Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2019 17:50 | Správy | Zaujímavosti

Festival Pohoda poodhalil zlozvyk mladých ľudí, spevácke hviezdy sa zhodujú: Nechceme, aby ste TO viac robili!

Mobilné telefóny sa stali každodennou súčasťou našich životov, máme ich neustále pri sebe a nevieme sa od nich odtrhnúť v pracovnom ani osobnom živote. Dá sa však povedať, že mobil je v istých chvíľach dobrý sluha, ale zlý pán.

Mladí ľudia sa dnes snažia zachytiť akýkoľvek moment a zdieľať svoje zážitky s priateľmi či rodinou. Často fotografujú a nakrúcajú aj zážitky, ktoré by si mali vychutnávať naživo a nie cez obrazovku malého digitálneho zariadenia. Medzi tieto vzácne momenty patria aj koncerty a festivaly - nakrúcajú, fotia sa a zdieľajú momenty na sociálnych sieťach, čím ukracujú o plnohodnotný zážitok nielen seba, ale aj samotných hudobníkov. Vo svete už na tento fakt upozornili napríklad speváčka Alicia Keys, Adele, Kendrick Lamar či raper Kanye West.

Speváčka Adele dokonca počas svojho vystúpenia prestala spievať a upozornila publikum, že je skutočná osoba a nechce, aby si ju fanúšikovia nakrúcali: „Mohli by ste ma prestať natáčať? Som naozaj tu, v reálnom živote. Môžete si ma vychutnať v reálnom svete a nie prostredníctvom fotoaparátu. Toto nie je DVD, toto je skutočná show.“

Čo na to Slováci? Dokážu sa umelci stretnúť s pochopením medzi fanúšikmi? Do svedomia sme našimi otázkami vstúpili viacerým návštevníkom festivalu Pohoda. Dokážu si predstaviť festival bez mobilu? Nakrúcajú si koncert svojej obľúbenej kapely a prekáža im, keď to robí niekto iný?

 

Odmietavý názor ohľadom premotivovaných fanúšikov vyjadrili na festivale Yxo, či herci Zuzana Haasová a Juraj Bača. A podobnú osvetu ako zahraniční umelci sa rozhodli šíriť aj slovenskí hudobníci: „Celý rok beháme po Slovensku a užívame si jedinečnú atmosféru spojenú s každým koncertom. Čo nás už baví trochu menej je, keď namiesto vašich vysmiatych tvárí vidíme vaše telefóny,“ odznelo v otvorenom príspevku skupiny Billy Barman. K nej sa pridal aj raper Vec: „Ja už som svojich fanúšikov párkrát poprosil o to, aby sa vykašlali na to, vnímať koncert skrz displej telefónu alebo fotoaparátu. Prichádzajú tým o vzácne momenty.“

A nielen to. Ak ľudia mobilné telefóny používajú v zdravej a umiernenej norme, prinášajú im potešenie, informáciu a podporujú vzťahy. Ak ich ale používame viac ako je bežná miera, prichádzajú komplikácie: „Niektorí výskumníci bijú na poplach a hovoria, že nadmerné používanie mobilov a sociálnych sietí a celkovo internetu najmä mladými ľuďmi znižuje výkonnosť a IQ, zhoršuje príznaky mnohých psychických problémov ako poruchy pozornosti, osamelosť, prežívanie úzkosti a depresie. A negatívne tiež zasahuje do kvality medziľudských vzťahov a celkovo duševného a fyzického zdravia,“ tvrdí Holdoš.

Orange preto pred pár dňami odštartoval kampaň mobil dole #hlavahore, ktorá chce motivovať ľudí k zmysluplnému používaniu mobilov a aby napríklad počas koncertov odložili svoje telefóny a užili si ich naživo. Túto myšlienku sa rozhodli podporiť počas letných festivalov Pohoda, Grape a The Legits Blast, ktorých je partnerom.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: tivi.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!