Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2019 19:53 | Správy | Zahraničné správy
Video

Blondínka vo videu vo veľkom chváli Trumpa: Šok! Odpadnete, kto v skutočnosti je táto žena

Donald Trump odvádza skvelú prácu, lepšieho prezidenta Spojených štátov by som si nemohla priať, odkazuje vo videu Trumpovho volebného štábu mladá žena označená ako "Tracey z Floridy". V skutočnosti je to však herečka a zábery z prechádzky na pláži pochádzajú od spoločnosti dodávajúcej ilustračné obrazové materiály.

Rovnaký postup použila kampaň šéfa Bieleho domu najmenej v ďalších dvoch prípadoch, pričom osoby vo videách zrejme ani nie sú Američania.

Na zavádzajúce facebookové spoty upozornil na začiatku týždňa novinár Judd legum na svojom blogu Popular Information. Ich autori síce priznávajú, že v nich nevystupujú skutoční Trumpovi podporovatelia, poznámka "skutočná výpoveď, stvárnené hercami" sa však objavuje iba na pár sekúnd, napísaná drobným písmom v rohu videa. Podľa Leguma napríklad v prípade "Tracey" nemožno z ničoho usudzovať, že slová uznania na adresu prezidenta skutočne predniesla mladá žena, "čo je zjavne hlavný odkaz tej reklamy".

Čo sa týka samotnej figurantky, podľa francúzskych médií ide o ženu z juhofrancúzskeho regiónu Var natočenú na pláži v Cannes. V databáze spoločnosti iStock má táto modelka videá, kde vystupuje aj ako zubárka či manažérka skladu. Ktorýkoľvek z ilustračných materiálov môžete kúpiť približne za 150 eur, píše televízia BFM TV. V ďalších spotoch kampane Trump Make America Great Again Committee potom vystupujú "AJ z Texasu" a "Thomas z Washingtonu". V prvom prípade boli podľa magazínu Vice použité zábery vytvorené štúdiom sídliacim v Brazílii, v tom druhom zase materiál produkčnej spoločnosti z Turecka.

 

Podľa Leguma je cieľom videí ukázať, že Trump má podporu "kľúčových demografických skupín". Politický komentátor, ktorý pred viac ako desiatimi rokmi pôsobil aj ako volebný poradca exministerky zahraničia Hillary Clintonovej, upozornil na diskutabilné praktiky Trumpovej kampane za posledné mesiace už po niekoľkýkrát. V apríli napríklad po jeho výzve sociálna sieť Facebook zablokovala sadu materiálov Trumpovho štábu, ktoré porušovali pravidlá pre obsah reklám. Facebook naopak tento týždeň ihneď nezakročil proti novej sérii oznámení, ktoré adresátom tvrdia, že majú už len desať minút na to, aby sa prihlásili do súťaže o možnosť osobného stretnutia s Trumpom. Reklamy bežali najmenej deň.

Spravodajský web BBC dodáva, že herci či ilustračné zábery sa v minulosti objavili aj v spotoch podporujúcich iných republikánskych politikov. Napríklad senátor Marco Rubio mal počas kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016 vo svojom videu nazvanom "ďalšie ráno v Amerike" zábery z kanadského Vancouveru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!