Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2019 08:30 | Správy | Politika

Most-Híd oslavuje 10 rokov, vo vzduchu visí jediná otázka: Prežijú bugárovci ďalšie voľby?

Bugárova (61) strana Most-Híd oslavuje desiate výročie založenia. Viac ako oslavy jubilea existencie na politickej scéne však bugárovci riešia otázky svojej budúcnosti. Podľa posledných prieskumov by sa strana totiž nedostala ani do parlamentu. Zachráni Most spojenie s ostatnými maďarskými stranami?

Strana zrodená z konfliktu a Bugárovej porážky. Most-Híd vznikol pred desiatimi rokmi a zadefinoval sa ako strana spolupráce, tolerancie a porozumenia, ktorej hlavným programom bola snaha o uzmierenie medzi Maďarmi a Slovákmi, ako aj ostatnými národnostnými menšinami a etnickými skupinami. Jeho vzniku však predchádzala Bugárova prehra v súboji o post predsedu SMK s Pálom Csákym (63) v roku 2007.

Bugár sa po 9-ročnom pôsobení na čele strany nezmieril so stratou líderského postu a s časťou poslancov z SMK odišiel a po doplnení o slovenských politikov založil Most. Bugárovcom sa odvtedy podarilo dostať trikrát do parlamentu a dvakrát boli aj súčasťou vlády - v roku 2011 v Radičovej a od roku 2016 aj v terajšom vládnom kabinete.

„Uplynulé desaťročie jednoznačne dokázalo, že naša vízia, ktorú sme pred desiatimi rokmi vytvorili, bola správna a priniesla výsledky v prospech menšín a regiónov. Naša politika, založená na multietnickom princípe, má svoje opodstatnenie aj v budúcnosti,“ zhodnotil líder Béla Bugár pôsobenie na politickej scéne.

Otvoriť galériu

 

Desať rokov a dosť?

Vstup Mosta do súčasnej koalície so Smerom a SNS sa však nepáčil časti jeho voličskej základne a strane ku koncu volebného obdobia akoby dochádzal dych. Bugárovi, ktorý pred voľbami v roku 2016 deklaroval, že so Smerom do vlády nevstúpi a počas minuloročnej marcovej krízy po vražde novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice podržal súčasnú koalíciu a odvrátil predčasné voľby, sa pomaly začína strácať pevná zem pod nohami. Jeho strana sa už dlhšie podľa prieskumov verejnej mienky pohybuje na hranici zvoliteľnosti a podľa posledných čísiel by sa do parlamentu ani nedostala.

Po neúspešných eurovoľbách preto Bugár ponúkol svoju rezignáciu, no predsedníctvo strany to odmietlo. Ostrieľaný harcovník preto v čase desiateho výročia založenia svojho politického diela rieši, ako mu zachrániť kožu, či aspoň predĺžiť životnosť. Most aktuálne rokuje s SMK, Maďarským fórom Zsolta Simona (48) aj s ostatnými maďarskými stranami o spojení či inej volebnej spolupráci.

„Počas rokovania boli nastolené štyri možnosti - kandidovať samostatne, spoločná kandidatúra na kandidátke Mosta-Híd, vytvorenie novej volebnej strany alebo koalícia, na ktorú sa vzťahuje sedempercentné kvórum. Počas rokovania sa potvrdilo, že dve z týchto riešení nie sú reálne - a to spoločná kandidatúra na kandidátke Mosta-Híd a vytvorenie novej volebnej strany,“ informovalo tlačové oddelenie Mosta-Híd s tým, že rokovania budú ďalej pokračovať.

 

Otvoriť galériu

Ján Baránek, politológ

- Pokiaľ sa nespoja, hrozí, že sa žiadna etnická maďarská strana do parlamentu nedostane. Jediné východisko je pre nich integrácia alebo koalícia. Keby SMK a Most-Híd išli do koalície, tak by určite získali potrebných 7 percent. Do čela tejto koalície by sa však nemohol postaviť Béla Bugár, ale musel by to byť niekto nový. Problém je tiež ten, že Béla Bugár má zlý vzťah s Viktorom Orbánom a Orbán má dobré vzťahy s SMK. Pokiaľ odstránia tie osobné animozity, ktoré tam existujú medzi predstaviteľmi tých strán, tak by sa určite dohodli. Teraz ide o to urobiť nejaký kompromis - napríklad, že by dali iných ľudí do vedenia obidvoch strán. Ak si to medzi sebou nevyriešia bude to na úkor maďarského voliča na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!