Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2019 21:22 | Správy | Zahraničné správy

Rakúska prokuratúra vyšetruje Kurzovho spolupracovníka: Zničil dôkazy, spojené s videom z Ibizy?

Rakúska prokuratúra vedie vyšetrovanie voči jednému zo spolupracovníkov bývalého kancelára Sebastiana Kurza pre podozrenie, že zničil možné dôkazy, pokiaľ ide o škandál, ktorý viedol v máji k pádu Kurzovej vlády. Tlačová agentúra AFP to uviedla v nedeľu s odvolaním sa správy iných médií a vyjadrenia politických predstaviteľov.

Nemenovaná osoba z úradu dnes už bývalého kancelára nechala údajne zlikvidovať pevný disk s možným dôkazovým materiálom 23. mája, niekoľko dní po vypuknutí škandálu známeho ako Ibiza-gate a krátko pred hlasovaním parlamentu o vyjadrení nedôvery vláde na čele s Kurzom. Príslušná firma sa obrátila na políciu po tom, ako tento zákazník nezaplatil faktúru na sumu 76 eur a nebolo ho možné ani kontaktovať, keďže poskytol falošné meno.

Preverovanie postupu Kurzovho spolupracovníka môže uškodiť samotnému exkancelárovi a jeho Rakúskej ľudovej strane (ÖVP), o ktorej sa predpokladá, že i napriek škandálu Ibiza-Gate získa najviac hlasov v septembrových predčasných parlamentných voľbách. Poslanci rakúskeho parlamentu z iných strán vyzvali na dôkladné vyšetrenie tejto záležitosti, zatiaľ čo ÖVP vyhlásila, že likvidácia osobných údajov a neoficiálnych dokumentov pred zmenou vlády je bežnou vecou.

Podľa vyjadrenia hovorcu ÖVP pre agentúru AFP daný pracovník nemal prístup k citlivým informáciám. Vyšetrovatelia túto osobu vypočúvali ešte vo štvrtok, pričom tiež prehľadali jej byt.

 

Koaličná vláda konzervatívnej ÖVP a pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) sa rozpadla v máji po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu, nakrúteného tajne na španielskom ostrove Ibiza. Na ňom je zachytený dnes už bývalý predseda FPÖ Heinz-Christian Strache, ako pred voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.

Strache po tomto škandále odstúpil z postu vicekancelára, na čo Kurz odvolal ministra vnútra, Stracheho spolustraníka Herberta Kickla. Koaličnú vládu následne opustili aj zvyšní ministri z FPÖ a parlament neskôr aj s podporou FPÖ vyslovil Kurzovi nedôveru. Vedenie krajiny nakoniec prevzala začiatkom júna úradnícka vláda, ktorej predsedá ako dočasná kancelárka Brigitte Bierleinová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...