoločnosť," napísal prezident na facebooku.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky