Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2019 16:55 | Správy | Domáce správy

Koalícia navrhla finančné limity pre strany, opozícia hovorí o obmedzovaní: Tvrdé slová poslancov

Novelu zákona o volebnej kampani, ktorá má zaviesť finančné limity pre strany či zrušiť tretie strany ako oprávnené subjekty viesť volebnú kampaň, prerokujú poslanci v zrýchlenom režime. Rozhodli o tom v stredu.

Koalícia chce v zrýchlenom režime upraviť finančné limity pre politické strany a podmienky kampane.Vládni politici to obhajujú potrebou transparentnosti a férovosti politickej súťaže, opozícia vidí v zákone snahu obmedziť novovznikajúce strany.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár návrh zákona podporuje. Poukázal na to, že politické strany získavajú finančnú podporu aj od iných subjektov. "Voľby nemôžu byť súťažou peňazí. Musí to byť aj súťaž tvári, ale hlavne programu," skonštatoval.

Podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka návrh hovorí o rovnosti jednotlivých politických strán a transparentnosti. Pri predkladaní návrhu chceli, aby žiadna strana nemohla byť financovaná oligarchami, ktorí si ju "kúpia a prostredníctvom nej si budú uplatňovať to, čo má na Slovensku byť".

 

Poslanec Peter Antal (Most-Híd) poznamenal, že návrh je v prvom čítaní a zrejme ho podporia. "Nemáme s tým zásadný problém, je to dosť ďaleko pred voľbami, na to, aby sme aj takýmto spôsobom menili pravidlá," povedal s tým, že sa o tom ešte budú rozprávať v klube.

Podporuje ho aj Boris Kollár (Sme rodina). Tvrdí, že sa tým obmedzí vplyv oligarchov. "Nebudem bojovať proti tomuto návrhu zákona len preto, že to navrhla táto vládna koalícia," dodal.

Martin Klus (SaS) si myslí, že predložený návrh nespĺňa podmienky nevyhnutné pre spustenie skráteného legislatívneho konania. "Navyše, máme pochybnosti, či je predložený návrh v súlade s Ústavou SR, nakoľko podľa nášho názoru obmedzuje slobodnú súťaž politických strán, a teda aj ústavou zakotvené právo voliť a byť volení," skonštatoval. Pravidlá volebnej kampane sa podľa jeho slov v slušnej a demokratickej krajine nemenia pár mesiacov pred voľbami a v zrýchlenom režime.

"Základné ľudské práva na Slovensku sú dnes ohrozené. Ale nie sú ohrozené súčasným znením zákona o volebnej kampani," podotkol Ondrej Dostál (SaS) s tým, že ich ohrozuje práve predložený návrh. Poznamenal, že pravidlá volebnej súťaže sa v slušnej demokratickej spoločnosti nemenia účelovo, tak ako to robil Vladimír Mečiar v 90. rokoch.

Podobne vidí situáciu Miroslav Beblavý (nezaradený). Problém podľa svojich slov nevidí ani tak v navrhovaných zmenách ako v procese schvaľovania. Najviac mu prekáža, že sa bude návrh schvaľovať zrýchlene, a najmä krátko pred voľbami. Takéto veci treba podľa jeho slov poriadne prediskutovať. Dodal, že návrh je aj obmedzením pre novovznikajúce politické strany.

Novelu predložili koaliční poslanci. Chcú ňou upraviť finančné limity pre politické strany, z volebnej kampane vyškrtnúť tretie strany. Právna norma má tiež upraviť sankcie a zaviesť maximálnu výšku členského príspevku. Vláda navrhuje, aby novelu prerokoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Žiadali ju o to samotní predkladatelia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky