Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2008, 10:58 | Správy | Kultúra

Zomrel herec František Zvarík

BRATISLAVA – V nedeľu v popoludňajších hodinách zomrel vo veku 87 rokov významný slovenský herec František Zvarík.

Redakcii Čas.sk to potvrdila jeho rodina aj hovorkyňa SND Zuzana Golianová.

František Zvarík sa narodil 17.07.1921 vo Vrútkach. V rokoch 1945 až 1956 pôsobil v Opere SND, od roku 1956 bol členom Činohry SND. Na javisku SND stál už ako študent v roku 1939, aby sa od roku 1940 stal riadnym členom Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobil až do roku 1997. Zhruba do konca roka 2007 účinkoval ešte v predstavení Tančiareň.

Za šesťdesiat rokov vytvoril v SND skoro 200 postáv – činoherných i operných, účinkoval v rozhlasových programoch. Známy bol aj ako spevák a interpret slovenských ľudových piesní. V roku 1992 sa stal čestným občanom mesta Vrútky.

"Múzy ma nezbedne pokúšali a zvádzali raz na jednu, raz na druhú cestu. Ich zvodom, ako sa aj neskôr ukázalo, som nevedel odolať," povedal pri príležitosti svojho jubilea – 80. narodenín František Zvarík, divadelník telom aj dušou. Považoval sa za renesančného človeka, za Pierota s puškou, respektíve štetcom.

Vďaka svojej dvojdomosti mal v repertoári významné operné i činoherné úlohy. V roku 1949 bol prvým Štelinom v Krútňave Eugena Suchoňa, ktorá sa vtedy stala prvou slovenskou národnou operou. V opere národného divadla však debutoval v roku 1946 vo veľkovýpravnej Musorgského opere Boris Godunov. Spieval aj v Čajkovského Eugenovi Oneginovi, Dvořákovej Rusalke či Verdiho Donovi Carlosovi.

Na činohernej scéne zase stvárnil úlohy v dielach Shakespeara, Schillera, Moliéra, Goldoniho. Nechýbal ani v jednej z najpopulárnejších slovenských inscenácií - Na skle maľované. Poslednú úlohu naštudoval v inscenácii Tančiareň, v ktorej naposledy účinkoval 2. júna 2007 v novej budove SND.

Posledná rozlúčka s Františkom Zvaríkom bude 28. augusta 2008 v historickej budove SND v Bratislave o 11.00 hod.

Najvýznamnejšie postavy Františka Zvaríka:

Činohra:
10.05.1941: Suchovo-Kobylin: A.V. Smrť Tanierika –Kačala
08.02.1942: Schiller F.:Viliam Tell - Ulrich Rudenz
24.10.1942: Shakespeare W.:Sen noci svätojánskej - Plánka, stolár
03.01.1943: Kleist H.von: Rozbitý džbán - Licht
30.05.1943: Zvon P.:Tanec nad plačom - Rytier Gejza z Orešian (aj 1957) 30.10.1943: Moliére J.B.:Zdravý nemocný -Pán Purgon; Polichinelle
22.09.1956: Goldoni C.:Štyria grobiani – Lunardo
09.10.1958: Figueiredo G.: Líška a hrozno - Agnostas
22.01.1959: Shakespeare W.: Macbeth – Macduff
30.12.1961: Goldoni C.: Vejár - Barón del Cedro
27.05.1962: Shakespeare W.:Čo len chcete - Malvolio
12.01.1963: Nezval V.:Nový Figaro - Gróf Almaviva
28.11.1964: Williams T.:Električka zvaná Túžba - Harold Mitchel
27.03.1965: Sofokles: Vládca Oidipus –Teiresias
03.10.1965: Schisgal M.: Lá-á-áska - Harry Berlin
17.06.1967: Mrožek S.:Tango – Stomil
22.05.1971: Brecht B.:Matka Guráž a jej deti –Kuchár
19.10.1974: Bryll E.-Gärtnerová K.: Na skle maľované - Žandár Rozvážny (1981, 1991)
18.02.1979: Kesselring J.: Brooklynská noc- Teddy Brewster
16.12.1984: Ostrovskij A.N.:Výnosné miesto - Aristarch Vyšnevskij
10.05.1986: Preses P.-Becher U.:Bockerer - Guritsch
25.06.1988: Goldoni C.:Hry o letnom byte - Bernardino
16.06.1990: Feydeau G.:Chrobák v hlave - Rugby
07.04.2001: Huba M.-Porubjak M.:Tančiareň – Účinkujúci (posledný raz 2. júna 2007)

Herecká filmografia Františka Zvaríka:
1947: Varúj, Tři kamarádi (inžinier Štepán Donel)
1948: Čertova stena (Ivan Trnovský)
1953: Rodná zem (Ferko)
1956: Jurášek (Kretschmer)
1957: Posledná bosorka
1965: Oko za oko, Obchod na korze (Kolkocký), Smrť prichádza v daždi (Pätoprstý)
1967: Vreckári (Zollner)
1968: Kulhavý ďábel (Rudolf), Niet inej cesty (Nosák-Nezabudov)
1969: 322
1970: Pán si neželal nič (pán v stredných rokoch), A. C. Dupin zasahuje – Ukradnutý list (monsignore)
1971: Zaprášené histórie Ema Bohúňa – 4. Kapustnica (Rakovský), 6. Snúbenica (regenschori), 7. Na džentrickom plese (župan)
1972: Stávka o Leokádiu
1973: Skrytý prameň (Galba)
1974: Veľká noc a veľký deň (Dietbert)
1975: Stretnutie (Kornel st.), Príbeh o Fatime a Omarovi
1976: Červené víno I, II. (statkár)
1977: Súkromná vojna (Agricola)
1978: Spadla z oblakov, Buky podpolianske, Poéma o svedomí I, II (Lucký)
1979: Ťaví zadok
1983: Zakýlska Veronika
1984: Tajomný ostrov, Juchanov klát
1985: Kára plná bolesti (kňaz)
1987: Dalajláma
1995: Advent
2002: Kruté radosti

Opera:
20.03.1946: Musorgskij M.P.: Boris Godunov - Pimen
24.11.1947: Massenet J.:Don Quijote - Don Quijote
27.11.1948: Gounod Ch.: Faust a Margaréta – Mefistofeles
13.07.1949: Čajkovskij P.I.: Eugen Onegin - Knieža Gremin (aj 1952)
10.12.1949: Suchoň E.: Krútňava – Štelina (aj 1952, 1978)
04.06.1950: Dvořák A.: Rusalka – Vodník
28.08.1951: Beethoven L.van: Fidelio -Don Pizzaro (aj 1960)
09.04.1954: Musorgskij M.P.:Boris Godunov - Boris Godunov (aj 1977)
16.06.1955: Mozart W.A.:Figarova svadba – Figaro
17.03.1956: Verdi G.: Don Carlos - Filip II.



Obchod na korze




Rodná zem (1953)



Rodná zem (1953) - Ej, zahoreli zore

Diskusia / 0
Súvisiace články:
Autor: Čas.sk
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Bratislava, Panónska cesta, 26.5.2020 o 5.25 hod.: Ničivé plamene  zachvátili tri autá.
Foto
Zarážajúce zistenie o mužovi, ktorý v Bratislave podpálil luxusné autá: Môže mu jeho minulosť priťažiť?
Americký prezident Donald Trump
Twitter po prvý raz označil Trumpove príspevky ako problematické: Užívateľom radí, aby si overili skutočnosti v nich
Pani Lenka sa nevzdala, a spolu s Luckou statočne bojujú proti chorobe.
Prvá transplantácia u pacientky s Downovým syndrómom v krajine: Lucka má novú kostnú dreň
Harry a Meghan si môžu rekonštrukciu dovoliť len vďaka podpore od princa Charlesa.
Odídenci z britskej kráľovskej rodiny musia vrátiť peniaze: Harryho splátkový kalendár
(ilustračné foto).
Británia má 134 nových úmrtí pacientov s koronavírusom: Všetky sú z Anglicka a Škótska
Cylistu Mira nález riadne prekvapil.
Foto
Neuveriteľný nález cyklistov na východnom Slovensku: Sledujte, čo ležalo v kríkoch
Maco nakoniec ostal v kosodrevine.
Hrôzostrašný zážitok 12-ročného chlapca: Zábery s medveďom, ktoré vyrážajú dych
Výťažok z dražby poputuje nemocniciam.
Kresby tvorcu Asterixa sa vydražili za stovky tisíc eur: Výťažok z predaja poputuje nemocniciam
Ľudia sa pred ochorením snažia chrániť rúškou.
Nepríjemná predpoveď z Bieleho domu: Hongkong sotva zostane finančnou metropolou, ak ho prevezme Čína
Až 130 osôb zo zariadenia pre utečencov v meste Sankt Augustin na západe Nemecka malo pozitívny test na koronavírus.
Nemecko predĺžilo pravidlá spoločenského odstupu do 29. júna: Na verejnosti sa môžu zhromažďovať najviac desiati
(ilustračné foto).
Talianski policajti vyšetrujú kalábrijskú mafiu: Najnovšie zatkli desať ľudí
Minister zahraničia Ivan Korčok
Korčok sa ospravedlnil Slovákom, ktorí hodiny trčali na hraniciach: Nečakané priznanie