Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
piatok 22. 6.
Paulína
14°C  Oblačno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2008, 10:58 | Správy | Kultúra

Zomrel herec František Zvarík

František Zvarík Otvoriť galériu
František Zvarík
Zdroj: archív SND
BRATISLAVA – V nedeľu v popoludňajších hodinách zomrel vo veku 87 rokov významný slovenský herec František Zvarík.

Redakcii Čas.sk to potvrdila jeho rodina aj hovorkyňa SND Zuzana Golianová.

František Zvarík sa narodil 17.07.1921 vo Vrútkach. V rokoch 1945 až 1956 pôsobil v Opere SND, od roku 1956 bol členom Činohry SND. Na javisku SND stál už ako študent v roku 1939, aby sa od roku 1940 stal riadnym členom Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobil až do roku 1997. Zhruba do konca roka 2007 účinkoval ešte v predstavení Tančiareň.

Za šesťdesiat rokov vytvoril v SND skoro 200 postáv – činoherných i operných, účinkoval v rozhlasových programoch. Známy bol aj ako spevák a interpret slovenských ľudových piesní. V roku 1992 sa stal čestným občanom mesta Vrútky.

"Múzy ma nezbedne pokúšali a zvádzali raz na jednu, raz na druhú cestu. Ich zvodom, ako sa aj neskôr ukázalo, som nevedel odolať," povedal pri príležitosti svojho jubilea – 80. narodenín František Zvarík, divadelník telom aj dušou. Považoval sa za renesančného človeka, za Pierota s puškou, respektíve štetcom.

Vďaka svojej dvojdomosti mal v repertoári významné operné i činoherné úlohy. V roku 1949 bol prvým Štelinom v Krútňave Eugena Suchoňa, ktorá sa vtedy stala prvou slovenskou národnou operou. V opere národného divadla však debutoval v roku 1946 vo veľkovýpravnej Musorgského opere Boris Godunov. Spieval aj v Čajkovského Eugenovi Oneginovi, Dvořákovej Rusalke či Verdiho Donovi Carlosovi.

Na činohernej scéne zase stvárnil úlohy v dielach Shakespeara, Schillera, Moliéra, Goldoniho. Nechýbal ani v jednej z najpopulárnejších slovenských inscenácií - Na skle maľované. Poslednú úlohu naštudoval v inscenácii Tančiareň, v ktorej naposledy účinkoval 2. júna 2007 v novej budove SND.

Posledná rozlúčka s Františkom Zvaríkom bude 28. augusta 2008 v historickej budove SND v Bratislave o 11.00 hod.

Najvýznamnejšie postavy Františka Zvaríka:

Činohra:
10.05.1941: Suchovo-Kobylin: A.V. Smrť Tanierika –Kačala
08.02.1942: Schiller F.:Viliam Tell - Ulrich Rudenz
24.10.1942: Shakespeare W.:Sen noci svätojánskej - Plánka, stolár
03.01.1943: Kleist H.von: Rozbitý džbán - Licht
30.05.1943: Zvon P.:Tanec nad plačom - Rytier Gejza z Orešian (aj 1957) 30.10.1943: Moliére J.B.:Zdravý nemocný -Pán Purgon; Polichinelle
22.09.1956: Goldoni C.:Štyria grobiani – Lunardo
09.10.1958: Figueiredo G.: Líška a hrozno - Agnostas
22.01.1959: Shakespeare W.: Macbeth – Macduff
30.12.1961: Goldoni C.: Vejár - Barón del Cedro
27.05.1962: Shakespeare W.:Čo len chcete - Malvolio
12.01.1963: Nezval V.:Nový Figaro - Gróf Almaviva
28.11.1964: Williams T.:Električka zvaná Túžba - Harold Mitchel
27.03.1965: Sofokles: Vládca Oidipus –Teiresias
03.10.1965: Schisgal M.: Lá-á-áska - Harry Berlin
17.06.1967: Mrožek S.:Tango – Stomil
22.05.1971: Brecht B.:Matka Guráž a jej deti –Kuchár
19.10.1974: Bryll E.-Gärtnerová K.: Na skle maľované - Žandár Rozvážny (1981, 1991)
18.02.1979: Kesselring J.: Brooklynská noc- Teddy Brewster
16.12.1984: Ostrovskij A.N.:Výnosné miesto - Aristarch Vyšnevskij
10.05.1986: Preses P.-Becher U.:Bockerer - Guritsch
25.06.1988: Goldoni C.:Hry o letnom byte - Bernardino
16.06.1990: Feydeau G.:Chrobák v hlave - Rugby
07.04.2001: Huba M.-Porubjak M.:Tančiareň – Účinkujúci (posledný raz 2. júna 2007)

Herecká filmografia Františka Zvaríka:
1947: Varúj, Tři kamarádi (inžinier Štepán Donel)
1948: Čertova stena (Ivan Trnovský)
1953: Rodná zem (Ferko)
1956: Jurášek (Kretschmer)
1957: Posledná bosorka
1965: Oko za oko, Obchod na korze (Kolkocký), Smrť prichádza v daždi (Pätoprstý)
1967: Vreckári (Zollner)
1968: Kulhavý ďábel (Rudolf), Niet inej cesty (Nosák-Nezabudov)
1969: 322
1970: Pán si neželal nič (pán v stredných rokoch), A. C. Dupin zasahuje – Ukradnutý list (monsignore)
1971: Zaprášené histórie Ema Bohúňa – 4. Kapustnica (Rakovský), 6. Snúbenica (regenschori), 7. Na džentrickom plese (župan)
1972: Stávka o Leokádiu
1973: Skrytý prameň (Galba)
1974: Veľká noc a veľký deň (Dietbert)
1975: Stretnutie (Kornel st.), Príbeh o Fatime a Omarovi
1976: Červené víno I, II. (statkár)
1977: Súkromná vojna (Agricola)
1978: Spadla z oblakov, Buky podpolianske, Poéma o svedomí I, II (Lucký)
1979: Ťaví zadok
1983: Zakýlska Veronika
1984: Tajomný ostrov, Juchanov klát
1985: Kára plná bolesti (kňaz)
1987: Dalajláma
1995: Advent
2002: Kruté radosti

Opera:
20.03.1946: Musorgskij M.P.: Boris Godunov - Pimen
24.11.1947: Massenet J.:Don Quijote - Don Quijote
27.11.1948: Gounod Ch.: Faust a Margaréta – Mefistofeles
13.07.1949: Čajkovskij P.I.: Eugen Onegin - Knieža Gremin (aj 1952)
10.12.1949: Suchoň E.: Krútňava – Štelina (aj 1952, 1978)
04.06.1950: Dvořák A.: Rusalka – Vodník
28.08.1951: Beethoven L.van: Fidelio -Don Pizzaro (aj 1960)
09.04.1954: Musorgskij M.P.:Boris Godunov - Boris Godunov (aj 1977)
16.06.1955: Mozart W.A.:Figarova svadba – Figaro
17.03.1956: Verdi G.: Don Carlos - Filip II.



Obchod na korze




Rodná zem (1953)



Rodná zem (1953) - Ej, zahoreli zore

Diskusia / 0
Autor: Čas.sk
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Súvisiace články:
Súvisiace články:
Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Život TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Marián Kočner
Týždeň v kocke Daga Daniša: Kočner zrejme vedel, čo ho čaká Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 23 min
Porošenko podpísal dekrét, ktorým rozšíril sankcie voči Rusku Aktuality.sk
Rada uviedla, že na zoznam sankcií pridali 30 ruských právnických osôb a 14 jednotlivcov.
pred 49 min
V Kolumbii zrejme objavili telá troch unesených ekvádorských žurnalistov Aktuality.sk
Traja zamestnanci ekvádorského denníka El Comercio sa v čase svojho zmiznutia venovali nárastu drogového násilia v oblasti hraníc Kolumbie a Ekvádoru.
pred 59 min
Pápež vyzýva krajiny sveta, aby prijímali migrantov a integrovali ich Aktuality.sk
Pápež František si myslí, že jednotlivé krajiny by mali prijať toľko migrantov, koľko dokážu zvládnuť, a správne ich integrovať do svojej spoločnosti.
V Sládkovičove
Severným Slovenskom sa prehnala búrka: Stromy padali ako zápalky, veľký požiar pri Čadci
Heydukova ulica,
Poplach v bratislavskom Starom Meste: Na streche domu našli granát
Archív
Z nemeckej firmy zmizol žeriav za 200-tisíc eur: Našli ho na tom najnepravdepodobnejšom mieste
Cayo Coco Beach,
Foto
Potrebujete inšpiráciu na dovolenku? Toto si ľudia najviac fotia: Naj pláže z instagramu
Migranti dorazili
Americké ministerstvo má plán: Deti prisťahovalcov chce ubytovať na vojenských základniach
(ilustračné foto).
Američanov na Kube kosí záhadná choroba: Lekári si nevedia dať rady, počet chorých pribúda
Brazílske hviezdy
Foto
Brazílií dal gól, no verí im: Vyhrajú, hoci sú pod tlakom!
Igor Adamec (54)
Herec Igor Adamec sa uchádza o post starostu Ružinova: Peklo v predvolebnej kampani
Konfl ikt
Dráma na škole na východe Slovenska: Mama vylepila učiteľovi facku, ten skončil na PN
Krásku napadla
Šokujúce prebudenie ženy v byte: Kým spala, zaútočila na ňu líška
Spoločnosti EEI
Košickí poslanci dali EEI stopku: Zmluva s parkovacou firmou je neplatná
Mária (108) bola
Mária Čeremugová má neuveriteľných 108 rokov a 9 mesiacov: Najstaršia Slovenka prekonala mŕtvicu