Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.07.2019 07:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Dalo sa vojne ultras v Bratislave zabrániť? Výtržnosti avizovali už vopred!

V uliciach bratislavského Starého Mesta to v stredu večer vyzeralo ako na vojnovom bojisku!

Na Ventúrskej ulici - v samom srdci metropoly - sa po 21. hodine strhla medzi desiatkami rozvášnených chuligánov obrovská mela. V rukách sa blýskali nože, vzduchom lietali päste, stoličky, ale aj policajné obušky. Účet niekoľkominútového besnenia je hrozivý...

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V stredu večer sa v Bratislave konal futbalový zápas Slovana proti tímu z Čiernej Hory. Polícia mala informácie, že toto podujatie budú chcieť narušiť fanúšikovia úplne iných mužstiev z Poľska a Holandska. Tento scenár sa vďaka policajnej ostražitosti nenaplnil, no k výtržnostiam nakoniec predsa len došlo.

V centre si to okolo 21.00 rozdali ultras tímov Cracovia Krakov s podporou Ajaxu Amsterdam proti horde prívržencov Levski Sofia. Bulharský a poľský klub mali totiž na štvrtok naplánované stretnutie v Ružomberku a Dunajskej Strede. Diskusie z chuligánskych stránok spred pár dní naznačujú, že konflikt bol naplánovaný vopred!

 

Výsledok bitky? Viac než stovka zatknutých, desiatky zranených a rozsiahle materiálne škody na terasách podnikov - najviac postihnuté boli vychytené podniky Gatto Matto, Antinori, Fach, Masquarade či Zichy.

Strach o život

„Bol som tam, hotová katastrofa! Ledva sme ušli. Ľudia sa báli o život,“ ozval sa Novému Času čitateľ Ján. Prehovorili však aj ďalší z miesta činu: „Bili sa Bulhari a Poliaci. Zabarikádovali sa v  centre mesta, najskôr buchla petarda a následne sa začala vopred zinscenovaná bitka. Oni tu boli v okolí aj ubytovaní a už od rána na všetkých zazerali,“ tvrdí zamestnanec jedného z barov. Ďalší ho doplnil: „Videl som lietať okrem stoličiek aj obušky! Policajti to nezvládli najlepšie. Do ťažkoodencov lietali ťažké kovové stoličky a tí boli zo začiatku úplne bezradní.“

Otvoriť galériu

„Záchranná zdravotná služba mala na mieste 6 ambulancií záchrannej služby, ktorí ošetrili desiatky ľahkých poranení a 9 pacientov transportovali do bratislavských nemocníc prevažne s poraneniami hlavy, horných a dolných končatín,“ skonštatoval Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

Práce na odstraňovaní následkov potýčky sa zo strany samosprávy začali už v nočných hodinách. „Výtržnosti futbalových fanúšikov v centre Bratislavy sú hrubým prejavom neúcty voči mestu, v  ktorom žijeme, aj voči ľuďom, ktorí si užívajú jeho otvorenú a priateľskú atmosféru. Nechcem špekulovať, či niekto podcenil situáciu, alebo ako sa takto mohla vymknúť kontrole,“ reagoval na udalosti v centre mesta primátor Bratislavy Matúš Vallo. Viaceré podniky ostali po stredajšej noci zničené a pre verejnosť zatvorené, ďalšie fungovali v obmedzenom režime.

 

Výtržnosti avizovali vopred

Dalo sa brutalite a ničeniu zabrániť? Ľudia sa pozastavujú nad tým, prečo informačné služby nedokážu odhaliť stret takýchto bánd. Navyše, keď sa náznaky objavujú vopred aj na stránkach a sociálnych sieťach. Na webe hooligans.cz už pred pár dňami zaujala vyhrážka priaznivca Levski: „

Otvoriť galériu

Podľa prezidenta policajného zboru Milana Lučanského však urobili všetko, čo mali: „Príslušníci operatívne monitorujú pohyb futbalových fanúšikov pri rizikových zápasoch. Napriek tomu, že v stredu došlo k náhodnému stretu dvoch táborov, policajti zasiahli rýchlo a situáciu zvládli profesionálne.“ Polícia tiež naznačuje, že stretnutie Poliakov s Bulharmi malo byť náhodné a prišlo k nemu až po tom, čo sa podarilo zabrániť konfliktu s chuligánmi Slovana.

Portál pre chuligánov deň po bitke priniesol aj stanovisko údajného zástupcu Sofia West. „Napadlo nás zhruba 80 až 100 chuligánov Ajaxu a Cracovie. Nás bolo okolo 40 zo Sofia West 99, no nedali sme im šancu. Cítime morálne a psychické víťazstvo. Po príchode polície bežali ako prví naši súperi.“

 

Aktéri

Otvoriť galériu
Sofia West 1999
Zdroj: Jozef Forro

Okrem pouličných bitiek sú odporcami komunizmu a sympatizanti cárizmu v krajine aj nacistických ideí. Ich domácim rivalom je CSKA Sofia (Animals). Sympatizantmi bandy je aj pár bojovníkov MMA.

Otvoriť galériu
Amsterdam Hooligans
Zdroj: Jozef Forro

Ajax je spojený so židovskou komunitou. Majú viaceré družby po Európe - vrátane tej s Krakovom. Výjazdy robia po celom kontinente.

Otvoriť galériu
Jude Gang Cracovia
Zdroj: Jozef Forro

Jedna z najbrutálnejších skupín v Poľsku. Hovoria si Jude (Židia) a ich súpermi sú nacionalistické bandy ultras Wisła a Hutnik. Medzi partnerskými klubmi je aj DAC D. Streda.

Brutalita v číslach

  • 24 ďalších policajtov eskortovali zadržaných
  • 41 Poliakov
  • 15 Holanďanov
  • 51 uvoľnených zo zaistenia (Bulhari)
  • 17 ľahko zranených v rámci ich bitky (iba z táborov fanúšikov)
  • 107 zadržaných a zaistených osôb
  • 56 osôb zadržaných z výtržníctva
  • 106 nasadených policajtov
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mšj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu