Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2019 08:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Na stavbe obchvatu našli azbest, nebezpečná látka spôsobuje rakovinu: Čo bude ďalej s D4/R7?!

Posledné vzorky pôdy z násypov D4/R7 potvrdili výskyt nepovolených látok.

V troch vzorkách posledného testovania sa vyskytoval azbest, ktorý síce po zakopaní do zeme neohrozuje zdravie ľudí, avšak manipulácia s ním je nebezpečná a nemal byť použitý pod diaľnicou. Informoval o tom v stredu rezort dopravy s tým, že podnikne kroky, aby bol nepovolený materiál zo stavby odstránený.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na základe výsledkov testov príslušná sekcia Ministerstva dopravy a výstavby SR vyzvala koncesionára, aby bezodkladne odviezol kontaminovaný materiál a nahradil ho vyhovujúcim materiálom. Rovnako podľa hovorkyne rezortu dopravy Karolíny Duckej koná aj Špeciálny stavebný úrad, ktorý tiež dostal výsledky dodatočných vzoriek a na ich základe zvolal pracovné stretnutie s koncesionárom.

Ministerstvo žiada vysvetlenie aj od nezávislého dozoru, ako je možné, že takýto odpad neidentifikoval a ministerstvo o tom neinformoval. Ako uvádza rezort dopravy, problém sa podľa dostupných údajov týka relatívne krátkeho úseku diaľnice pri Jarov­ciach, pričom kontaminovanú zeminu je možné odviezť a nahradiť kvalitnými materiálmi. Ministerstvo ubezpečuje, že toto riešenie nemusí mať dosah ani na finálny termín otvorenia diaľnice, ak bude realizované včas.

 

Reakcia ministra

„Vždy som veľmi jasne a transparentne komunikoval, že všetky diaľnice musia spĺňať nielen technické, ale aj environmentálne kritériá. Preto som dal urobiť viacero testovaní napriek tomu, že koncesionár tvrdí, že je všetko v poriadku. Podnikneme všetky potrebné kroky, aby v násypoch diaľnice neostal žiadny nebezpečný materiál. Koncesionár to musí zabezpečiť na vlastné náklady,“ zdôraznil minister dopravy Árpád Érsek.

Petržalský poslanec Miroslav Dragun vlani v októbri na tlačovej konferencii pri Umelom kopci v Petržalke upozornil na to, že pri odstraňovaní starej skládky sa spracúva azbest, ktorý uniká do ovzdušia a jeho časti končia pod telesom bratislavského obchvatu. „Bol by som radšej keby som sa mýlil a žiaden azbest by sa v obchvate nenašiel. Ale keďže sa našiel je úlohou zodpovedných, aby bol odstránený a nahradený materiálom, ktorý na takúto stavbu patrí,“ povedal.

Spoločnosť D4R7 Construction podrobne zhodnotí výsledky dvoch nezávislých laboratórií - jedného povereného ministerstvom a jedného zo svojej strany. V spolupráci s rezortom dopravy a ďalšími nezávislými odborníkmi následne urýchlene rozhodne, ako bude ďalej postupovať s nájdeným materiálom obsahujúcom azbest. „Akonáhle sa dozvieme viac, budeme, samozrejme, informovať slovenskú verejnosť,“ povedal generálny riaditeľ Juan José Bregel.

 

Spôsobuje rakovinu

Otvoriť galériu
Andrej Gmitter
Zdroj: anc

- Azbest je pre ľudský organizmus vysoko škodlivý a nebezpečný. Ide o silne karcinogénnu látku. Používanie azbestu je na Slovensku zakázané. Azbestové materiály sa považujú za nebezpečný odpad. Takéto materiály (napr. starú krytinu) smie odstraňovať iba spoločnosť s príslušným opatrením za dodržania stanovených postupov.

 

 

Tieto choroby má na svedomí

1. azbestóza pľúc

2. rakovina pľúc

3. mezotelióm - rakovina obalov pľúc a hrudníka (pohrudnice) alebo brušnej dutiny (pobrušnice)

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, sita, red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí