Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2019 21:26 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Európu ničia pekelné horúčavy: V Nemecku padol 70-ročný rekord, to najhoršie sa ešte len valí

V Nemecku padol nový teplotný rekord pre mesiac jún. V obci Coschen na nemecko-poľskej hranici v stredu meteorológovia namerali 38,6 stupňa Celzia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Nemeckú meteorologickú službu (DWD).

Doteraz najvyššiu teplotu - 38,5 stupňa Celzia - namerali v roku 1947 v západonemeckom meste Bühlertal hneď dvakrát, a to 27. a 28. júna.

Červený kríž varoval, že vlna horúčav, ktorá zasiahla v stredu veľkú časť Európy vrátane Francúzska či Talianska, môže mať katastrofálne dôsledky. Pripomenul leto v roku 2003, keď v Európe v dôsledku horúčav zahynulo približne 70 000 ľudí.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Historický teplotný rekord v Nemecku má hodnotu 40,3 stupňa Celzia, ktorú namerali 5. júla v roku 2015 v Kitzingene v spolkovej krajine Bavorsko. Meteorológovia neočakávajú, že by teploty stúpli k tejto hodnote, hoci to s určitosťou nevylúčili.

Francúzsky denník Le Parisien informoval, že podľa meteorologickej služby Méteo-France môže aj tento rok "hroziť" teplotný rekord 44,1 stupňa Celzia, ktorý bol nameraný v roku 2003.

Meteorológovia očakávajú, že horúčavy by mali kulminovať od štvrtka do piatku. Na väčšine vnútrozemia na juhu i vo vyšších oblastiach by sa maximálne denné teploty mali pohybovať v rozmedzí 40-42 stupňov Celzia. V niektorých francúzskych mestách vrátane Paríža úrady nariadili zrušiť v tieto dni na školách vyučovanie. Podľa Méteo-France namerali historické teplotné rekordy aj v niektorých horských lokalitách.

 

Podľa talianskej internetovej meteorologickej služby ilmeteo.it budú teplotné rekordy pokračovať aj vo štvrtok. V západotalianskom regióne Piemont by ortuť teplomerov mohla dokonca vystúpiť až na 42-43 stupňov. Talianske ministerstvo zdravotníctva vydalo na štvrtok varovania pred vysokými teplotami pre šesť miest vrátane turistických centier Rím a Florencia. Na piatok platia výstrahy pre 16 miest vrátane Milána, Benátok a Neapola.

Podľa denníka El País sa rekordné teplotné maximá v Španielsku očakávajú v Zaragoze na severovýchode krajiny, Logrone v provincii La Rioja i hlavnom meste Madrid.

Dovolenkári na Malorke a na zvyšných Baleárskych ostrovoch čelili v stredu teplotám okolo 35 stupňov Celzia. O trochu chladnejšie bolo na Kanárskych ostrovoch a v Barcelone. Podľa údajov španielskej meteorologickej agentúry (AEMET) namerali v oblasti Arroyo del Ojanco v Andalúzii už v stredu ráno 30,3 stupňa Celzia. Vlna horúčav by v Španielsku mala kulminovať počas víkendu, v niektorých častiach krajiny môže teplota dosiahnuť až 44 stupňov.

Nezvyčajne horúce počasie zaznamenali aj na severe Dánska. Meteorologická stanica v meste Assens na ostrove Fyn namerala tzv. tropickú noc, čo znamená, že cez noc teplota neklesla pod 20 stupňov.

Podľa dánskeho meteorologického ústavu išlo o najskoršiu tropickú noc v krajine za 19 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila