Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Čo ešte čaká našich zlatých olympionikov z Ria?

Bratranci, kanoisti Ladislav a Peter Škantárovci patria medzi našich najúspešnejších športovcov. Zlatí olympijskí víťazi z Rio de Janeiro sa rozhodli minulý rok „prepádlovať“ od slalomu na divokej do novej disciplíny. A popri tom už intenzívne myslia dopredu na to, čo príde, keď sa ich aktívna športová kariéra skončí. Čo to bude, prezrádzajú v našom rozhovore.

Máte za sebou dráhu, o akej môže väčšina športovcov len snívať. Minulý rok ste však stáli na neľahkej životnej križovatke. Čo sa vlastne stalo?

Peter: Vo vodnom slalome zrušili našu súťažnú kategóriu C2 a my sme museli zvážiť, či vôbec pokračovať v aktívnom športe a ak áno, tak ako. Nechceli sme to vzdať, a preto sme sa rozhodli presadnúť takpovediac do šprintovej lode a v najbližších rokoch sa ešte chceme aktívne venovať tejto kategórii na divokej vode.

Čo cítite pri pomyslení na to, že sa raz vaša aktívna účasť na svetových súťažiach skončí?

Laco: Musíme myslieť dopredu a preto sme už zároveň pomaličky prešli aj na druhú stranu a aklimatizujeme sa v bežnom živote. Obidvaja sa pracovne angažujeme v športovej oblasti. Keď teda raz príde na to, že budeme musieť aktívnu kariéru ukončiť, určite ostaneme pri športe. Je to pre nás určite istota, že budeme robiť aj naďalej to, čo nás baví a napĺňa.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kooperativa

Akej práci sa už teda venujete popri vlastných tréningoch a súťažiach?

Laco: Už intenzívnejšie sa angažujem v našom stredisku - v Športovom centre polície, ktoré pripravuje v spolupráci s partnerskými klubmi a organizáciami športovcov na vrcholné športové podujatia. Snažím sa tu zúročovať moje skúsenosti a čo najviac vylepšovať podmienky pre to, aby sa mohli športovci aktívne realizovať.
Peter: Ja mám radosť z toho, že som dostal možnosť spolupracovať ako tréner s vynikajúcim kanoistom, olympionikom Matejom Beňušom, s ktorým sme aj dlhé roky spoločne štartovali na súťažiach. Je to skvelá práca, veľmi ma napĺňa a určite v nej plánujem pokračovať. Aj v tejto, pre nás novej etape života máme teda istotu, že sa bude naša profesionálna dráha vyvíjať dobre.

Otvoriť galériu
Zdroj: Archív L. a P. Škantárovcov

Čo by ste poradili začiatočníkom, ktorí si vyhliadli vodné športy a chcú sa im naplno venovať?  

Laco: Treba si dávať reálne, skôr menšie ciele, ktoré nie sú od začiatku prehnané. Niekde v pozadí treba mať určite víziu, že to chcem dotiahnuť na majstra sveta či olympijského víťaza. Ale treba ísť na to postupnými krokmi, vedieť sa tešiť z maličkostí, o to väčšia bude potom radosť z úspechov.
Peter: A hlavne musíte veriť tomu, čo robíte. A keď trénujem, musím vedieť, prečo to robím a veriť, že som pre to urobil všetko. Chýbať nesmie samozrejme ani cieľavedomosť, dôvera a rešpekt. Extrémne sebavedomie môže niekedy skôr uškodiť.  

Na čo sa v budúcnosti osobne najviac tešíte?  

Laco: Sme radi, že môžeme ešte stále súťažiť a reprezentovať našu krajinu. A keď raz aktívny šport ukončíme, za mňa osobne sa bude rátať každý víkend či sviatok, keď budem môcť byť doma s rodinou.
Peter: Každý športovec musí už počas svojej športovej kariéry myslieť dopredu – na to, čo príde, keď jedného dňa ukončí vrcholovú kariéru. Mať životnú istotu v ďalšej etape života je veľmi dôležité pre každého. O to viac pre nás, ktorí venujeme svoje najlepšie roky aktívnej športovej reprezentácii.   

Otvoriť galériu
Zdroj: Kooperativa

Kam to chcú Škantárovci v aktívnom športe ešte dotiahnuť? Kto ich v začiatkoch najviac podržal a aký bol ich vzťah so zlatými bratmi Hochschornerovcami? Čo odkazujú rodičom, ktorí sa snažia viesť svoje deti k športu? Celý rozhovor vám prináša hlavný partner Slovenského olympijského a športového výboru – poisťovňa Kooperativa - na svojom blogu www.preistotu.sk. Príbeh Škantárovcov je súčasťou iniciatívy „Myslím dopredu“, ktorá odhaľuje budúcnosť našich olympionikov po ukončení ich profesionálnej kariéry.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke