Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2019 19:26 | Správy | Domáce správy

Úrad vlády podporí projekty v oblasti rovnosti medzi ženami a mužmi: Bojujú proti domácemu násiliu

Organizácie, ktoré pracujú v oblasti rovnosti medzi ženami a mužmi a rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom podporí výzva „Domáce a rodovo podmienené násilie“

Cieľom výzvy, ktorú Úrad vlády SR vyhlasuje v rámci tzv. Nórskych grantov, je okrem iného pomôcť týmto organizáciám realizovať vzdelávacie aktivity a aktivity zvyšujúce povedomie. Na celú výzvu alokovali 1 440 000 eur. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR.

Žiadateľmi o podporu môže byť akýkoľvek verejný alebo súkromný, komerčný alebo nekomerčný subjekt, ako aj mimovládne organizácie zriadené ako právnická osoba v SR. Podporené budú najmä projekty realizované inštitúciami či odborníkmi s relevantnou históriou o ich doterajšej činnosti či projekty podporujúce inštitúcie aktívne v oblasti rodovej rovnosti s dlhodobými skúsenosťami. Takisto môžu byť podporené projekty, ktoré ponúknu prednášky vo viacerých školách vo viacerých okresoch, ako aj s vysokým zastúpením žiakov a študentov z rómskeho etnika, alebo projekty, ktoré sú zamerané na aktívne zapojenie rôznorodých zainteresovaných strán.

Ako ďalej informuje úrad vlády, pre účely úspešného programu je dôležité, aby niektoré projekty prispievali k niektorým prioritám a iné projekty zasa k iným. Projekty bude posudzovať výberová komisia. Každá žiadosť o projekt, ktorá splní administratívne kritériá a kritériá oprávnenosti, bude tiež hodnotená dvoma nestrannými a nezávislými expertmi, pričom jedného z týchto expertov nominuje správca programu v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a druhého nominuje Donorský partner programu a Medzinárodná partnerská organizácia.

 

Bližšie informácie k výzve sú zverejnené na: https://www.eeagrants.sk/vyzvy/otvorena-vyzva-na-predkladanie-ziadosti-o-projekt-na-podporu-organizacii-pracujucich-v-oblasti-rovnosti-medzi-zenami-a-muzmi-a/ . Na rovnakej webovej stránke je tiež vytvorený prístup do webovej aplikácie, prostredníctvom ktorej sú žiadosti predkladané Správcovi programu, ktorým je Úrad vlády SR.

Ministerstvo vnútra SR na svoje stránke definuje, že násilie v domácnostiach je špecifické v tom, že k nemu dochádza vždy v intímnych vzťahoch medzi najbližšími osobami a má hlboký dopad na celú rodinu. Ide o násilie, ktorého cieľom je ovládať alebo utláčať inú bytosť, a to ponižovaním a vyvolávaním strachu - slovným, fyzickým a citovým týraním. Domáce násilie netvorí len jedna bitka či jeden príležitostný incident. Ide o opakovanú viktimizáciu, t.j. dlhodobo trvajúce násilie a týranie. Obeť je vystavovaná násiliu zas a znova, pretože medzi ňou a páchateľom je blízky vzťah. Obetiam tejto formy násilia na Slovensku často pomáhajú mimovládne organizácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii