Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2019 13:30 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Posun v prípade manželov Kolekovcov tri roky od stresujúcej udalosti: Kukláči k nám vtrhli nezákonne!

Po troch rokoch posun! Ľubica (61) a Ladislav (61) Kolekovci zažili ešte v júli 2016 poriadny šok, keď na ich pozemok v osade Malý Madaras za obcou Tomášov (okr. Senec) pre vzorku vody nabehlo 20 kukláčov.

Keďže manželia sa starajú o kone, boli podozriví, že znečisťujú hnojom spodnú vodu. Nakoniec znalec v posudku na objednávku polície potvrdil, že voda nie je kontaminovaná. Manželia sa však túto nepríjemnosť rozhodli riešiť, podali žalobu na ministerstvo vnútra. Sudca prvostupňového súdu uznal, že policajný zákrok s kukláčmi bol neprimeraný a nezákonný. Ministerstvo sa voči rozsudku odvolalo.

Kolekovci žiadali za traumu, ktorú im spôsobil zásah kukláčov, náhradu škody vo výške 2 020 € a nemajetkovú ujmu 21 750 eur. Súd im priznal dokopy 4 500 eur, no na peniaze si ešte počkajú, keďže ministerstvo vnútra sa odvolalo. „Súd nám priznal nemajetkovú ujmu, lebo do smrti budeme žiť v strachu. Aj zo zásahu, aj z toho, čo nám sused urobí,“ povzdychla si Ľubica.

Manželia tvrdia, že sused Ladislav Uzsak (53), ktorý na nich podal trestné oznámenie za znečisťovanie vody hnojom, im stále robí naprieky. „Má tu letisko, ktoré prevádzkuje načierno,“ vraví Ľubica, čo Ladislav Uzsak popiera. Jej manžel je ešte konkrétnejší. „Všetko sme zaplatili a zlegalizovali, tak nech to spraví aj on. Robí tu rachot, lieta nad mojím pozemkom a na lietadle, z ktorého potom rozhadzuje deťom cukríky, má hákový kríž,“ rozhorčuje sa Ladislav.

 

Aj keby sa Kolekovci chceli vrátiť späť do Rakúska, kde roky žili, nemajú miesto, kam by dali zvieratá, o ktoré sa starajú. „Prišli sme do rodnej zeme na dôchodok. Zachraňujeme zvieratá, ktoré nikto nechce. Nechávame ich dožiť. Potrebujeme pôdu aj pre ne,“ vysvetľuje Ľubica.

Susedia na nože

Svoj pohľad na situáciu Novému Času prezradil aj sused a prevádzkovateľ letiska Ladislav Uzsak. „Predali sme im pozemok, pričom vedeli, že tam bude plocha pre malé športové zariadenia. Odsťahovali kone z Vlkov k nám, aby mali pre nich viac priestoru. Teraz máme hnoj pri oknách,“ hovorí Uzsak, ktorý mal v osade Malý Madaras letisko skôr, ako tam Kolekovci prišli s koňmi. Osvedčenie na jeho prevádzku má od roku 2013.

Otvoriť galériu
Ladislav Uzsak
Zdroj: alu

„Fungovali sme normálne. Kolekovi som povedal, že ak bude potrebovať chodiť cez môj pozemok, nech si urobí bránu. My sme si tam postavili sedenie, kde sme grilovali a zrejme mal pocit, že sme to tam zahatili. Chcel, aby som mu dal na list vlastníctva právo prechodu, ale to bola len kamarátska služba. Odvtedy začali problémy,“ pokrčil ramenami Ladislav (53) s tým, že z lietadla videl voľne položený hnoj a hnojovku, ktorá stekala do spodnej vody. „Starosta neurobil, čo mal, tak som podal trestné oznámenie a dal som vzorky na rozbor. Vodu nám zakázali používať, lebo bola kontaminovaná. Mám informáciu, že kukláči tam boli preto, lebo sa tam kompetentní nevedeli dostať na odobratie vzoriek,“ povedal sused.

Zároveň priznal, že následne mal niekoľko kontrol z hygieny aj on, lebo podľa susedov z jeho lietadiel vytekal olej. „Letisko je legálne, nájdete ho aj v databáze letísk a lietadlá sú v stopercentnom stave. Čo sa týka hákového kríža, som v klube vojenskej histórie, kde sú vymedzené podmienky hákového kríža - lietadlo je historická replika. Keď robím MDD, kríž prelepím,“ dodal Uzsak. Nový Čas požiadal o vyjadrenie k prípadu aj samotnú políciu. „Informácie ku konkrétnym osobám – či už fyzickým alebo právnickým, neposkytujeme,“ povedal hovorca polície Michal Szeiff. Obec Tomášov, súčasťou ktorej je osada Malý Madaras, sa do našej uzávierky nevyjadrila.

Roky sa súdia aj s inou obcou

Kolekovci dlhé roky žijú v obci Vlkov, ktorá sa nachádza necelých 5 km od osady pri Tomášove. „Máme s nimi súdny spor už asi 8 rokov. Vypisujú na všetky strany a udávajú. Tento rok máme od nich 30 podaní, ale rekord bol 60. Najprv boli s každým veľkí kamaráti, ale keď sa im znepáčili, bol to koniec. Nanucujú svoj názor a kto s nimi nesúhlasí, už je neprijateľný. Pána Uzsaka som videl len raz, ale vraj aj s ním boli zadobre a potom nastali spory,“ prezradil starosta Vlkov Baltazár Fejes.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín