Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2019 20:22 | Správy | Domáce správy

Fiasko ohľadne voľby ústavných sudcov: Bugárovi už došla trpezlivosť, smerák vtipkuje

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár uviedol, že po utorkovej voľbe kandidátov na ústavných sudcov bude strana navrhovať verejnú voľbu.

O tom, že by ďalšia voľba mala byť už verejná, hovoril aj šéf SNS Andrej Danko. Poslanci za Smer-SD trvajú na tajnej voľbe. Podľa poslanca Dušana Jarjabka (Smer-SD) by mohla prezidentka Zuzana Čaputová pomôcť riešiť túto situáciu a vymenovať ďalších sudcov.

"Opäť sme bližšie k cieľu. Už to začína byť veselé," povedal po voľbe Jarjabek. Ústavný súd však podľa neho nie je nefunkčný. "Keď prezidentka chce, môže z tejto tzv. krízy urobiť 'nekrízu'. ... Keď pani prezidentka chce, môže z týchto ľudí, ktorí sú navolení, vybrať polovicu," dodal.

Koalícia podľa Jarjabka v niektorých veciach funguje a v niektorých veciach nie. "Ak sa niekto pomýlil zámerne, nefunguje," reagoval. Za najkorektnejšiu však považuje tajnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Dodal tiež, že šéf Smeru-SD Robert Fico už "dávno nechce ísť na Ústavný súd". Podľa ďalšieho poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka zjavne dohody neplatia a proces voľby začína byť nedôstojný. Petrák taktiež trvá na verejnej voľbe.

 

Okrem Bugára pripustil verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov aj predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. "My vždy držíme dohody. ... "Nikoho to neteší, Most-Híd by chcel mať stopercentne túto celú vec za sebou, dúfali sme, že zvolíme piatich," reagoval.

"Svoj sľub som si splnil," povedal po voľbe poslanec za SNS Dušan Tittel. "Už dlhší čas sa, bohužiaľ, nepodarilo zvoliť dostatočný počet. Bude piate kolo volieb, musíme dovoliť tých zvyšných," dodal s tým, že volil aj Pfundtner. "Je dôležité do budúcnosti zmeniť kľúč volieb," skonštatoval.

Keďže sa v utorok poslancom nepodarilo zvoliť potrebný počet kandidátov na ústavných sudcov, bude ďalšia voľba, ktorá by sa mala uskutočniť v septembri.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodarilo dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 14 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte štyria.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov