Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.07.2019 08:50 | Správy | Domáce správy

Odborníci bijú na poplach pred rizikom otravy, na ktorú nemajú protijed: Toxín sa vyskytuje v obľúbenom jedle

Milovníci prímorských či exotických dovoleniek, ktorí radi konzumujú morské živočíchy, najmä ryby, by mali spozornieť.

Podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý participuje na európskom projekte zaoberajúcom sa ochorením ciguatera, známom ako "pomsta mora", si môžu dovolenkári konzumáciou morských rýb kontaminovaných tzv. ciguatoxínom spôsobiť vážnu otravu.

"Odhaduje sa, že ročne je na svete otravou postihnutých 50 000 až 200 000 ľudí. Ciguatoxín produkuje morská riasa, ktorá sa vyskytuje na koralových útesoch v tropických a subtropických vodách Karibiku, Tichého a Indického oceánu. Výskyt riasy produkujúcej toxín bol potvrdený aj v okolí Madeiry, Kanárskych ostrovov či v Stredozemnom mori. Živia sa ňou bylinožravé ryby, ktoré sú následne potravou pre väčšie mäsožravé ryby. Toxín sa tak v nich vyskytuje v oveľa koncentrovanejšej forme. Ciguatoxín môže byť prítomný u viac ako 400 druhov morských rýb žijúcich pri koralových útesoch. Najrizikovejšími rybami pre ľudí sú barakuda, kanic, morský úhor, kranas, morský vlk a jeseter," vysvetlila Jana Kerlik z odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ.

Ako dodala, prvé epidémie boli v Európe zaznamenané v roku 2004 na Kanárskych ostrovoch a na Madeire. V rokoch 2012 až 2018 hlásili epidémie ciguatery z Francúzska, Nemecka, Portugalska a Španielska. Na Slovensku zatiaľ podobné prípady neboli hlásené. Podľa zdravotníkov tieto informácie majú slúžiť predovšetkým ako osveta.

 

Zvýšený počet otráv v Európe za ostatné roky sa pripisuje väčšiemu turizmu, importu morských rýb, zmene klimatických podmienok a narušeniu koralového ekosystému ľudskou činnosťou.

Približne šesť až 24 hodín po konzumácii rýb kontaminovaných ciguatoxínom ľudia udávajú črevné, srdcové a neurologické príznaky. Môžu trvať týždne až mesiace a často vedú k dlhodobej invalidite. Odborníci riziko úmrtia na otravu odhadujú na menej ako jeden prípad na 1000 chorých.

Ako upozornila Kerlik, neexistuje spoľahlivá metóda, ktorá by zachytila ciguatoxín v ľudskom organizme. Diagnostika je založená na príznakoch ochorenia a na konzumácii morských rýb za ostatných šesť až 24 hodín pred ochorením. Neexistuje špecifická liečba ani protijed v prípade otravy.

"Ciguatoxín nemá špecifický zápach a príchuť, je tepelne stabilný, čiže varením a mrazením sa nezničí. Jediným účinným preventívnym opatrením je vyhýbať sa konzumácii spomínaných druhov morských rýb nielen v rizikových oblastiach, ale i v prípade dovozu a ponuky rýb v obchodných či reštauračných sieťach," zdôraznila Kerlik.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!