Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2019 19:07 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

V dovolenkovom raji zabíja prebudená sopka: Turisti skáču do mora, hlásia prvú obeť

Sopka Stromboli ležiaca na rovnomennom ostrove v Tyrhénskom mori neďaleko Sicílie sa v stredu prebudila k životu a začala chrliť dym, lávu a kusy horniny. Zvnútra vulkánu sa tiež ozvalo niekoľko výbuchov, ktoré otriasli celým ostrovom.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Vydesení ľudia v panike začali skákať do mora, informovala o tom agentúra ANSA. Podľa zahraničných médií si udalosti vyžiadali prvú obeť spomedzi turistov, ďalší je vážne zranený a dvaja nezvestní.

Starosta Liparských ostrovov Marco Giorgianni uviedol, že pri explózii zomrel jeden turista, ktorý sa vydal k vrcholu sopky a zrejme ho zasiahli žeravé kamene. Ďalší človek smerujúci ku kráteru utrpel zranenia. Národnosť obete starosta neuviedol, agentúra APA s odvolaním sa na miestnych záchranárov píše, že pochádzala zo Sicílie. Giorgianni povedal talianskej agentúre ADN Kronos, že situácia je pod kontrolou, ale že je pripravený transport pre tých obyvateľov Stromboli, ktorí sa budú chcieť presunúť na ostrov Lipari.

Podľa správ talianskych médií prišiel o život 35-ročný muž zo Sicílie. Na túre ho sprevádzal spoločník z Brazílie, ktorého po erupciách našli dehydrovaného a v stave šoku. Obaja sa nachádzali v oblasti, kde je povolený výstup bez sprievodcu.

Podle agentury ANSA teraz prebieha operácia na záchranu dvoch turistov, ktorí uviazli na svahu hory. Na akci sa podieľa hasičský vrtuľník privolaný zo Salerna, situáciu však komplikuje hustý dym.

"Z krátera vychádza obrovský stĺpec hustého dymu," popísal agentúre situáciu svedok. Iný uviedol, že nastali "silné explózie", po ktorých sopka začala chrliť dym a roztavenú horninu. Novinár a majiteľ obchodu v dedinke Ginsotra uviedol, že "všetci ľudia, ktorí boli v dedine, zhruba sto turistov a stálych obyvateľov, sa buď schovali vo svojich domovoch, alebo naskákali do mora."

 

Podľa hasičov kusy horniny na niekoľkých miestach ostrova spôsobili požiare, domy na ostrove však zatiaľ ohrozené nie sú. Hasiči teraz dopravujú na ostrov posily a oheň hasia aj lietadlá zo vzduchu. Pobrežná stráž súčasne chystá evakuáciu tých, ktorí o ňu prejavia záujem.

Stromboli je rovnako ako Etna na Sicílii stále aktívnou sopkou. Vulkanický ostrov, na ktorom sa nachádza, je súčasťou Liparských ostrovov. Prístup na vrchol je podľa agentúry APA už dlho zakázaný, vystúpiť možno len do výšky 400 metrov tejto 926 metrov vysokej sopky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!