Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2019 16:15 | Šport | Hokej
FotoVideo

Voľby prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja ONLINE: Je rozhodnuté! Delegáti zvolili nového šéfa

Slovenský hokej má oddnes nového šéfa. Prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa stal Miroslav Šatan (44). Rozhodol o tom stredajší Kongres SZĽH.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

20:18 - Zloženie nového vedenia SZĽH:
prezident - Miroslav Šatan
členovia VV SZĽH - Michal Handzuš, Martin Kohút, Ľudovít Jurínyi, Ladislav Gross, Miroslav Lipovský, Marcel Ozimák, Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel (zástupca športovcov), Miroslav Šatan (ako prezident SZĽH)
predseda Disciplinárnej komisie SZĽH - Rastislav Jakubovič, podpredseda DK - Jakub Homoľa
predseda Volebnej komisie SZĽH - Rastislav Železník  

19:55 - Hrozilo, že Kongres SZĽH nebude uznášaniaschopný. Chýbal im k tomu jeden delegát, ktorého však napokon zohnali.

19:49 - Predsedom Disciplinárnej komisie SZĽH sa stal Rastislav Jakubovič. Do Výkonného výboru SZĽH kandidoval aj Richard Linter. Získal však iba 10 hlasov.  

19:35 - 19:28 - Zvolení členovia VV SZĽH: Michal Handzuš, Martin Kohút, Ľudovít Jurínyi, Ladislav Gross, Miroslav Lipovský, Miroslav Šatan (ako prezident SZĽH), Marcel Ozimák, Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel.

19:32 -  Posledným členom Výkonného výboru SZĽH sa stal Jozef Stümpel. 

19:27 - Siedmym členom výkonného výboru sa stal Žigmund Pálffy.

19:22 - Žigmund Pálffy sa dostal opäť do rozstrelu, tentoraz s Dušanom Mrázom.

19:11 - Zatiaľ zvolení členovia VV SZĽH - Michal Handzuš, Martin Kohút, Ľudovít Jurínyi, Ladislav Gross, Miroslav Lipovský, Miroslav Šatan (ako prezident SZĽH), Marcel Ozimák.

19:10 - Šiestym členom VV SZĽH Marcel Ozimák.

18:47 - Ďalšími dvoma členmi Výkonného výboru SZĽH sa stali Ladislav Gross a Miroslav Lipovský. Obaja uspeli v prvom kole, získali nadpolovičnú väčšinu hlasov.

18:30 - Brífing.

18:17 - Šatan sa stane ôsmym prezidentom slovenského hokejového hnutia, pred ním v tejto funkcii pôsobili Ján Mitošinka, Viktor Špakovský, Dušan Pašek, Ján Stanovský, Juraj Široký st., Igor Nemeček a Martin Kohút. Práve posledný menovaný viackrát podporil Šatanovu kandidatúru na pozíciu šéfa zväzu.

18:13 - Ďalším členom VV SZĽH sa stal Ľudovit Jurínyi.

18:06 - Nikto nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov potrebnú na priame zvolenie. Bude sa hlasovať medzi dvoma kandidátmi s najvyšším počtom hlasov, z ktorých sa ten, kto získa viac hlasov, stane členom VV SZĽH. Rozhodne sa medzi Miroslavom Lipovským a Ľudovitom Jurínyim.

18:01 - Jaromír Šmátrala prijal víťazstvo svojho protikandidáta Miroslava Šatana v súboji o prezidentskú stoličku s pokorou a novému šéfovi pogratuloval. Priznal, že od delegátov čakal väčšiu podporu.
"Ja chcem v prvom rade zablahoželať Mirovi k zvoleniu do funkcie. Budem aj naďalej na zväze pôsobiť ešte dva roky vo funkcii predsedu Dozornej rady a kontrolóra. Preto si želám, aby sme s ním a aj novými členmi výkonného výboru a klubmi posúvali dopredu slovenský hokej,"
povedal Šmátrala tesne po voľbách.

17:50 - Druhé kolo hlasovania do Výkonného výboru SZĽH je ukončené.

17:41 - Ďalším členom VV SZĽH bude jeden z dvojice Ľubomír Višňovský a Jozef Stümpel.

17:30 - V prvom kole voľby do Výkonného výboru SZĽH sa podarilo zvoliť dvoch kandidátov. Michala Handzuša (231 hlasov) a Martina Kohúta (179). Zvyšní piati sa zvolia v druhom kole.

17:10 - Funkčné obdobie šéfa SZĽH i ďalších členov by malo podľa Stanov SZĽH trvať do roku 2022.

17:05 - Profil Miroslava Šatana, nového prezidenta SZĽH:

HRÁČSKA KARIÉRA

dátum a miesto narodenia: 22. október 1974 Topoľčany

kluby: VTJ Topoľčany, Dukla Trenčín, Cape Breton Oilers (AHL), Detroit Vipers (IHL), San Diego Gulls (IHL), Edmonton Oilers, Buffalo Sabres, New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Wilkes-Barre Penguins (AHL), Boston Bruins, Dinamo Moskva, HC Slovan Bratislava

najväčšie úspechy: zlato na MS v Göteborgu (2002), striebro na MS v Petrohrade (2000) a v Helsinkách (2012), bronz z MS v Helsinkách (2003), zisk Stanleyho pohára v drese Pittsburghu Penguins (2009)

základná časť NHL: 1050 zápasov, 735 bodov (363+372)

play off NHL: 86 zápasov, 54 bodov (21+33)

reprezentácia: 183 zápasov, 86 gólov

od mája 2019 člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF)

FUNKCIONÁRSKA KARIÉRA:

2015 - generálny manažér Tímu Európy pre Svetový pohár 2016 (2. miesto)

2017 až 2019 - generálny manažér reprezentácií SR  

od 2019 - prezident SZĽH

16:57 - Štyridsaťštyriročný Šatan je v poradí ôsmym prezidentom SZĽH v ére samostatnosti..

16:53 - Nasleduje voľba členov do Výkonného výboru SZĽH.

16:50 - Je rozhodnuté. Novým prezidentom SZĽH je Miroslav Šatan. Už v 1. kole voľby získal 229 hlasov, kým Šmátrala 99 hlasov.

16:49 - Prítomných s volebným právom je 160.

16:48 - Kongres SZĽH si práve teraz volí prezidenta.

16:47 - Začína sa najdôležitejší okamih kongresu.

16:45 - Nový prezident SZĽH musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov, ak sa tak nestane, pôjde sa do druhého kola, kde rozhodne väčší počet hlasov. Nasleduje elektronická prezentácia prítomných delegátov s volebným právom.

16:44 - Miro Šatan na adresu svojho protikandidáta Šmátralu dodal: "Ak bude zvolený za prezidenta, tak v slovenskom hokeji skončím."

16:28 - Miroslav Šatan sa práve vzdal kandidatúry do Výkonného výboru SZĽH.

16:25 - Do Výkonného výboru SZĽH kandidujú Jozef Stümpel, Ľubomír Višňovský, Juraj Bakoš, Martin Cibák, Jaromír Dragan, Ivan Droppa, Ladislav Gross, Igor Guryča, Michal Handzuš, Martin Harčár, Ján Jaško, Ľudovít Jurínyi, Martin Kohút, Róbert Kompas, Miroslav Kováčik, Ľubomíra Kožanová, Július Lang, Richard Lintner, Miroslav Lipovský, Michal Longauer, Róbert Ľupták, Ervin Mik, Jozef Mitocha, Dušan Mráz, Milan Murček, Marcel Ozimák, Žigmund Pálffy, Dušan Pašek, Richard Pavlikovský, Róbert Rehák, Viliam Ružička, Branislav Semančík, František Sucharda, Miroslav Šatan, Peter Šulej, Ján Taraba. Branko Radivojevič a Miroslav Valíček sa svojej kandidatúry vzdali.

16:19 - Do Výkonného výboru SZĽH kandidujú aj známe hokejové osobnosti, ako Michal Handzuš, Ľubomír Višňovský či Žigmund Pálffy.

16:02 - Teraz prichádza predstavenie kandidátov na členov Výkonného výboru SZĽH.

15:55 - Prezentuje sa posledný kandidát - Jaromír Šmátrala.

15:53 - Šatan opäť vyzdvihol potrebu vytvoriť hokejové akadémie a ocenil doterajšiu prácu Martina Kohúta.

15:51 - Slova sa ujal druhý kandidát - Miroslav Šatan.

15:45 - Dárius Rusnák:  "Celý život robím hokej a som i naďalej ochotný mu pomáhať. Mrzí ma však, že prezident Kohút prezentoval situáciu pred voľbami tak, že len jeden z kandidátov má tú správnu víziu a zvyšní dvaja nie. Nemienim viesť konfrontačnú politiku a svojej kandidatúry sa vzdávam," ukončil nečakane svoju reč Rusnák, ktorého navrhla majstrovská Banská Bystrica.

Päťdesiatdeväťročný funkcionár sa vyslovil za zachovanie projektu hokejovej "dvadsiatky" a stotožnil sa s projektom "osemnástky", takisto uvítal limit na cudzincov v najvyššej domácej súťaži. Za prioritu v ďalšom napredovaní považuje prácu s mládežou, zlepšenie úrovne domácej ligy a hokejovej infraštruktúry.

15:41 - Dárius Rusník začal svoj príhovor, v ktorom načrtáva svoj program a predstavu o fungovaní zväzu. Základ kladie na mládež a kluby.

15:40 - Branko Radivojevič s Miroslavom Valíčkom sa vzdali svojich kandidatúr do výkonného výboru.

15:38 - Ako prvý sa delegátom predstaví kandidát číslo 1 - Dárius Rusnák.

15:37 - Rokovanie pokračuje.

15:34 - Už je sála takmer zaplnená, delegáti sa trošku zdržali na obede, o chvíľku by sa malo začať opäť rokovať.

14:25 - Nasleduje 45 minútová prestávka na obed.

14:15 - Výročnú správu kongres schválil. Pokračuje sa bodom 11 - Potvrdenie zriadenia záložného práva k obchodnému podielu SZĽH Infra, s.r.o.

14:00 - Martin Kohút na záver svojho vystúpenia podporil kandidáta Mira Šatana: "Slovenský hokej dnes nepotrebuje za prezidenta Martina Kohúta. Ani pána Šmátralu alebo Rusnáka. Dnes potrebuje osobnosť. Človeka, ktorý rozumie hokeju, ktorý je akceptovaný doma aj v zahraničí. Dokáže pokračovať v tom, čo sa naštartovala v slovenskom hokeji. Vidím takého jediného, Miroslava Šatana.“

13:46 - Program pokračoval voľbou pracovných skupín a správnou mandátovej komisie, potom predniesol správu dosluhujúci prezident SZĽH Kohút. "Počas môjho pôsobenia sa nám podarilo zlepšiť zväzový marketing. V priebehu troch rokov sme sa dostali do plusových čísiel. Zväz je dnes ziskový a dokáže si plniť svoje záväzky," povedal Kohút a takisto vyslovil želanie, aby v štruktúrach hokejového zväzu našlo uplatnenie viac žien.

13:27 - Nasledovala videoprezentácia progresu infraštruktúry v rámci zimných štadiónov na Slovenku, budovanie hál za posledné obdobie zhodnil člen Výkonného výboru SZĽH Dušan Mráz.

13:00 - „Keď prišiel Craig Ramsay, ľudia ma zastavovali na ulici a hovorili, čo som to urobil slovenskému hokeju. Dnes väčšina chce, aby tu zostal,“ pokračuje Miroslav Šatan vo svojom príhovore.

12:55 - Generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček poverený vedením kongresu konštatoval, že plénum je uznášaniaschopné. Zaregistrovalo sa dokopy 330 hlasov, potrebná nadpolovičná väčšina tak predstavovala 166 hlasov. Každý tipsportligový účastník má vo voľbách päť hlasov, prvoligové kluby disponujú tromi hlasmi a druholigové, juniorské, dorastenecké či ženské po jednom.
Zo strany volebnej komisie prišlo k návrhu, aby sa rokovací a volebný poriadok schvaľoval naraz (zlúčenie bodu 4 a 14), s čím delegáti súhlasili. Šéf Pro-Hokeja Richard Lintner potom navrhol, aby bol z programu Kongresu vypustený bod č. 12 týkajúci sa zmien legislatívnych noriem (Stanovy SZĽH, Súťažný poriadok SZĽH, Disciplinárny poriadok SZĽH). Podľa neho neprebehla v tejto oblasti dostatočná diskusia v rámci dotknutých klubov či odborných komisií.

"Účinnosť zmien by mala byť predmetom väčšej diskusie," uviedol Lintner a navrhol tento bod presunúť na decembrový kongres, čo delegáti následne odsúhlasili.

Delegáti Kongresu potom rozhodovali, či budú hlasovať vo voľbách elektronicky alebo písomne. Bývalý hokejový reprezentant Žigmund Pálffy (za HK Skalica) navrhol, aby sa voľby rozdelili a o voľbách prezidenta a členov VV SZĽH sa rozhodovalo písomnou voľbou. Na jeho slová nadviazal jeden z kandidátov na post šéfa SZĽH Dárius Rusnák. "Tajná voľba prezidenta by mala byť písomná. Myslím si, že by nás nemala dlhšie zdržať," povedal Rusnák. Delegáti však rozhodli, že všetky voľby prebehnú elektronicky.

12:49 - Kohút následne vyzval Miroslava Šatana, aby ako generálny manažér zhodnotil reprezentačný úsek. „Keď som prišiel pred dvoma rokmi, A-tím takmer vypadol z MS, panovala zlá atmosféra, do ktorej by sa asi nikomu nechcelo ísť pracovať," začal svoje hodnotenie. Šatan vyzdvihol svoj ťah, keď získal na post trénera Slovenska Craiga Ramsayho.

12:41 - Slova sa ujal dosluhujúci šéf slovenského hokeja Martin Kohút, ktorý ďakuje spolupracovníkom a informuje o navyšovaní zväzových financií za posledné roky.

12:30 - Nemeček priznal, že k vysokej úrovni šampionátu prispeli jeho skúsenosti z organizácie MS 2011 a tiež skúsenosti jeho spolupracovníkov.

12:25 - Príhovor má aj bývalý prezident SZĽH Igor Nemeček o MS 2019 v Bratislave a Košiciach, kde bol šéfom organizačného výboru.

12:15 - K mikrofónu pristúpil dosluhujúci prezident SZĽH Martin Kohút s pozdravom a informáciou, že zhodnotí svoje trojročné funkčné obdobie.

12:04 - Delegáti napokon schválili pôvodný návrh, že všetky voľby prebehnú elektronicky.

12:01 - Dárius Rusnák: „Som tiež za to, aby sa aspoň voľba prezidenta vykonala písomne. Myslím si, že by nás to až tak nezdržalo.“

11:53 - Prerbieha rozprava o tom, či sa bude voliť písomne, alebo elektronicky. Prihlásil sa Žigmund Pálffy, legendárny útočník a zástupca klubu zo Skalice: Žigo Pálffy: „Navrhujem, aby voľby prezidenta a členov výkonného výboru prebehli písomne a zvyšné elektronicky.“

11:46 - Delegáti schválili program kongresu.

10:30 - Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) na úvod kongresu ocenil 24 hokejových osobností. Zlatý odznak SZĽH za celoživotný prínos pre slovenský hokej dostali Juraj Bakoš, Jozef Frühauf, Ladislav Gross, Ivana Hanousková, Jozef Chrenko, Dalimír Jančovič, Ľubomíra Kožanová, František Morvay, Drahomír Mydlo, Igor Nemeček, Štefan Nižňanský, Ján Plandora, Pavol Remžík, Pavol Siroťák, Roman Štamberský, Juraj Široký st., Pavol Učeň, Roman Ulehla, Ladislav Vasilňák, Ľudovít Venutti, Ivan Halmeš, Miroslav Klíma st., Juraj Koval a Maroš Krajči.

Odchádzajúci šéf slovenského hokeja Martin Kohút udelil cenu prezidenta SZĽH za osobný prínos dlhoročnému trénerovi Ernestovi Bokrošovi, bývalému dlhoročnému rozhodcovi Petrovi Jonákovi a skúseným funkcionárom Dušanovi Mrázovi a Jozefovi Vrábelovi: "Títo štyria ľudia boli mojou oporou počas uplynulých troch rokov vo funkcii. Majú pevnú vôľu a dlhú históriu v slovenskom hokeji. Boli mojím zrkadlom, ktoré mi otáčali pri mojich rozhodnutiach," povedal Kohút na adresu ocenených.

SZĽH takisto odovzdal ocenenia aj svojim partnerom. Kongres následne pokračoval vyhodnotením sezóny 2018/2019. Cenu Karola Faka pre najproduktívnejšieho hráča Extraligy dorastu získal Roman Faith z HC Košice, Cenu Dušana Pašeka pre najlepšieho strelca Extraligy juniorov dostal Sebastián Šmída z MHKM Skalica. Ocenenia získali aj najlepší hráči II. ligy seniorov a St. Nicolaus 1. ligy seniorov. Ocenenie pre najlepšieho brankára I. hokejovej ligy 2018/2019 dostal Adam Trenčan (Michalovce), najlepším obrancom sa stal Juraj Ďurkech (Pov. Bystrica) a titul najlepšieho útočníka si vyslúžil Michal Kokavec (Dubnica). Najproduktívnejším hráčom I. ligy sa stal Martin Kalináč (Topoľčany), ktorý v 39 zápasoch nazbieral 63 bodov (20+43).

Delegáti Kongresu budú na záver svojho zasadnutia voliť zástupcov do svojich orgánov. Volebná komisia SZĽH oficiálne potvrdila troch prezidentských kandidátov. Nástupcom Martina Kohúta sa stane jeden z trojice Miroslav Šatan, Dárius Rusnák a Jaromír Šmátrala. Prezidentom SZĽH sa stane kandidát, ktorý získa v prvom kole nadpolovičnú väčšinu hlasov. Ak sa tak po prvom hlasovaní nestane, bude nasledovať druhé kolo, do ktorého postúpia dvaja ašpiranti s najvyšším počtom hlasov. O miesta vo Výkonnom výbore SZĽH prejavilo záujem dokopy 35 uchádzačov. VV má deväť členov, pričom jedno miesto je vyhradené pre prezidenta SZĽH a druhé pre zástupcu športovcov. O toto miesto sa uchádzala trojica Branko Radivojevič, Jozef Stümpel a Ľubomír Višňovský. O zvyšných sedem stoličiek vo VV bojovalo na kongrese 32 uchádzačov. O post predsedu DK SZĽH sa uchádzajú štyria kandidáti, o miesto podpredsedu piati.

10:02 - Kým Šatan a Šmátrala prišli do bratislavského Double Tree by Hilton, kde kongres prebieha načas, ešte pred desiatou hodinou, majster sveta z roku 1985 Dárius Rusnák meškal 15 minút.

10:01 - Kongres sa začal.

10:00 - O všetko sa rozhodne na stredajšom kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja, kde jedným z bodov bude voľba nového prezidenta SZĽH.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, rag, juk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia