Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
streda 21. 11.
Elvíra
5°C  Hmla  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2008, 10:58 | Správy | Kultúra

Zomrel herec František Zvarík

BRATISLAVA – V nedeľu v popoludňajších hodinách zomrel vo veku 87 rokov významný slovenský herec František Zvarík.

Redakcii Čas.sk to potvrdila jeho rodina aj hovorkyňa SND Zuzana Golianová.

František Zvarík sa narodil 17.07.1921 vo Vrútkach. V rokoch 1945 až 1956 pôsobil v Opere SND, od roku 1956 bol členom Činohry SND. Na javisku SND stál už ako študent v roku 1939, aby sa od roku 1940 stal riadnym členom Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobil až do roku 1997. Zhruba do konca roka 2007 účinkoval ešte v predstavení Tančiareň.

Za šesťdesiat rokov vytvoril v SND skoro 200 postáv – činoherných i operných, účinkoval v rozhlasových programoch. Známy bol aj ako spevák a interpret slovenských ľudových piesní. V roku 1992 sa stal čestným občanom mesta Vrútky.

"Múzy ma nezbedne pokúšali a zvádzali raz na jednu, raz na druhú cestu. Ich zvodom, ako sa aj neskôr ukázalo, som nevedel odolať," povedal pri príležitosti svojho jubilea – 80. narodenín František Zvarík, divadelník telom aj dušou. Považoval sa za renesančného človeka, za Pierota s puškou, respektíve štetcom.

Vďaka svojej dvojdomosti mal v repertoári významné operné i činoherné úlohy. V roku 1949 bol prvým Štelinom v Krútňave Eugena Suchoňa, ktorá sa vtedy stala prvou slovenskou národnou operou. V opere národného divadla však debutoval v roku 1946 vo veľkovýpravnej Musorgského opere Boris Godunov. Spieval aj v Čajkovského Eugenovi Oneginovi, Dvořákovej Rusalke či Verdiho Donovi Carlosovi.

Na činohernej scéne zase stvárnil úlohy v dielach Shakespeara, Schillera, Moliéra, Goldoniho. Nechýbal ani v jednej z najpopulárnejších slovenských inscenácií - Na skle maľované. Poslednú úlohu naštudoval v inscenácii Tančiareň, v ktorej naposledy účinkoval 2. júna 2007 v novej budove SND.

Posledná rozlúčka s Františkom Zvaríkom bude 28. augusta 2008 v historickej budove SND v Bratislave o 11.00 hod.

Najvýznamnejšie postavy Františka Zvaríka:

Činohra:
10.05.1941: Suchovo-Kobylin: A.V. Smrť Tanierika –Kačala
08.02.1942: Schiller F.:Viliam Tell - Ulrich Rudenz
24.10.1942: Shakespeare W.:Sen noci svätojánskej - Plánka, stolár
03.01.1943: Kleist H.von: Rozbitý džbán - Licht
30.05.1943: Zvon P.:Tanec nad plačom - Rytier Gejza z Orešian (aj 1957) 30.10.1943: Moliére J.B.:Zdravý nemocný -Pán Purgon; Polichinelle
22.09.1956: Goldoni C.:Štyria grobiani – Lunardo
09.10.1958: Figueiredo G.: Líška a hrozno - Agnostas
22.01.1959: Shakespeare W.: Macbeth – Macduff
30.12.1961: Goldoni C.: Vejár - Barón del Cedro
27.05.1962: Shakespeare W.:Čo len chcete - Malvolio
12.01.1963: Nezval V.:Nový Figaro - Gróf Almaviva
28.11.1964: Williams T.:Električka zvaná Túžba - Harold Mitchel
27.03.1965: Sofokles: Vládca Oidipus –Teiresias
03.10.1965: Schisgal M.: Lá-á-áska - Harry Berlin
17.06.1967: Mrožek S.:Tango – Stomil
22.05.1971: Brecht B.:Matka Guráž a jej deti –Kuchár
19.10.1974: Bryll E.-Gärtnerová K.: Na skle maľované - Žandár Rozvážny (1981, 1991)
18.02.1979: Kesselring J.: Brooklynská noc- Teddy Brewster
16.12.1984: Ostrovskij A.N.:Výnosné miesto - Aristarch Vyšnevskij
10.05.1986: Preses P.-Becher U.:Bockerer - Guritsch
25.06.1988: Goldoni C.:Hry o letnom byte - Bernardino
16.06.1990: Feydeau G.:Chrobák v hlave - Rugby
07.04.2001: Huba M.-Porubjak M.:Tančiareň – Účinkujúci (posledný raz 2. júna 2007)

Herecká filmografia Františka Zvaríka:
1947: Varúj, Tři kamarádi (inžinier Štepán Donel)
1948: Čertova stena (Ivan Trnovský)
1953: Rodná zem (Ferko)
1956: Jurášek (Kretschmer)
1957: Posledná bosorka
1965: Oko za oko, Obchod na korze (Kolkocký), Smrť prichádza v daždi (Pätoprstý)
1967: Vreckári (Zollner)
1968: Kulhavý ďábel (Rudolf), Niet inej cesty (Nosák-Nezabudov)
1969: 322
1970: Pán si neželal nič (pán v stredných rokoch), A. C. Dupin zasahuje – Ukradnutý list (monsignore)
1971: Zaprášené histórie Ema Bohúňa – 4. Kapustnica (Rakovský), 6. Snúbenica (regenschori), 7. Na džentrickom plese (župan)
1972: Stávka o Leokádiu
1973: Skrytý prameň (Galba)
1974: Veľká noc a veľký deň (Dietbert)
1975: Stretnutie (Kornel st.), Príbeh o Fatime a Omarovi
1976: Červené víno I, II. (statkár)
1977: Súkromná vojna (Agricola)
1978: Spadla z oblakov, Buky podpolianske, Poéma o svedomí I, II (Lucký)
1979: Ťaví zadok
1983: Zakýlska Veronika
1984: Tajomný ostrov, Juchanov klát
1985: Kára plná bolesti (kňaz)
1987: Dalajláma
1995: Advent
2002: Kruté radosti

Opera:
20.03.1946: Musorgskij M.P.: Boris Godunov - Pimen
24.11.1947: Massenet J.:Don Quijote - Don Quijote
27.11.1948: Gounod Ch.: Faust a Margaréta – Mefistofeles
13.07.1949: Čajkovskij P.I.: Eugen Onegin - Knieža Gremin (aj 1952)
10.12.1949: Suchoň E.: Krútňava – Štelina (aj 1952, 1978)
04.06.1950: Dvořák A.: Rusalka – Vodník
28.08.1951: Beethoven L.van: Fidelio -Don Pizzaro (aj 1960)
09.04.1954: Musorgskij M.P.:Boris Godunov - Boris Godunov (aj 1977)
16.06.1955: Mozart W.A.:Figarova svadba – Figaro
17.03.1956: Verdi G.: Don Carlos - Filip II.



Obchod na korze




Rodná zem (1953)



Rodná zem (1953) - Ej, zahoreli zore

Diskusia / 0
Autor: Čas.sk
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Súvisiace články:
Súvisiace články:
Aktuality.sk Globálny pakt o migrácii Prezidentské voľby 2019 Komentáre Šport TV program Počasie Horoskopy
Andrej Danko
ONLINE: Viem, že to nie je vedecká práca, ale pozrite si práce Sulíka a Kisku, tvrdí Danko Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 7 min
Mizík z ĽSNS trávi čas na počítači. Sudcu presviedčal, že s ním nevie robiť Aktuality.sk
Mizík na súde vysvetľoval antisemitský facebookový status z januára minulého roku. Kotlebovci tvrdili, že ho nemohol písať, pretože by to ani technicky nedokázal.
pred 10 min
Budovy nitrianskych súdov evakuovali pre bombovú hrozbu Aktuality.sk
Budovy piatich okresných i krajského súdu v Nitrianskom kraji museli byť v stredu dopoludnia evakuované po tom, ako neznámy mužský hlas krátko pred 9. hodinou oznámil na čísle 158, že na súde vybuchne bomba.
pred 20 min
V Bratislave sa stala reťazová dopravná nehoda Aktuality.sk
Hasiči zasahujú pri reťazovej dopravnej nehode štyroch áut na Panónskej ceste v Bratislave. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.
Touching his
Foto
Mužská brada má nové využitie: Na novom trende pre hipsterov sa dobre pobavíte
Ruiny mesta
Foto
Sodoma a Gomora v Pompejach: Pri pohľade na nájdené fresky sa budete červenať
Depression
Šéf brigádnikov sa na stavbe pokúsil zneužiť dvoch chlapcov: Súd mu už vymeral trest
Nemecká
Merkelová obhajuje pakt OSN o migrácii: Chcem zlepšiť podmienky utečencov na celom svete
Dlží Slovan
Foto
Pykajú za resty z minulosti: Vedenie Slovana má zastavenú činnosť!
Šéf parlamentu
Danko zaútočil na opozíciu: Vám nejde o Slovensko a osočujete ľudí bez rozsudku
Známa tanečnica
Tanečnica Jakeš Štumpfová skrýva sladké tajomstvo: S podnikateľom čakajú bábätko!
Blokády ciest vo Francúzsku pokračujú piaty deň: Protesty si vyžiadali druhú obeť
Jakub (7), Robko
Rozhoduje sa o živote Jakuba (7), Robka (6) a Peťka (5): Schvália im liek, ktorý potrebujú?
Prehliadku si
Foto
Celebrity na módnej prehliadke: Trapas organizátorov, schytal to Vinczeovej manžel!
Lucia Ďuriš
Ďuriš Nicholsonová Danka nešetrí: Jeho rigorózna práca je hanbou každého z nás
Desivá štatistika z Jemenu: Za tri roky od hladu zomrelo 85 000 detí