Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.07.2019 09:00 | Správy | Politika

Truban na čele kandidátky PS a Spolu: Bude z neho najmladší slovenský premiér?

Pred pol rokom ho takmer nikto nepoznal a teraz chce byť najmocnejším mužom v krajine.

Mladý predseda Progresívneho Slovenska (PS) a najnovšie aj líder kandidátky volebnej koalície so stranou Spolu Michal Truban (35) chce byť novým premiérom. Nový Čas zisťoval u analytika, do akej miery sú ambície novej tváre medzi politikmi reálne a či je pripravený na takúto významnú úlohu.

Dá sa hovoriť o raketovom nástupe. Do sveta politiky vstúpil podnikateľ a zakladateľ viacerých startupov v strane Progresívne Slovensko, kde najskôr pôsobil ako podpredseda. Všetko zmenila Zuzana Čaputová, ktorú ako kandidátku hnutia zvolili voliči v marci za prezidentku. Jej úspech pomohol aj progresívcom, ktorí sa vo februári spojili so stranou Spolu a preferencie im odvtedy začali prudko stúpať nahor. V apríli avizoval odchod z čela Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko, ktorého Michal Truban po májovom sneme nahradil na poste predsedu.

Otvoriť galériu

Truban napokon uspel aj v súboji o lídra kandidátky s Miroslavom Beblavým (42) a do volieb tak ide ako prvý muž dvojkoalície PS/Spolu a ambiciózne poškuľuje aj po premiérskom kresle. „Ďakujem aj členom strany, ktorí ma prijali ako svojho volebného lídra. Určite to pre nich nebolo jednoduché. K zodpovednosti, ktorú mi zverili, pristupujem s pokorou a rešpektom,“ skonštatoval Truban, ktorý ako svoju hlavnú prednosť prezentuje schopnosť spájať a to, že nie je zaťažený politickou minulosťou. Dodal, že sám však krajinu nespasí.

 

„Spasí ju to, keď sa dokážeme spájať a začneme rozmýšľať nad naším spoločným cieľom. Verím tomu, že v takejto spolupráci sa nám to podarí a posunieme Slovensko výrazne dopredu,“ doplnil nový líder dvojkoalície strán. Beblavý sa tak musí uspokojiť s pozíciou programového lídra do volieb. „Spojenectvá nebývajú ľahké, inak by ich robili všetci. Vyžadujú si kompromisy a schopnosť odložiť ego nabok a sústrediť sa na to dôležité,“ vyhlásil Beblavý. Spoločný volebný program chcú strany predstaviť v septembri.

Mínusom je neskúsenosť

Grigorij Mesežnikov, politológ

- Voľba Trubana do čela kandidátky odrážala pomer síl medzi týmyto dvoma stranami. Poznateľnosť Beblavého je samozrejme vyšia než Trubana. Je to človek, ktorý je v politike od roku 2002, zatiaľ čo u Trubana je to len niekoľko mesiacov. Pre Trubana hovorí to, že je to človek so zjavnými ambíciami no ale nevýhodu je, že je menej známy a nemá skúsenosti s veľkou politikou a nepôsobil v orgánoch verejnej moci. Z tohto pohľadu by Beblavý bol pre dvojkoalíciu istejší. Líderstvo je však založené aj na takých veciach ako charizma či osobné sympatie. Teraz sa ukáže či na to Truban má.      

 

Je ako nepopísaný papier

Tomáš Koziak, politický analytik

- Truban je lídrom Progresívneho Slovenska a v koalícii so Spolu pri súčasných 15%-ných preferenciách prispelo PS určite väčším podielom a gro tohto úspechu určite leží na nich. Preto je prirodzené, že Truban by v prípade volebného úspechu bol kandidátom na premiéra. Tento post však vyžaduje aj isté schopnosti plávať v tmavých zákutiach straníckej politiky. Jeho slabinou preto môže byť nedostatok skúseností. Naopak silnou stránkou je, že nie je zaťažený žiadnou negatívnou politickou minulosťou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?