Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2019 06:00 | Šport | Hokej

Očakávaná voľba je tu: Kto bude novým šéfom slovenského hokeja?

Najdôležitejší bod. Na dnešnom kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja ním bude voľba nového predsedu. Súčasný Martin Kohút (48) už nekandiduje a na svojej stoličke by najradšej videl kapitána majstrov sveta z Göteborgu 2002 Miroslava Šatana (44).

V hre je však aj nemenej známy Dárius Rusnák (59), ktorý mal céčko na drese na zlatých MS 1985 v Prahe a tiež funkcionár Jaromír Šmátrala (41).bratislava - Veľká injekcia. Pre slovenský hokej ňou bude zisk z MS 2019 v Bratislave a Košiciach, ktorý predstavuje sumu 7,5 milióna eur pred zdanením. Pre porovnanie, zisk z MS 2011 na Slovensku bol o 5 miliónov nižší.

Martin Kohút viedol zväz tri roky a začiatkom júna oznámil, že kandidovať už nebude. „Veľa vecí je rozrobených, idú dobrou cestou. Zväz je v dobrej finančnej kondícii a to všetko by som rád zanechal Miroslavovi Šatanovi,“ vyjadril sa Kohút, ktorý má záujem zotrvať v SZĽH ako člen výkonného výboru. Niekoľko dní po jeho tlačovke Miroslav Šatan potvrdil, že o post prezidenta sa bude uchádzať. „Viaceré kluby ma vyzvali, aby som do toho šiel. Pokúsim sa získať dôveru aj ďalších. Radi by sme pokračovali v budovaní akadémií a spoločne s klubmi vytvorili víziu, ako by mal najbližších desať rokov vyzerať náš hokej,“ načrtol svoj plán Šatan.

Už pred MS 2019 avizoval kandidatúru legendárny útočník Dárius Rusnák, ktorý po vzniku samostatného Slovenska odovzdal číslo dresu 18 práve Šatanovi. „Mojou prioritou je rozvoj a dlhodobá stabilizácia klubov. Nie zväz, ale kluby sú totiž tými, ktorí tvoria slovenský hokej. Preto sa budem zasadzovať o zvýšenie finančných i nefinančných prostriedkov pre kluby. Slovenský hokej by som rád videl ako lídra nášho športu vo výchove mládeže a zdravého životného štýlu detí. Oboch protikandidátov poznám ako šikovných a čestných ľudí. Verím, že v tomto duchu zvedieme aj súboj,“ uviedol Rusnák.

 

Medzi fanúšikmi najmenej známy je kontrolór a predseda Dozornej rady SZĽH Jaromír Šmátrala. Bývalý ligový hráč a vyštudovaný právnik sa chce zamerať na systémovú podporu mládeže už od veku 6 - 7 rokov, zabezpečiť viac financií pre kluby a lepšie využívať fond na podporu športu či športové poukazy.

Šanca na triumf podľa NČ: 70 %

Miroslav Šatan (44)

Bývalý útočník so štyrmi medailami z MS má funkcionárske skúsenosti z pozície GM reprezentácie i Tímu Európy na Svetovom pohári.

Za prezidenta ho navrhli rodné Topoľčany či Zvolen.

20 %

Dárius Rusnák (59)

Štvornásobný medailista z MS a strieborný zo ZOH 1984 bol viac rokov členom výkonného výboru SZĽH.

Za prezidenta ho navrhla aj majstrovská Banská Bystrica.

10 %

Jaromír Šmátrala (41)

Rodák z Trenčína hral najvyššiu súťaž len v Dubnici, potom už len nižšie ligy v zahraničí. Je kontrolórom a predsedom Dozornej rady SZĽH.

Za prezidenta ho navrhla Akadémia Igora Libu či HOBA Bratislava.

O finančnom zisku včera informoval dosluhujúci prezident SZĽH Martin Kohút, ktorý zhodnotil svoje funkčné obdobie. Suma 7,5 milióna eur ešte viac podčiarkla úspešne zvládnutý šampionát. Zväz ju môže začať využívať v roku 2020 po vyplatení dividend spoločnosti Hockey Event. „Financie zostanú SZĽH. Nové vedenie na čele s prezidentom a výkonným výborom by ich malo využiť hlavne na rozvoj mládeže,“ uviedol Kohút. Zároveň vyzdvihol, že súčasnému vedeniu sa podarilo zefektívniť marketing, zaviedlo transparentný systém rozdeľovania financií, zlepšenie infraštruktúry či metodiky práce s trénermi a mladými hráčmi. Aj preto pred dnešnými voľbami prezidenta upozornil, že zväz už nepotrebuje krízového manažéra. „Slovenský hokej teraz potrebuje lídra, ktorý bude mať osobnú integritu, bude medzinárodne rešpektovaný a povedie ho v najbližšom období k tomu, aby sa pozitívum, napríklad aj z MS 2019, prenieslo do klubov, hláv funkcionárov, jednoducho všade. Preto prosím delegátov kongresu, aby sa zamysleli nad budúcnosťou a vybrali správneho človeka,“ doplnil Kohút.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rag

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo