Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2019 09:29 | Správy | Zahraničné správy

Analytik varuje: Nákup protivzdušnej obrany Tureckom dostane NATO do problémov

Rozhodnutie Turecka zadovážiť si ruský systém protivzdušnej obrany S-400 by mohlo ohroziť bezpečnosť amerických stíhačiek F-35.

Hoci bude tento kontrakt pre Turecko aj NATO predstavovať praktické problémy, neznamená to, že Ankara bude tlačená do opustenia Severoatlantickej aliancie. V rozhovore pre TASR to uviedol Juraj Krúpa, riaditeľ programu Bezpečnosť a obrana zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI).

Rozhodnutie Washingtonu, ktorý sa v súvislosti s tureckým nákupom S-400 rozhodol zablokovať prístup Ankary k programu vývoja multifunkčného bojového lietadla F-35, považuje Krúpa za "logicky opodstatnený krok".

Stíhačky F-35 boli totiž podľa jeho slov naprojektované "na prekonanie protivzdušných obranných systémov, vrátane typu S-400". Vlastníctvo tohto ruského systému ohrozuje podľa analytika bezpečnosť moderných amerických strojov tým, že "údržbu systému S-400 budú robiť ruskí technici. Podľa neho pritom existuje reálna hrozba kompromitácie dát (o F-35)", s pomocou ktorých by Rusko mohlo "lepšie nastaviť svoje systémy protivzdušnej obrany na tieto stíhačky 5. generácie".

 

Krúpa v tejto súvislosti poukazuje aj na to, že Turecko nákupom S-400 zároveň koná proti rozhodnutiu Aliancie zbaviť sa "techniky ruského a sovietskeho typu", ktoré bolo "prijaté ešte v roku 2015".

Vlastníctvo ruského systému Tureckom nepredstavuje podľa analytika len možnú hrozbu pre F-35, ale v strednodobom až dlhodobom horizonte "narušuje aj jednotu Aliancie a jej obranyschopnosť".

Systém S-400 totiž nebude možné "napojiť na aliančný systém protivzdušnej a protiraketovej obrany", uviedol Krúpa. Zdôraznil pritom, že ak tak bude chcieť Ankara v budúcnosti urobiť, bude si musieť zadovážiť nový kompatibilný systém.

"Napríklad na vojenských cvičeniach NATO v Turecku sa bude prihliadať na to, že má systém S-400, a tak sa ho nezúčastní najmodernejšia technika, čo oslabí interoperabilitu Turecka so spojencami".

Hoci Spojené štáty zablokovali prístup Turecka k F-35 a Moskva ponúkla Ankare na predaj vlastné viacúčelové stíhacie lietadlá SU-36, Krúpa nepredpokladá, že sa turecká vláda k takémuto kroku odhodlá.

"Týmto nákupom by sa Turecko úplne odstrihlo od možnosti prehlbovania vojenskej spolupráce a zvyšovania interoperability s členskými krajinami NATO," uviedol Krúpa. V prípade "trucovitej reakcie" tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa ale podľa neho takýto krok "nedá úplne vylúčiť".

Analytik predpokladá, že Kremeľ sa touto svojou najnovšou ponukou snaží "pokopať celistvosť aliancie, a tým úplne prelomiť embargo na nákup ruských zbraňových systémov.

"Týmto krokom by Turecko stratilo posledné zvyšky dôvery Aliancie, čo by znamenalo limitovanie politickej, vojenskej a následne aj ekonomickej spolupráce Západu s Tureckom. To by následne malo (pre Turecko) značne negatívny ekonomický dosah," dodal Krúpa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu