Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2020 04:00 | Správy | Kultúra

Peter Gašparík nakrútil film o svojej mame a o postihnutej sestre: Cattani bol u nás doma, s Delonom som telefonoval a Felliniho dáždnik som stratil

Na Art Film Feste v Košiciach zaujal aj dokumentárny film režiséra Petra Gašparíka s názvom Tereza – náboj lásky.

Pôsobivo spracovaná téma materinskej lásky k postihnutému dieťaťu sa dotkla každého citlivejšieho diváka. Predovšetkým vďaka hlavným hrdinkám filmu, prekladateľke a tlmočníčke Tereze Gašparíkovej († 59) a jej hendikepovanej dcére Majke (46).

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Film Tereza – náboj lásky je o to viac emotívny, že režisér Peter Gašparík pri jeho tvorbe čerpal z vlastného života – pani Tereza bola totiž jeho mamou a Majka je najúžasnejšou sestrou na svete. Filmové spracovanie je o to intímnejšie a autentickejšie.

„Téma bola pre mňa veľmi boľavá,“ priznáva režisér a hneď aj vysvetlí dôvod. „Sestra Majka sa narodila v októbri 1973 úplne zdravá. Rodičia mali 22 rokov a obaja študovali na vysokej škole. Na Silvestra Majku hospitalizovali s respiračným infektom a s vysokými horúčkami na bratislavských Kramároch. Podľa všetkého jej robili punkciu a zle ju pichli. Mama to opisuje vo filme. Hovorí aj o tom, že jedna sestrička sa neskôr preriekla, že v ten deň mali všetci trochu vypité. Lekárku, ktorá to zavinila, krátko na to prepustili,“ šokuje režisér a milujúci brat.

Otvoriť galériu

Na svoju staršiu postihnutú sestru Peter nedá dopustiť a po smrti mamy je Majkiným poručníkom. „Nikdy som to nevnímal tak, že sestra je iná. V dvojizbovom byte v bratislavskom Lamači sme mali spoločnú detskú izbu. Naši sa rozviedli, keď som mal 13 rokov, Majka 17. Od trinástich rokov som ju nosil na rukách. Sestra bola cez týždeň v sanatóriu a na víkendy chodila domov. Kým som vládal, brával som si ju domov aj po maminej smrti. Už to, bohužiaľ, nejde, mám problémy s krížami. Chodievame za ňou s otcom pravidelne a hoci Majka nerozpráva, komunikuje cez vlastné výrazové prostriedky – pohľad, úsmev, krik. A veru, vie si svoje presadiť,“ usmeje sa.

 

Tlmočníčka

Peter Gašparík vraví, že prácu svojej mamy nevnímal nikdy ako čosi výnimočné, hoci sa pracovne stretávala so svetovými hereckými legendami a jeden rok tlmočila aj v Európskom parlamente. „Ako tlmočníčka našich prezidentov sa niekoľkokrát stretla aj s pápežom Jánom Pavlom II. Bol to pre ňu nádherný zážitok. Keď sa rozvádzala, vypýtala si od pápeža požehnanie pre svoje deti,“ vraví režisér a prezradí, že mama mala medzi hviezdami filmového plátna aj svojich favoritov.

Otvoriť galériu

Najradšej mala Jeana-Paula Belmonda či Michela Placida, ktorý hral inšpektora Cattaniho v talianskom seriáli Chobotnica. S tým sme sa spriatelili a bol aj u nás doma, lebo chcel spoznať Majku. Vo filme je pár záberov, ako prišiel k nám do Lamača,“ hovorí o príjemnom stretnutí so slávnym Cattanim.

Otvoriť galériu

Spomenie, že za nič mimoriadne nepovažoval ani to, keď doma zazvonil telefón a v slúchadle sa ozval Alain Delon. „Keď Juraj Jakubisko točil Perinbabu, mama tlmočila herečke Giuliette Masine. Stali sa priateľkami a keď bola mama v Ríme, stretli sa. Raz sme „Perinbabu“ navštívili spoločne. Keď sme odchádzali, pršalo a Giulietta nám dala dáždnik Federica Felliniho. Roky som ho používal, až kým som ho nestratil.“

Bez mamy

Kto by čakal, že po zhliadnutí filmu diváka premôže ťažobný smútok, mýli sa. Napriek tomu, že hlavnými hrdinkami sú postihnutá Majka a chorá matka, v žiadnom prípade to nie je umáranie sa v ponurých témach. Dej sa začína profesijnými úspechmi pani Terézie Gašparíkovej.

Otvoriť galériu

Film vzápätí nevtieravo otvára dvere do jej súkromia, kde na starostlivú mamu čaká hendikepovaná dcéra. „Mama vravievala, že starostlivosť o Majku ju neustále dobíja. Keď sme nakrúcali film, bola mama už ťažko chorá. Mala nádor na pľúcach. A hoci v záberoch hovorí aj o rakovine, odkaz filmu je pozitívny,“ myslí si tvorca.

Otvoriť galériu

Vo filme pani Terézia pripúšťa, že umrie. „Pol roka pred smrťou už nechcela okrem mňa nikoho vidieť. Mala stavy, keď už odchádzala na ,druhú stranu´. Zrazu akoby sa jej stav zázračne zlepšil. Trvalo to len pár mesiacov... Potom sa jej zdravotný stav zas zhoršil a už to išlo rýchlo. Zomrela v apríli 2011,“ uzavrie režisér.

 

Kto je Peter Gašparík

Vyštudoval filmovú réžiu na VŠMU, absolvoval študijné pobyty a stáže na New York Film Academy, Universita di Bologna a CIFAP Paris. Natočil krátke filmy, v New Yorku I Love NY, v Taliansku Všetko je inak, doma v Bratislave Tri sny, a tiež dokumentárny film Básnici stien o grafiti sprejeroch v 90. rokoch. Intímny dokument Tereza – náboj lásky je jeho celovečerným debutom. Okrem réžie sa venuje i literatúre. Napísal knihy Kúsok môjho srdca, Čo som (ne)urobil, (ne)urobil som a pod pseudonymom román Šelmy a hyeny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!