Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2019 11:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Zarobia umelci v SND menej ako upratovačka? Herečka Kocúriková nešetrila kritikou: Je to škandál!

O hercoch v Slovenskom národnom divadle je známe, že si na doskách, ktoré znamenajú svet, na lukratívne zárobky neprídu.

Umelci už viackrát verejne „vyplakávali“ nad svojimi tabuľkovými platmi, s ktorými sú dlhodobo nespokojní. Zatiaľ si však nijako nepomohli. Vedenie divadla však začalo tento mesiac hľadať nových zamestnancov - od upratovačky až po nových členov zboru. Ponúkané platy sú však šokujúce!

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

V roku 2012 pristúpil vtedajší riaditeľ SND Vladimír Chudovský v rámci šetrenia k znižovaniu platu hercov o dvadsať percent. Chýbalo len máličko, aby herci nevstúpili do štrajku. S platmi divadelných zamestnancov sa následne až doteraz nehýbalo. Vlani v decembri sa však umelci dočkali a dostali najkrajší vianočný darček - zvýšili im ich gážu. V týchto dňoch však prišiel šok, ktorý len tak ľahko herci nerozdýchajú.

Na oficiálnej internetovej stránke SND, ako aj na verejnom serveri ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny svietia voľné pracovné ponuky z tohto kultúrneho stánku. Vedenie hľadá upratovača či upratovačku, osvetľovača Opery, člena zboru, sólistu Baletu a mechanika-kuriča. Pri každej ponuke je podľa zákona zverejnený aj plat. Zarážajúcim faktom pritom je, že člen súboru by tak v hrubej mzde mal zarobiť 620 eur, pričom ohodnotenie mechanika-kuriča je až 900 eur!

 

Ako je možné, že divadelný zamestnanec, ktorý sa prostredníctvom svojej práce prihovára publiku, zarobí až o tristo eur menej? „Nástupné základné platy zamestnancov SND určuje v zmysle interných smerníc riaditeľ príslušnej organizačnej zložky. Umeleckí zamestnanci majú mesačný plat viaczložkový - to znamená základný plat plus tzv. rolovné, teda navýšenie o každé odohrané predstavenie; výška rolovného odzrkadľuje aj náročnosť postavy, ktorú umelec stvárňuje,“ napísala hovorkyňa divadla Izabela Pažítková.

 

Tabuľkové platy

Napriek tomu, že sa herci dlhodobo sťažujú na výšku platov, divadlo si stojí za svojím. „Informácie, že technickí zamestnanci majú vyššie platy ako umelci, nie je pravdivá, ako o tom svedčí aj horeuvedená informácia. Pýtate sa aj na to, že SND hľadá aj člena zboru – to znamená člena speváckeho zboru alebo člena zboru do súboru Baletu SND. Áno, po prijatí sa stanú zamestnancami SND, ale ani jeden, ani druhý nebude hrať po boku známych slovenských hercov, pretože sa stanú, alebo členmi súboru Opery SND alebo Baletu SND. Inzerciu voľných pracovných miest zverejňuje SND v zmysle zákona,“ dodala Pažítková.

Ako je však známe, herci SND sú štátnymi zamestnancami, a preto majú tabuľkové platy, a tak spadajú pod ministerstvo kultúry, ktoré zahralo mŕtveho chrobáka. „Prosím, obráťte sa s otázkami priamo na SND, je to v kompetencii divadla, ktoré sa riadi vlastným zákonom pri otázkach platov svojich zamestnancov,“ uviedla pre Nový Čas hovorkyňa ministerstva Barbora Palovičová.

Herci bojujú dlhé roky

Ako sme sa dozvedeli z divadla, známe tváre divadelných dosiek, baletu, opery či hviezdy televíznych projektov, ktoré v SND pôsobia, riešia plat dlhé roky. Zatiaľ si nijako nepomohli, a to ani vtedy, keď mali založiť v divadle odbory. Platy sú na minime a keby nebolo bočných projektov v iných divadlách, rozhlase, dabingu či televízii, herci by živorili.

„Túto profesiu robím 53 rokov a síce platy v divadlách nikdy neboli vysoké, televízia vyrábala veľmi veľa kvalitných vecí a tam sme si mohli zarobiť. Nemohli sme sa porovnávať so západnou Európou. V tom čase som nakrúcala s hviezdami európskeho filmu a vždy som sa triasla, aby sa ma nespýtali na výšku honoráru,“ povedala pre Nový Čas herečka Zuzana Kocúriková.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!