Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2019 12:02 | Správy | Peniaze

Minister práce Richter pripustil možné prepúšťanie: V ktorej oblasti hrozí?

V prvom polroku tohto roka nedochádzalo na Slovensku k výraznému hromadnému prepúšťaniu. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) vyčíslil, že v prvom polroku tohto roka počet ohrozených zamestnancov prepustením bol 2246, reálne prepustených však bolo 310.

Okrem toho chce so sociálnymi partnermi diskutovať o spôsobe nahlasovania voľných pracovných miest. "Istá opatrnosť zo strany zamestnávateľov tu je. Reálne nevidím žiadny veľký rozdiel z hľadiska hromadného prepúšťania medzi týmto rokom a vlaňajškom," podotkol v piatok Richter. Možné prepúšťanie hrozí napríklad v oblasti hydinárstva. Richter sa ale neobáva, že sa bude vo veľkom prepúšťať. "Počet ohrozených a počet reálne prepustených bude diametrálne odlišný," očakáva Richter.

Minister práce chce však so sociálnymi partnermi hovoriť o spôsobe nahlasovania voľných pracovných miest. Prax totiž ukazuje, že voľné miesta nahlasujú samotné firmy ale aj agentúry, v evidencii úradov práce sa tak vyskytujú niekedy duplicitne. "Budem mať záujem nájsť riešenie, aby tieto čísla vyjadrovali objektívny stav reálnych voľných pracovných miest, ktoré zamestnávatelia potrebujú obsadiť. Je potrebné odstrániť túto duplicitu," poznamenal Richter.

Problémom je aj spolupráca firiem s úradmi práce, aby voľné miesta obsadili. "Evidujeme 20.668 prípadov, keď zamestnávateľ, ktorý nahlási miesto, nemá záujem spolupracovať s úradom na naplnení tejto požiadavky," priblížil Richter s tým, že jedným z možných dôvodov môže byť aj nezáujem obsadiť miesto domácimi, ale zahraničnými pracovníkmi.

 

Celkovo v prvom polroku tohto roka bolo uskutočnených 2844 výberových konaní, pozvaných bolo 37.680 uchádzačov o zamestnanie. "Prijatých bolo 1802 uchádzačov, ide o 3,77 % úspešnosť. Je veľmi nízka. Napriek tomu výberové konania budú pokračovať. Budeme mať záujem komunikovať, ponúkať, presviedčať a motivovať," skonštatoval Richter. Dôvodov, prečo sa nedarí miesta zapĺňať, je podľa rezortu práce viacero. "Zamestnávatelia nemajú záujem okamžite nahlásiť voľné pracovné miesto, a keď ho nahlásia, tak ho nemajú záujem okamžite obsadiť. Reálnosť počtu nahlásených miest nezodpovedá objektivite," priblížil Richter.

Každé štvrté voľné pracovné miesto je duplicitne úradom práce nahlásené. "Takmer 80 % voľných miest, ktoré máme, je zo strany zamestnávateľov nahlásené ako vhodné pre štátnych príslušníkov tretích krajín," upozornil Richter s tým, že takýto vývoj odmieta. "Máme dostatok pracovnej sily aj v požadovanej kvalite, aby sme tieto miesta obsadzovali. Chceme sa držať toho, že sa budú obsadzovať len nedostatkové profesie na základe zoznamu, ktorý sa spracováva každý štvrťrok," je presvedčený Richter. Zamestnávatelia takéto konanie podľa jeho slov zdôvodňujú nedostatočnou kvalifikáciou uchádzačov, preferujú tiež nižšie vekové kategórie, alebo neprijímajú ďalších zamestnancov z dôvodu stratégie výroby, dovoleniek, hoci voľné miesta majú stále nahlásené. Ľudia zase miesta odmietajú kvôli nízkej ponúkanej mzde či prácu na smeny, alebo nemožnosť poskytnutia dopravy do zamestnania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!