Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2019 10:35 | Správy | Domáce správy

Kauza asistenta, ktorý nazrel do účtov Kaliňáka: Súd pozmenil trest pre Rybaniča

Krajský súd (KS) v Bratislave na svojom verejnom zasadnutí odsúdil Filipa Rybaniča, asistenta poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára (SaS), na trojročný trest s jednoročným odkladom a skúšobnou lehotou.

Senát KS čo sa týka trestu tak úplne nepotvrdil minuloročný rozsudok Okresného súdu (OS) Bratislava V, ktorý asistenta uznal vinným zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

"Zastávam názor, že postup polície na začiatku vyšetrovania bol nezákonný, ako aj prehliadka motorového vozidla. Navrhujem, aby odvolací súd zrušil napadnutý rozsudok a vec vrátil na prvostupňový súd, resp. bol obžalovaný oslobodený spod obžaloby. Alternatívne, aby odvolací KS vec predložil Súdnemu dvoru Európskej únie," uviedol vo svojom záverečnom návrhu obhajca asistenta Marek Para. Na druhej strane, zástupca krajskej prokuratúry (KP) navrhol odvolanie zamietnuť.

Predseda senátu KS v utorok rozhodol, že na rozdiel od pojednávaní na prvostupňovom OS Bratislava V bude utorkové zasadnutie verejné a vylučovať verejnosť a novinárov nebude. Z dôvodu, že sa už nebudú preberať informácie, ktoré by podliehali bankovému tajomstvu. Na odvolacom konaní sa zúčastňuje nielen neprávoplatne odsúdený asistent, poslanec Rajtár a aj jeho stranícky kolega v NR SR Alojz Baránik. KS sa na úvod oboznamoval s listinnými dôkazmi a zástupca KP a obhajoba nemali už ďalšie návrhy na dokazovanie.

Podľa minuloročného verdiktu sa asistent mal tiež verejne ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) a nemal by päť rokov pracovať v inštitúciách, v ktorých sa oboznamuje s bankovým tajomstvom. Rozsudok však nebol právoplatný, Filip Rybanič už vlani v septembri avizoval, že sa odvolá.

 

Rybanič vtedy zdôraznil, že na súde sa snažili dokázať jeho nevinu, na čo mal podľa neho súd prihliadnuť. Nikde sa podľa jeho slov ale nepíše, čo vlastne vyzradil. Súd skonštatoval, že Rybanič v banke urobil screenshoty a posunul ich ďalej. Poslanec Rajtár celý súdny proces kritizoval. Sudkyňa podľa neho na obžalovaného nazerala ako na vinného. "Od začiatku volala Filipa páchateľom," podotkol Rajtár, ktorý opätovne odmietol, že by svojho asistenta navádzal na trestný čin. V procese odmietol vypovedať.

Rybanič mal podľa medializovaných informácií ako zamestnanec komerčnej banky, ako biznis poradca, preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách. Podobné aktivity vyvíjal asistent smerom k bankovým účtom exministra financií Jána Počiatka, právoplatne odsúdeného a najnovšie obvineného podnikateľa Ladislava Bašternáka a napokon aj v kauze televíznych zmeniek obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera. Asistent do komerčnej banky nastúpil v roku 2013 a do účtov uvedených osôb mal prístup, keď ich podľa banky a prvostupňového súdu zneužil v roku 2016.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to