Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Toto Eva a Igor vôbec nečakali: KIA dala výpovede oceneným zamestnancom

Dlhoroční a ocenení končia! Kórejská automobilka Kia Motors Slovakia vyrazila dych trom pracovníkom oddelenia kvality, keď supervízori prišli znenazdajky z ničoho nič za troma najlepšími pracovníkmi a z minúty na minútu im mali oznámiť, že končia.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Samotní zamestnanci patria k najdlhším pracovníkom závodu a ocenil ich aj viceprezident automobilky. Hoci kórejská značka na výrobu áut zápasí s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, ktorú si musí voziť zo zahraničia, k slovenským zamestnancom milosrdný prístup nezvolila. Ponúkla im horšie platené miesta a horšie pozície.Z ničoho nič prišli pred pár dňami za troma zamestnancami oddelenia kvality supervízori a oznámili im, že hoci pracujú v automobilke už desať, či dvanásť rokov a vykazujú pracovitosť ako málokto, budú sa musieť s prácou rozlúčiť. Malo by ísť o pracovitých mladých ľudí, tí sa však odmietajú podrobne vyjadriť, nakoľko sú stále v pracovnom pomere.

Otvoriť galériu

„Neviem čo budem robiť, ja som ešte zamestnaná, poradím sa s „Kia rodinou“,“ stroho reagovala kvalitárka Eva (34). Rozvedená mama s dvoma deťmi a pôžičkami na krku zostala bez práce po dvanástich rokoch praxe, nadčasov, vyznamenaní viceprezidentom a po kvalifikácii na dopravnej škole, navyše stále v mladom veku a bez maródiek.

“Keď sa dohodnem na podmienkach odchodu, možno potom budem komunikovať, ale ešte nekomentujem,“ povedal zamestnanec z Liptova Marek, ktorý pracoval v automobilke osem rokov. Podobne Martinčan Igor ešte výpoveď nepodpísal a odkázal na odbory, keďže všetci traja zo zrušených oddelení sú aj odborármi. „Máme túto informáciu a ide vo všetkých troch prípadoch o členov odborov. Nemôžeme v tejto chvíli povedať, že výpoveď dostávajú preto, lebo sú odborári, to by bola špekulácia. Vieme, že to prišlo znenazdajky a že ide o mladých ľudí s hypotékami aj deťmi, a je nám to ľúto,“ reagoval šéf odborov automobilky Miroslav Chládek.

Otvoriť galériu
Medzi dlhoročnými zamestnancami panuje panika, pretože majú strach, že sa ich chce automobilka zbaviť preto, lebo neustále prijíma zahraničných pracovníkov, ktorí sú ochotní pracovať za nižšiu mzdu, okresanú agentúrou. Podľa informácií z automobilky, aktuálne skutočne pracuje v závode Kia v Tepličke nad Váhom z 3800 zamestnancov už 150 Ukrajincov a prijímať sa podľa informácií Nového Času budú ďalší.

 

Spokojnosť so zahraničnými pracovníkmi potvrdzuje aj automobilka. „V KMS sme prijali za posledný rok 150 Ukrajincov. Dôvod ich náboru je nedostatok uchádzačov o zamestnanie zo Slovenska.Nie, neprepúšťame Slovákov, zahraničnými zamestnancami sme len nahradili nedostatok pracovnej sily zo Slovenska. Zároveň všetci majú rovnaké podmienky bez ohľadu na to, či je to zamestnanec domáci, zahraničný alebo agentúrny,“ reagoval hovorca Ján Žgravčák s tým, že v Kii bola od 1.7: vyhlásená organizačná zmena na oddelení kvality, kvôli inštalácii automatizovaných zariadení a skrátenia cyklového času.

Hovorca dodal, že Kia nedisponuje zoznamom všetkých členov odborových organizácií, podľa informácií od ľudí, ktorí pred rokom štrajkovali, si v čase štrajku automobilka preverovala u ľudí účasť a podporu odborov. Podľa informácií odborov prepustená žena pracuje v automobilke dvanásť rokov, je absolventkou dopravnej školy a má odpracovaných mnoho nadčasov, rovnako ako ďalší dvaja pracovníci, ktorí boli automobilkou ocenení. Automobilka im ponúkla pracovné pozície na montáži a v lakovni, kde by šli dole s platom takmer o polovicu a na pozície, na ktoré berú zamestnancov bez praxe i vzdelania. Podľa hovorcu automobilky to tak nie je. "Všetci traja zainteresovaní zamestnanci dostali v súlade so zákonom ponuku na nové pozície na Lakovni resp. Montáži, kde by mali rovnakú základnú mzdu plus bonusy (letný, zimný, výrobný, motivačný) tak ako doteraz. Platová trieda 1E = 1160 €," upresnil Ján Žgravčák.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje