Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Osudom ťažko skúšaná Mirka roky bojovala s ochorením obličiek: Život jej zmenil jeden telefonát

Život sa s ňou nemaznal. Účtovníčka Mirka (55) musela roky zápasiť nielen s číslami v práci, ale aj s časom.

Ten k nej bol nemilosrdný, keďže sa roky trápila s bolesťami obličiek, ktoré jej neskôr zlyhali. Aj keď jej pomocnú ruku chcela podať milujúca rodina, spása napokon prišla od neznámeho darcu. Úspešná transplantácia bola pre rodáčku z Lučenca vykúpením. Nový Čas zisťoval, aký má táto bojovníčka názor na aktuálne antikampane, ktoré darcovstvo sprevádzajú.

Mirka roky bojovala s ochorením obličiek, ktoré ju napokon zradili. „Jedna mi zlyhala v roku 2005 a druhá o štyri roky neskôr,“ prezradila Novému Času sympatická žena, ktorá musela podstúpiť dialýzu, aby prežila. Napriek ťažkým chvíľam sa ani na okamih nevzdala. Nad vodou ju okrem rodiny a manžela držala aj práca. „Som podnikateľka, venujem sa účtovníctvu. Napriek tomu, že som chodila šesť rokov na dialýzu, vedela som popritom vykonávať aj svoju robotu,“ vraví ťažko skúšaná žena.

 

Dvakrát to nevyšlo

Napriek krutej diagnóze a stanovenej liečbe Mirka verila, že jej jedného dňa zazvoní telefón a oznámia jej radostnú správu, že sa pre ňu našiel vhodný darca. Príležitosť na záchranu života prišla, ale sa nemohla uskutočniť. „Operáciu som musela odmietnuť, pretože v tom čase som ešte obličky mala v tele. Boli zahnisané a tak mi ich najskôr museli vyoperovať,“ spomína Mirka. Chcel jej pomôcť aj obetavý manžel Juraj (53), ktorý absolvoval všetky potrebné predoperačné vyšetrenia.

„Pri odstraňovaní pôvodných obličiek mi však museli podať transfúziu krvi a jeho oblička sa tým pádom stala pre mňa nevhodnou,“ priznáva so smútkom v hlase podnikateľka, ktorá sa spásonosného zvonenia telefónu dočkala až do tretice. „Keď mi oznámili, že sa konečne našiel pre mňa darca s vhodnou obličkou, bola som najšťastnejším človekom pod slnkom,“ priznala sympatická červenovláska.

Baví ju folklór

Mirka za svoj život vďačí rodine nebohej anonymnej darkyne, ktorá sa jej rozhodla pomôcť. „Veľmi si to vážim a oblička je pre mňa veľká vzácnosť, zachránila mi život,“ priznáva s úsmevom účtovníčka, ktorá si už život vychutnáva naplno. Spolu s manželom je veľkou fanúšičkou folklóru, rada háčkuje, šije a relaxuje v prírode.

Otvoriť galériu

Venuje sa aj kváskovaniu, ktoré učí druhých. Aj ona zaznamenala antikampane k darovaniu orgánov a pre negativistov má jasný odkaz: „Viem o tejto kampani a vôbec s tými tvrdeniami nesúhlasím. Sú to dezinformácie, ktoré nie sú podložené dôkazmi,“ uzavrela šťastná Mirka, ktorá po úspešnej transplantácii žije aktívny a spokojný život.

Antikampane sú založené na klamstvách

V poslednej dobe sa objavujú antikampane, ktoré tvrdia, že odbery orgánov sa vykonávajú z ešte živých pacientov, ktorí cítia bolesť. Špekulácie vyvracia lekárka a hlavná odborníčka pre orgánové transplantácie Zuzana Žilinská, ktorá hovorí, že mŕtvym darcom je človek, ktorý má poškodený mozog bez možnosti zmeny.

Dýchajú za neho prístroje a zabezpečujú tak prísun kyslíka do krvi, vďaka čomu je možné použiť orgány na transplantáciu. Je to otázka niekoľkých hodín alebo maximálne 1 - 2 dní. Všetko závisí od okolností, ktoré viedli k mozgovej smrti a v akej kondícii bol pacient predtým.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Andrea Galajdová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!