Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2019 16:47 | Správy | Zahraničné správy

Súdny dvor EÚ zrušil sankcie voči Janukovyčovi: Uvalili ich pred 5 rokmi

Všeobecný súd EÚ vo štvrtok oznámil, že zrušil sankcie v podobe zmrazenia finančných prostriedkov uvalené v roku 2014 na siedmich členov bývalej ukrajinskej vlády, vrátane exprezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča.

Rada EÚ v marci 2014 v reakcii na vtedajšiu krízu na Ukrajine rozhodla zaviesť sankčný režim v podobe zmrazenia finančných prostriedkov a hospodárskych zdrojov na území EÚ osobám identifikovaným ako zodpovedné za spreneveru ukrajinských štátnych fondov.

Na sankčnom zozname sa ocitli bývalý prezident Viktor Janukovyč, jeden z jeho synov Oleksandr Janukovyč, bývalý premiér Sergej Arbuzov, bývalý minister pre štátnu pokladnicu Oleksandr Klymenko, bývalý generálny prokurátor Viktor Pšonka, jeho syn Artem Pšonka a bývalý vedúci administratívy prezidenta Ukrajiny Andrij Kľujev. Na čierny zoznam EÚ ich zaradili na základe toho, že boli na Ukrajine trestne stíhaní a vyšetrovaní v súvislosti so spreneverou ukrajinských štátnych finančných prostriedkov a ich nezákonným prevodom mimo hraníc Ukrajiny.

Viktor Janukovyč a jeden z jeho synov v rokoch 2016 a 2017 podali sťažnosť na Všeobecný súd EÚ proti konaniam, ktorými sa predlžuje zmrazenie ich finančných prostriedkov, a v roku 2018 sťažnosť podali aj ostané osoby z uvedeného sankčného zoznamu.

 

Všeobecný súd, prvostupňová inštancia Súdneho dvora EÚ so sídlom v Luxemburgu, vo štvrtkovom rozsudku upozornil na skutočnosť, že Rada EÚ sa môže opierať o informácie tretieho štátu, musí však sama overiť, či boli dodržané najmä práva na obhajobu a právo na účinnú súdnu ochranu na území dotknutého štátu. Súd v tejto súvislosti zdôraznil, že odôvodnenie právnych aktov Rady EÚ, ktorými sa rozširujú reštriktívne opatrenia, neobsahuje jediný odkaz na skutočnosť, že Rada EÚ overila dodržiavanie týchto práv.

Podľa Všeobecného súdu žiadna z informácií obsiahnutých v listoch ukrajinských orgánov, na ktorých Rada EÚ založila svoje rozhodnutie zachovať sankčné opatrenia, neumožňuje domnievať sa, že boli k dispozícii dostatočné informácie na overenie toho, že tieto práva sú v rozpore s právom EÚ. Rada EÚ mala podľa súdu povinnosť vykonať toto overenie bez ohľadu na akýkoľvek dôkaz predložený Ukrajincami, ktorých sa týka zmrazenie finančných prostriedkov.

Prvostupňový súd dospel k záveru, že žiadna z informácií, ktoré mu boli predložené, nepreukázala, že Rada EÚ overila, či ukrajinské súdne orgány splnili predmetné práva pred novým rozšírením reštrikčných opatrení. Preto súd rozhodol, že ruší právne akty Rady EÚ, ktorými sa rozširujú reštriktívne opatrenia na obdobia od 6. marca 2016 do 6. marca 2017 a od 6. marca 2017 do 6. marca 2018, pokiaľ ide o Viktora Janukovyča a jedného z jeho synov, a od 6. marca 2018 do 6. marca 2019, pokiaľ ide o ostatné osoby na sankčnom zozname prijatom v marci 2014.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali