Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2019 08:55 | Správy | Politika

Vzbura primátorov proti Bugárovmu návrhu: Béla, toto nie, prídeme o milióny!

Pridajú ľudom, vezmú samosprávam. Návrh na zvýšenie nezdaniteľnej časti z dielne Mosta-Híd prinesie pár eur navyše obyvateľom, avšak ukrojí mestám a obciam viac ako 100 miliónov z rozpočtov.

Primátori veľkých miest sa búria a avizujú protest pred Národnou radou. Spokojná nie je ani Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorú predkladatelia novely obišli.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Primátori miest, ako sú Bratislava, Trnava, Trenčín či Hlohovec, bijú na poplach, poslanci ich chcú pripraviť o milióny z rozpočtu. „V prípade prijatia novely bude mať naše mesto ročný výpadok z príjmov 12 mil. eur - mesto 8 mil. a mestské časti spolu 4 mil. eur,“ konštatuje primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Táto suma by podľa neho stačila na pokrytie celej zimnej údržby Bratislavy.

Návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorá by mala platiť od januára 2020, do parlamentu predložila skupina poslancov Mosta-Híd - Béla Bugár, Irén Sárközy, Tibor Bastrnák a Peter Antal. Posledný menovaný je zároveň primátorom v Žiari nad Hronom, ktoré je počtom obyvateľov podobné Hlohovcu, no kým hlohovecký primátor Miroslav Kollár považuje návrh za „predvolebný populizmus“, primátor Žiaru svoj návrh úpenlivo obraňuje.

Otvoriť galériu
Matúš Vallo - Bratislava
Zdroj: kf, Tivi.sk
„Bude to znamenať, že každému zostane viac v peňaženke. Mrzí ma, že niektoré samosprávy proti tomu ostro vystúpili a kričia, že sa im siaha na peniaze. Korektné je povedať, že tým samosprávam financie v posledných rokoch výrazne rástli a oproti ostatným rýchlejšie ako ľudom. Myslím, že za posledné roky to bolo až 27 %, avšak obyvateľom len 13 %. Budú rásť príjmy aj samosprávam, keďže rastú mzdy a je vyššia zamestnanosť, avšak nebude to takým tempom,“ vysvetľuje Antal. „Teda ak naše mesto malo ročne viac ­ o cca 600 - 700 tis., po prijatí tohto zákona medziročný nárast bude o 400-tis. menej,“ dodal Antal.

 

Rybníček: „Je to nepochopiteľné.“

Novozvolený predseda Únie miest a obcí Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček postoju Antala nerozumie. „Pán primátor Žiaru nad Hronom si ako člen vládnej koalície dokáže zrejme vybaviť aj iné dotácie a bude spokojný. Pre mňa to je nepochopiteľné,“ myslí si Rybníček, ktorý nevylučuje protest pred Národnou radou.

„Desí a mrzí ma, ako sa k tomu stavia Béla Bugár, on vôbec nerozumie, ako tento štát funguje. On hovorí, že ľudom zostane viac peňazí. Keď však v Trenčíne bude chýbať zrazu 1,1 milióna, tak budeme musieť tie peniaze niekde zohnať. Jednou rukou peniaze dávajú ľuďom a druhou berú. Verím, že ľudia pochopia, že to, čo vyzerá pre nich dobre, bude mať v konečnom dôsledku pre nich negatívny dosah. Keď budú nadávať na primátorov, pošleme ich za pánom Bugárom,“ dodáva Rybníček.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Ekonomický analytik Radovan Ďurana z INESS sa, naopak, stotožňuje s návrhom Mosta. „V prvom rade treba povedať, že aj po prijatí tejto zmeny príjmy obcí majú naďalej rásť. Most navrhol opatrenie, ktoré predstavuje asi 4 % príjmov obcí. Nejde teda o zásadnú zmenu, ale tento návrh ukázal, že spôsob financovania územnej samosprávy nie je ideálny. Ak predpokladáme tento výpadok vo výške asi 100 mil. eur pre všetky mestá a obce, tak tento výpadok by bolo možné nahradiť inými príjmami alebo úsporou vo výdavkoch,“ vysvetľuje Ďurana. Mestá a obce by sa mohli snažiť nahradiť výpadok zvýšením dane z nehnuteľností, dane zo psov, z ubytovania či z odpadov, no hrá proti nim čas.

Dva pohľady na vec

Podľa primátora Trnavy bude zvýšenie čistej mzdy takmer nebadateľné a v konečnom dôsledku obyvateľ mesta stratí. „Štát vám dá 4 eurá a Trnave zoberie 2 milióny. Chceli by ste budúci rok 4 € mesačne k výplate alebo novú tréningovú športovú halu? Štyri eurá alebo úplne nové zariadenie pre seniorov?“ pýta sa Bročka. „Ja podporujem snahu znížiť daňové zaťaženie, ale to musí byť systémové, a nie predvolebná maškaráda,“ dodal Bročka, ktorý zároveň avizuje protest pred Národnou radou v prípade, že návrh prejde.

Čo sa stane, ak návrh prejde?

Zvýšenie čistého príjmu rodiny: v priemere o 3,8 eura

Zníženie rozpočtu miest a obcí: o 104 miliónov eur

Zníženie rozpočtu VÚC: o 45 miliónov eur

O koľko prídu mestá

  • Bratislava - 12 miliónov eur
  • Košice - 6 miliónov eur
  • Trnava - 2 milióny eur
  • Banská Bystrica - 2 milióny
  • Trenčín - 1,1 milióna eur
  • Hlohovec - 500 000 eur
  • Partizánske - 500 000 eur
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!