Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2019 07:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Koľko nás bude skutočne stáť parkovanie v Bratislave? Prepočítali sme odklepnuté pravidlá

Vlastné autá sú čoraz väčším problémom. Zatiaľ čo primátor Matúš Vallo (41) s poslancami sa pomaly pripravujú na zavedenie parkovacej politiky do praxe, ľudia začínajú špekulovať o možných komplikáciách, ktoré im toto rozhodnutie prinesie.

Nový Čas vytvoril niekoľko modelových príkladov parkovania, ktoré môže život v meste priniesť.

 

Modelová situácia 1

Katarína (39) býva s priateľom v Petržalke a majú v domácnosti 2 autá. Obaja pracujú mimo svojej mestskej časti.

Parkovanie: Katarína má nárok na rezidentskú kartu za 39 €/rok v mieste trvalého bydliska, čo je v Petržalke. Vďaka karte získa nárok na bezplatné parkovanie. Ak chce bezplatne parkovať v ostatných mestských častiach v trvaní 2 hodiny denne, môže tak urobiť za 10 €/rok. Ak teda pracuje v Ružinove, tak je pravdepodobné, že jej pridelia parkovanie v rámci pracovného areálu. Ak však nie, bude musieť vyriešiť 6 hodín parkovania denne.

Ročne: 49 €

Týždenne*: 0,94 €

Mesačne*: 4,08 €

* Suma za parkovanie v rezidentskej zóne na týždeň a mesiac je získaná vydelením ročného paušálu. V ostatných zónach sa po prečerpaní 2 hodín zadarmo platí podľa zóny od 0,50 € do 2 €

Modelová situácia 2

Pani Mária (55) má trvalý pobyt v byte v Karlovej Vsi. Býva však v Podunajských Biskupiciach s manželom, ktorý je vlastníkom rodinného domu. Pri dome majú garáž. Pani pracuje v Ružinove.

Parkovanie: Mária vďaka trvalému pobytu má nárok na rezidentskú kartu za 39 €/rok. Ak je auto zaparkované v garáži, môžu parkovať zadarmo. Ak chce však využívať benefity rezidentskej karty, do ktorých spadá aj bezplatné parkovanie 2 hodiny denne v ostatných zónach a 150 hodín ročne pre návštevy, môže tieto benefity získať za registračný poplatok 10 €/rok. Po prečerpaní dvoch hodín platí poplatok podľa VZN od 0,50 € do 2 €.

Ročne: 49 €

Týždenne*: 0,94 €

Mesačne*: 4,08 €

* Suma za parkovanie v rezidentskej zóne na týždeň a mesiac je získaná vydelením ročného paušálu. V ostatných zónach sa po prečerpaní 2 hodín zadarmo platí podľa zóny od 0,50 € do 2 €.

Modelová situácia 3

Ján (39) s trvalým pobytom v centre pravidelne jazdí s požičanými autami a má teda vystavenú rezidenčnú kartu. S autom bude jazdiť päť pracovných dní*. Môže s nimi parkovať na rezidenčnú kartu vo svojej obytnej zóne?

Parkovanie: Jednou z podmienok použitia rezidentskej parkovacej karty je, že má vozidlo evidované na svoju živnosť, (1) užíva vozidlo zamestnávateľa na súkromné účely, (2) užíva vozidlo právnickej osoby ako štatutár, (3) má uzatvorenú nájomnú alebo obdobnú zmluvu s právnickou alebo fyzickou osobou oprávnenou na prenájom motorových vozidiel (lízing) alebo ako možnosť krátkodobej dočasnej zámeny vozidla (vozidlo v servise).

*Za 5 dní státia s požičaným autom môže v najdrahšej zóne parkovať až 40 hodín a zaplatiť tak 60 €. Má vlastnú rezidenčnú kartu, čím mu vzniká nárok na 2 hodiny bezplatného parkovania denne, a preto neplatí 80 €. K poplatku 49 €/rok bude musieť pripočítať uvedenú sumu 60 € za týždeň státia v najdrahšej lokalite.

Modelová situácia 4

Peter (45) nemá trvalý pobyt mimo BA, ale dochádza za prácou do hlavného mesta. Býva v podnájme v niektorej z mestských častí. Do práce jazdí služobným autom a pracuje v inej lokalite, ako má podnájom.

Parkovanie: Peter si buď zaplatí hodinovú sadzbu v danej tarifnej zóne, alebo využije niektorú z predplatných kariet, alebo zaparkuje na firemnom parkovisku zadarmo. Má nárok na získanie abonentskej parkovacej karty podľa tarifného pásma, v ktorom sa nachádza jeho práca. Tá umožňuje bez ďalšej úhrady dočasné parkovanie motorového vozidla s evidenčným číslom viazaným ku konkrétnej zóne. Kartu môže získať podľa pásma od 500 € do 2 000 € ročne a platbu si môže rozdeliť aj na týždenné alebo mesačné platby.

Ročne*: 2000 €

Týždenne: 50 € -  Suma predstavuje paušálny poplatok. Rok má 52 týždňov a pri týždennej platbe 50 € zaplatí za rok 2 600 €.

Mesačne: 200 € -  Suma predstavuje paušálny poplatok. Rok má 12 mesiacov a pri mesačnej platbe 200 € zaplatí za rok 2400 €.

Môže zaplatiť hodinovú sadzbu podľa tarifnej zóny od 0,50 € do 2 €.

*Ak bude musieť Peter zaplatiť najvyšší poplatok, t.j. 2000 €, tak ho to po prepočítaní mesačne vyjde na 167 €.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať