Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2019 20:27 | Správy | Zahraničné správy

Palestínsky minister naložil Trumpovi: Európanom na rozdiel od Američanov dôverujeme

Palestínčania budú vždy pripravení investovať čas a energiu do rozvíjania vzťahov s Európskou úniou a budú otvorení dať jej šancu zohrať veľmi dôležitú úlohu v akomkoľvek budúcom mierovom pláne medzi nimi a Izraelčanmi. Kým Američanom nedôverujú, Európanom áno.

V rozhovore s ČTK to v pondelok po stretnutí so svojím českým náprotivkom Tomášom Petričkom (ČSSD) povedal palestínsky minister zahraničia Rijád Málikí. Svoj výrok zdôvodnil tým, že EÚ je pre vytvorenie palestínskeho štátu po boku Izraela, odmieta zaberanie palestínskeho územia silou rovnako ako izraelskú anexiu východného Jeruzalema a budovanie židovských osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Otvoriť galériu

Na otázku, či sa šance na mierové riešenie palestínsko-izraelského konfliktu od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do úradu znížili, Málikí odpovedal: "Absolútne, iste. Bez debát. Američania sa dištancovali od tradičnej americkej pozície riešenia v podobe dvoch štátov ... ak sa pozriete na ich rozhodnutie a činy od uzavretia nášho zastúpenia vo Washingtone - na uznanie Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela, presun americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema, zastavenie všetkých príspevkov palestínskej samospráve, zastavenie príspevkov Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA) a na uzavretie amerického generálneho konzulátu vo východnom Jeruzaleme, bude vám jasné, že Američania zaujali úplne protipalestinský postoj," povedal Málikí.

Svojimi krokmi tak podľa Málikího Washington dal najavo, že nie je nestranným sprostredkovateľom a v otázke palestínsko-izraelských mierových rokovaní prestal byť "veľmocou" a stal sa "malým hráčom vo vnútornej politike Izraela". To všetko prispelo k rozhodnutiu palestínskeho vedenia bojkotovať nedávnu konferenciu k ekonomickej časti amerického mierového plánu pre mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ktorá sa konala v Bahrajne.

 

Trumpov zať Jared Kushner, ktorý bol Bielym domom poverený vypracovaním mierového plánu, ktorého zverejnenie opakovane odkladal, na konferencii predstavil plán na vytvorenie investičného fondu s 50 miliardami dolárov pre projekty na Západnom brehu Jordánu, v pásme Gazy a pre palestínske komunity v regióne. Investície majú ísť do zdravotníctva, školstva, energetiky a vodného hospodárstva, nových technológií, turistiky a poľnohospodárstva. Politickú časť plánu chcú Spojené štáty zverejniť neskôr.

Málikí v tejto súvislosti zdôraznil, že akceptovať ekonomický plán bez politického nemožno. Bez politického riešenia, ktoré by prinieslo vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967 a ktorého hlavným mestom by bol východný Jeruzalem, sa totiž podľa Málikího možno domnievať, že by americký ekonomický plán iba slúžil k predĺženiu izraelskej okupácie, čo je pre Palestínčanov neakceptovateľné. Hoci sa zástupcovia niektorých blízkovýchodných štátov na konferencii v Bahrajne zúčastnili, aj oni trvajú na vytvorení nezávislého palestínskeho štátu a svoju pozíciu nebudú nijako meniť, doplnil Málikí.

Zdôraznil, že riešenie v podobe dvoch štátov je tiež stanoviskom medzinárodného spoločenstva. Naopak proti vytvoreniu nezávislého palestínskeho štátu je podľa Málikího izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Kushner a ďalší (predstavitelia Trumpovej administratívy) vzali izraelské zámery a preložili ich do angličtiny. V skutočnosti to nie je americký plán, ale Netanjahuov plán, ktorý nemôže nikto akceptovať a ktorý je odsúdený na zánik. Aj keď sa to budú snažiť presadiť sto rokov, nenájdu jediného Palestínčana alebo Araba, ktorý by to akceptoval," uzavrel palestínsky minister zahraničia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...