Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2019 06:00 | Správy | Domáce správy

Hrnko prehovoril 4 mesiace po leteckej tragédii: Manželke a deťom stále nemôže dať posledné zbohom

Ani po 129 dňoch od tragédie im nemôže dať posledné zbohom. Podpredsedovi národniarov Antonovi Hrnkovi zahynula celá najbližšia rodina pri páde lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines počas letu, z etiópskej metropoly Addis Abeba do kenského Nairobi.

Hrnkova manželka Blanka, syn Martin a dcéra Michala boli medzi 157 obeťami nešťastia. O veľkej tragédii teraz prehovoril aj samotný poslanec, podľa ktorého sa so svojimi milovanými stále nemôže rozlúčiť.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Málokto dokáže pochopiť, ako sa cíti otec, ktorý v sekunde prišiel o celú rodinu. Poslanec SNS Anton Hrnko aj po viac než štyroch mesiacoch od tragédie, pri ktorej zahynuli traja najbližší členovia jeho rodiny, nedokáže skryť smútok v hlase. Identifikácia obetí totiž stále prebieha a nie je jasné, kedy sa okolnosti celej tragédie definitívne uzavrú. „Ako to napreduje, vôbec neviem. Mám od nich nejaké informácie, že kedy asi by mohli skončiť identifikácie, ale ja som tam nebol, ani tam nechcem ísť. Pohreb je v nedohľadne, tak vám poviem,“ uviedol zarmútene Hrnko, ktorý zrejme nevie, či by to na mieste činu psychicky zvládol.

Vo veci koná aj ministerstvo zahraničia. „Poskytujeme súčinnosť pozostalým pri komunikácii s etiópskou stranou v danej veci. Podľa nám dostupných informácií identifikácia telesných pozostatkov obetí leteckého nešťastia stále nebola ukončená,“ potvrdil Juraj Tomaga z tlačového odboru rezortu diplomacie.

 

Čiastočnou útechou a jednými z mála, kto sa dokáže vcítiť do situácie poslanca, sú členovia rodiny štvrtej zosnulej Slovenky Danice Olexovej, ktorá sa tiež nachádzala na palube osudného letu. „Áno, som s nimi v kontakte,“ priznal stručne Hrnko. Charitatívna pracovníčka bola s Hrnkovcami práve na ceste do Kene, no chybou lietadla sa tam už nedostali.

Pohreb bez tela?

Psychológovia sa zhodujú v tom, že pohreb je dôležitým krokom v procese vyrovnávania sa so smrťou blízkeho. Podľa hovorcu slovenských biskupov Martina Kramaru sa však v takýchto prípadoch nedá hovoriť doslova o pohrebe. „V prípade, že sa pozostatky nenašli, možno za zosnulého celebrovať zádušnú svätú omšu, počas nej sa niekde v kostole môže umiestniť foto zosnulého. Nejde však o pohrebný obrad, ten bez telesných pozostatkov nie je možný. Pomník sa asi dá dať spraviť aj bez pohrebu, ale ak sa má konať celý pohrebný obrad, musia existovať pozostatky,“ uviedol Kramara.

Čo spôsobilo tragédiu

Doposiaľ sa zistilo, že senzory na meranie uhla náklonu ani pri jednom z lietadiel Boeing 737 MAX nefungovali správne a softvér, ktorého úlohou je stabilizácia prednej časti lietadla počas letu, zlyhal a nosy lietadiel začali smerovať k zemi. Piloti neboli schopní opätovne získať kontrolu nad strojom. Obe nešťastia sa stále vyšetrujú v súvislosti so zlyhávajúcim kokpitovým varovným systémom v lietadlách typu MAX.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...