Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Najväčšie prekvapenia 65. ročníka festivalu Východná: V hľadisku sedeli až 3 prezidenti, Gašparovič ohúril oblečením

Diváci sú nadšení! Na 65. ročníku nášho najväčšieho folklórneho festivalu Východná spolu prvýkrát účinkovali tri najlepšie súbory, aké na Slovensku máme.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Vo štvrtok vystúpila famózna Lúčnica, v piatok očaril všetkých prítomných SĽUK a v sobotu sa predstaví tanečné divadlo Ifjú Szivek, ktoré je najvýznamnejším folklórnym súborom Maďarov na Slovensku.

Náš najväčší a najvýznamnejší folklórny festival oslavuje neuveriteľných 65 rokov a vyrástlo na ňom niekoľko generácií folkloristov. Program jubilejného 65. ročníka otvoril súbor Lúčnica, ktorý do areálu prilákali viac ako desaťtisíc návštevníkov. „Dokonca sme museli pred časťou záujemcov uzavrieť brány areálu, lebo by sa tam jednoducho nevošli,“ prezradil jeden z usporiadateľov.

Otvoriť galériu
Naopak, brány doširoka otvorili až trom prezidentom. „Prišla naša súčasná pani prezidentka Čaputová, pán Kiska a tiež pán Gašparovič, ktorý na festival chodí pravidelne už roky. No ani raz tu neboli traja,“ prezradila nám Alexandra Žilavá z Národného osvetového centra, ktoré festival organizuje, a s potešením dodala: „Po prvý raz prišli aj tri naše najväčšie folklórne a tanečné súbory. Vystúpia Lúčnica, SĽUK a Ifjú Szivek. Celkovo sa počas festivalu predstaví 1 300 účinkujúcich.“

 

Očarujúci program

Lúčnica sa tento rok vo Východnej predstavila unikátnym programom z tvorby profesora Štefana Nosáľa. Počas vystúpenia sa diváci ocitli na podpolianskej svadbe, medzi dievčatami pri trepaní ľanu, alebo sa zabavili pri fľaškových hrách zo Zemplína. Ťahákom piatkového programu bol SĽUK, ktorý vznikol v roku 1949, a tak vo Východnej spolu s divákmi oslávil okrúhle narodeniny.

Otvoriť galériu

Pri tejto príležitosti predstavil svoj hudobno-tanečný program 70 ROKOV. Dnes ukáže svoje umenie Tanečné divadlo Ifjú Szivek, ktoré je najvýznamnejším predstaviteľom maďarského folklóru na Slovensku. Ich predstavenie Sedemdesiatsedem verbunkov nadviaže na tradíciu verbunkového tanca a ukáže jeho pestrosť a rôznorodosť.

40-tisíc návštevníkov

Folklórny festival Východná založili v roku 1953 členovia národopisnej družiny Kriváň. Inšpirovali ich folklórne slávnosti v českých Strážniciach, kde boli v roku 1952 na vystúpení. Už o rok v lete usporiadali národopisné Slávnosti piesní a tancov vo Východnej, kde na provizórnom pódiu vystúpilo niekoľko súborov.

Táto myšlienka sa veľmi zapáčila aj komunistickým ideológom a začali ju presadzovať ako „odpútavaciu akciu“ od levočskej Mariánskej púte. Už v roku 1954 bol vybudovaný amfiteáter a rok nato sa z miestnych slávností stala okresná prehliadka. V roku 1956 získala celoslovenský charakter a nové pomenovanie Slávnosti vo Východnej. V roku 1958 prišlo do Východnej až 40-tisíc návštevníkov a tento rekord nebol dodnes prekonaný.

 

Otvoriť galériu

- Folklórny festival Východná sa konal prvýkrát v roku 1953 - tento ročník sa uvádza ako nultý.

- V roku 1954 vybudovali amfiteáter.

- Už na 2. ročníku sa predstavil SĽUK a na 3. ročníku vystúpila Lúčnica.

- Od 5. ročníka bol festival 3-dňový.

- Zlatým klincom programu v roku 1963 bolo uvedenie opery Krútňava v podaní členov Spevohry Divadla Jozefa Gregora Tajovského z Banskej Bystrice.

 

Otvoriť galériu
Festivalové lásky
Zdroj: Igor Ľudma

Pri stánku s tradičnými perníkovými srdcami sme stretli lúčničiarku Marianu (24). „Chcem vybrať pekné srdce, ktoré venujeme nášmu odchádzajúcemu kolegovi,“ povedala nám. Iná mladá lúčničiarka nám prezradila zaujímavú pikošku: „My v rodine máme k tomuto festivalu veľmi silný vzťah, jeden z mojich rodičov bol počatý práve na tomto festivale a asi nebol jediné folkloristické dieťa.“

Otvoriť galériu

Medzi návštevníkmi sme stretli pani Janu Majerčíkovú (64), ktorá na festival chodí pravidelne od detstva. Prišla v liptovskom kroji aj so svojimi dvoma vnúčatami Jankom (1) a Veronikou (6): „My sme domáci z Východnej a tento festival je našou pýchou. Ja mám o dôvod viac oslavovať. Dnes mám narodeniny. Som o rok mladšia ako tento festival, ale naša rodina s ním žije od jeho vzniku a vnúčatá jeho tradíciu ponesú ďalej.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári