Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2019 09:35 | Správy | Domáce správy

Čaputová, Danko a Pellegrini sa stretli na hrade: Prihlásili sa k jednotnej zahraničnej politike Slovenska

Traja najvyšší ústavní činitelia sa prihlásili k deklarácii o členstve Slovenska v EÚ a NATO.

Ako sa uvádza v spoločnom vyhlásení prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu NR SR Andreja Danka a premiéra Petra Pellegriniho, robia tak preto, lebo sú presvedčení, že konštruktívna spolupráca a otvorená a vecná komunikácia, bez osobných útokov, sú najlepším základom pre zodpovednú politiku, ktorú občania SR očakávajú. Pôvodný dokument podpísali 23. októbra 2017 vtedajší prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a vtedajší predseda vlády Robert Fico.

"Robíme tak preto, aby sme vybudovali základ pre spoluprácu a koordináciu troch najvyšších ústavných činiteľov pri výkone zodpovednej a jednotnej zahraničnej politiky Slovenskej republiky. Robíme tak preto, aby sme potvrdili smerovanie zahraničnej politiky s cieľom, aby bola Slovenská republika vnímaná ako stabilný a zodpovedný partner v zahraničí a aby sme potvrdili našu spoločnú zodpovednosť za zahraničnú politiku SR a dali verejný záväzok, že budeme konať v súlade s touto dohodou," píše sa v dokumente, ktorý Čaputová, Danko a Pellegrini podpísali.

Ako po podpise povedala Čaputová, vníma neistotu v spoločnosti a to, že sa vytratil konsenzus a jednota v otázkach zahraničnej politiky. Podpisom ústavní činitelia podľa nej ukázali, že v otázke EÚ a NATO našli zhodu. "Na to, aby táto deklarácia mala hodnotu, musí vstúpiť do života. Reálne kroky ukážu, či je náš záväzok živý," povedala prezidentka s tým, že ona osobne sa tak bude usilovať konať a verí, že aj ostatní. Podpis vyhlásenia vníma ako verejný záväzok, že všetci spoločne aj každý zvlášť budú konať a postupovať v súlade s dohodou.

Predseda NR SR Andrej Danko povedal, že najlepším miestom pre SR je EÚ a z bezpečnostného hľadiska NATO. To, že sa diskutuje o reformách, podľa neho neznamená, že sa spochybňuje naše členstvo v týchto kluboch. "Zaznieva veľa hlasov, ktoré spochybňujú niektoré naše kontakty a návštevy. Vždy hovorím, že svet má štyri svetové strany, na všetkých sú niektorí ľudia dobrí a zlí, múdrejší aj hlúpejší, ale vždy s nimi treba viesť dialóg," povedal predseda parlamentu po podpise. Dodal, že sa modlí, aby spolu komunikovali aj Čína, Rusko, USA a dialóg viedol k zmierneniu napätia.

Predseda vlády Peter Pellegrini pripomenul, že on sa k deklarácii prihlásil už v minulosti. Teší ho, že všetci traja vyjadrili podporu európskej myšlienke. To, že ľudia za EÚ stoja, dokazuje podľa neho aj zatiaľ najvyššia účasť v eurovoľbách a víťazstvo proeurópskych síl. Pokiaľ ide o členstvo Slovenska, premiér pripomenul, že Slovensko je integrované všade, kde môže - v schengenskom priestore aj eurozóne a odmieta deliace čiary v EÚ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky