Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2019 12:12 | Správy | Domáce správy

Až 76 % mladých Slovákov žije u rodičov: Nájomných bytov je výrazný nedostatok

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR v roku 2018 podporilo výstavbu 1385 nájomných bytov na Slovensku dotáciami v celkovej výške 26.344.360 eur.

Najviac, 306, bytov bolo podporených v Prešovskom kraji. V Bratislavskom kraji ministerstvo neposkytlo dotáciu na výstavbu žiadnych nájomných bytov. "Na Slovensku býva 76 percent mladých ľudí u svojich rodičov," priblížil hovorca Združenia miesta obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. ZMOS momentálne, v rámci národného projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, pracuje na analytickej štúdii, ktorá má jasne definovať východiská a navrhnúť odstránenie prekážok, ktoré spôsobujú výrazný nedostatok nájomného bývania.

"Využijeme nielen dáta a poznatky z historického vývoja, ale aj nové trendy, skúseností a prínos samospráv, ktoré sa výrazne orientujú na výstavbu nájomných bytov a dokazujú, že pre samosprávu to prináša mnohé benefity," povedal Kaliňák. Problém je podľa neho aj v túžbe ľudí po osobnom vlastníctve, zakorenenej na Slovensku od začiatku 90. rokov. "Obmedzili sme napríklad ekonomickú mobilitu a vzdialili sa tomu, čo je dostupné nájomné bývanie," tvrdí.

Verejné nájomné byty najčastejšie spravujú priamo samosprávy, alebo nimi zriadené organizácie na tento účel. V marci ZMOS oslovilo 412 starostov a primátorov z rôznych regiónov a jednotlivých veľkostných kategórií obcí. Výsledky prieskumu budú podkladom na ďalšiu prácu v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy.

 

Združenie okrem iného zisťovalo, v čom vidia starostovia a primátori prínos nájomného bývania pre obce. Podľa 31,5 percenta respondentov medzi významné pozitíva patrí zvyšovanie počtu obyvateľov obce a 30,3 percenta ich vidí v ponuke cenovo dostupného bývania zraniteľným, ohrozený skupinám. Zvyšovanie ekonomickej spotreby v samospráve z dôvodu prísunu obyvateľov uviedlo ako prínos nájomného bývania 19,3 percenta respondentov. Prínos z hľadiska podpory ekonomickej mobility, teda pohodlnejšieho presunu ľudí za prácou, je podľa 12,3 percenta opýtaných. Iný prínos uviedlo 1,2 percenta a nevedelo sa vyjadriť 5,5 percenta starostov a primátorov zaradených do prieskumu.

Najviac (25,9 percenta) respondentov považuje za riziko nájomného bývania príchod obyvateľov, ktorí nemusia mať pozitívny vzťah k samospráve. Príchod obyvateľov s prechodným pobytom, ktorých príjmy z trvalého pobytu patria inej samospráve, uviedlo ako riziko 22,7 percenta opýtaných. Obavy z investície do výstavby nájomných bytov, o ktoré nemusia mať ľudia záujem, vyjadrilo 19,8 percenta starostov a primátorov v prieskume. Celkovo 22,3 percenta opýtaných si myslí, že by investovali do bytov, ktoré si vzhľadom na výšku nájmu záujemcovia nebudú môcť dovoliť. Iné riziko výstavby nájomných bytov uviedlo 3,5 percenta respondentov a 5,8 percenta sa k tejto otázke nedokázalo vyjadriť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!