Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2019 11:17 | Správy | Domáce správy

Nicholsonová vyfúkla v europarlamente post bývalej poľskej premiérke: Exkluzívna pozícia!

Slovenskú europoslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú (ECR, SaS) dnes zvolili za predsedníčku výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci.

Jej frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov o tom informuje na twitteri, potvrdila to aj tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak. Zahraničné médiá upozorňujú, že o tento post sa uchádzala bývalá poľská premiérka Beata Szydlo, ani na druhý pokus však neprešla. Frakcia preto nominovala Ďuriš Nicholsonovú, ktorú zvolili na prvý raz. Ďuriš Nicholsonová je tak ako jedna z mála slovenských europoslancov vo vedení parlamentu alebo výboru. Moniku Beňovú zvolili za kvestorku. Predsedníčkou bola kedysi aj Anna Záborská, konkrétne výboru pre práva žien a rodovú rovnosť. V tomto výbore bola v minulosti Jana Žitňanská podpredsedníčkou.

Vo výboroch Európskeho parlamentu pôsobia aj ostatní slovenskí poslanci. Beňová (Smer-SD, S&D) je členkou výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI). Do tohto výboru patrí aj Martin Hojsík (PS, RE) a Michal Wiezik (Spolu, EPP). Vo výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) sú tiež traja europoslanci – Vladimír Bilčík (Spolu, EPP), Michal Šimečka (PS, RE) a Milan Uhrík (ĽSNS). Miroslav Číž (Smer-SD, S&D) bude pôsobiť vo výbore pre medzinárodný obchod (INTA). Do výboru pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) sa zaradili Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS, ECR) a Miroslav Radačovský (ĽSNS). Robert Hajšel (Smer-SD, S&D) je členom výboru pre priemysel, výskum a energetiku. Eugen Jurzyca (SaS. ECR) a Ivan Štefanec (KDH, EPP) pracujú vo výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO). Peter Pollák (OĽaNO, EPP) je vo výbore pre kultúru a vzdelávanie (CULT).

Zaradenie poslancov do výborov v čo najväčšej možnej miere odráža zloženie samotného Európskeho parlamentu. Zaradenie zákonodarcov do výborov je interným rozhodnutím poslaneckých klubov (politických skupín) a nezaradených poslancov. Výmena miest vo výboroch medzi jednotlivými poslaneckými klubmi nie je povolená. V Európskom parlamente teraz funguje 20 výborov a dva podvýbory. Okrem tých, do ktorých sa zaradili slovenskí europoslanci, existuje napríklad výbor pre zahraničné veci, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, hospodárske a menové veci či rozpočet. Najpočetnejší je výbor pre priemysel, výskum a energetiku, v ktorom bude najbližších päť rokov pôsobiť 72 poslancov. Vo výbore pre zahraničné veci ich bude 71.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter