Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2019 23:00 | Správy | Zahraničné správy

Parlamentné voľby na Ukrajine: Zeleského strana môže vládnuť sama, zvolili sa ešte 4 ďalšie subjekty

V parlamente bude aj proruské zoskupenie Opozičná platforma - Za život, strany expremiérky Tymošenkovej a exprezidenta Porošenka, ako aj nová strana Hlas, ktorú založil spevák kapely Okean Elzy.

Strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vysoko zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách a obsadí v parlamente nadpolovičnú väčšinu kresiel. Vyplýva to z takmer úplných výsledkov volieb, ktoré v utorok večer po spočítaní 98,54 percenta odovzdaných hlasov zverejnila ukrajinská Ústredná volebná komisia. Strana Sluha ľudu, odvodzujúca svoj názov od rovnomenného televízneho seriálu, v ktorom hral Zelenskyj hlavnú rolu, získala 43 percent v boji o 225 parlamentných kresiel, o ktorých sa rozhodovalo pomerným systémom, a k tomu 176 z celkového počtu 199 kresiel v jednomandátových obvodoch. Dokopy bude teda Sluha ľudu disponovať až 253 z celkového počtu 450 parlamentných kresiel.

Na druhom mieste skončilo s veľkým odstupom zoskupenie Opozičná platforma - Za život, ktoré získalo 13 percent hlasov celonárodne plus 19 kresiel z jednomandátových obvodov. Spolu bude mať tento subjekt 44 poslancov. Ide o proruskú a euroskeptickú koalíciu pod vedením oligarchu Viktora Medvedčuka, blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý je aj krstným otcom jeho dcéry.

Do parlamentu sa ešte dostali tri ďalšie strany - Všeukrajinské združenie Otčina expremiérky Julije Tymošenkovej, ktoré bude mať 25 poslancov, Európska solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka, ktorá bude mať tiež 25 poslancov, a liberálna proeurópska strana Hlas, ktorú založil spevák ukrajinskej rockovej kapely Okean Elzy Svjatoslav Vakarčuk. Tá bude disponovať dvadsiatimi parlamentnými kreslami. Zvyšné kreslá obsadili nezávislí kandidáti, kandidujúci v jednomandátových obvodoch.

 

Mimo parlamentu skončili obe nacionalistické strany, ktoré majú blízko ku krajnej pravici, teda Všeukrajinský zväz Sloboda a Radikálna strana, a tiež strana súčasného premiéra Volodymyra Hrojsmana Ukrajinská stratégia. Zelenskyj tesne po nedeľňajšom volebnom víťazstve vyhlásil, že jeho hlavnými prioritami bude ukončenie vojny na východe Ukrajiny s proruskými separatistami podporovanými Moskvou, a boj proti korupcii. "Hlavné priority pre nás, a pre každého Ukrajinca, sú zastavenie vojny, návrat našich zajatcov (držaných Ruskom - pozn. SITA) a víťazstvo nad korupciou, ktorá sa naďalej na Ukrajine drží," povedal Zelenskyj. Prezident tiež avizoval, že by chcel, aby parlament, ktorý z týchto volieb vzíde, zrušil poslaneckú imunitu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?