Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2019 08:55 | Správy | Politika

Vzbura primátorov proti Bugárovmu návrhu: Béla, toto nie, prídeme o milióny!

Pridajú ľudom, vezmú samosprávam. Návrh na zvýšenie nezdaniteľnej časti z dielne Mosta-Híd prinesie pár eur navyše obyvateľom, avšak ukrojí mestám a obciam viac ako 100 miliónov z rozpočtov.

Primátori veľkých miest sa búria a avizujú protest pred Národnou radou. Spokojná nie je ani Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorú predkladatelia novely obišli.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Primátori miest, ako sú Bratislava, Trnava, Trenčín či Hlohovec, bijú na poplach, poslanci ich chcú pripraviť o milióny z rozpočtu. „V prípade prijatia novely bude mať naše mesto ročný výpadok z príjmov 12 mil. eur - mesto 8 mil. a mestské časti spolu 4 mil. eur,“ konštatuje primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Táto suma by podľa neho stačila na pokrytie celej zimnej údržby Bratislavy.

Návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorá by mala platiť od januára 2020, do parlamentu predložila skupina poslancov Mosta-Híd - Béla Bugár, Irén Sárközy, Tibor Bastrnák a Peter Antal. Posledný menovaný je zároveň primátorom v Žiari nad Hronom, ktoré je počtom obyvateľov podobné Hlohovcu, no kým hlohovecký primátor Miroslav Kollár považuje návrh za „predvolebný populizmus“, primátor Žiaru svoj návrh úpenlivo obraňuje.

Otvoriť galériu
Matúš Vallo - Bratislava
Zdroj: kf, Tivi.sk
„Bude to znamenať, že každému zostane viac v peňaženke. Mrzí ma, že niektoré samosprávy proti tomu ostro vystúpili a kričia, že sa im siaha na peniaze. Korektné je povedať, že tým samosprávam financie v posledných rokoch výrazne rástli a oproti ostatným rýchlejšie ako ľudom. Myslím, že za posledné roky to bolo až 27 %, avšak obyvateľom len 13 %. Budú rásť príjmy aj samosprávam, keďže rastú mzdy a je vyššia zamestnanosť, avšak nebude to takým tempom,“ vysvetľuje Antal. „Teda ak naše mesto malo ročne viac ­ o cca 600 - 700 tis., po prijatí tohto zákona medziročný nárast bude o 400-tis. menej,“ dodal Antal.

 

Rybníček: „Je to nepochopiteľné.“

Novozvolený predseda Únie miest a obcí Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček postoju Antala nerozumie. „Pán primátor Žiaru nad Hronom si ako člen vládnej koalície dokáže zrejme vybaviť aj iné dotácie a bude spokojný. Pre mňa to je nepochopiteľné,“ myslí si Rybníček, ktorý nevylučuje protest pred Národnou radou.

„Desí a mrzí ma, ako sa k tomu stavia Béla Bugár, on vôbec nerozumie, ako tento štát funguje. On hovorí, že ľudom zostane viac peňazí. Keď však v Trenčíne bude chýbať zrazu 1,1 milióna, tak budeme musieť tie peniaze niekde zohnať. Jednou rukou peniaze dávajú ľuďom a druhou berú. Verím, že ľudia pochopia, že to, čo vyzerá pre nich dobre, bude mať v konečnom dôsledku pre nich negatívny dosah. Keď budú nadávať na primátorov, pošleme ich za pánom Bugárom,“ dodáva Rybníček.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Ekonomický analytik Radovan Ďurana z INESS sa, naopak, stotožňuje s návrhom Mosta. „V prvom rade treba povedať, že aj po prijatí tejto zmeny príjmy obcí majú naďalej rásť. Most navrhol opatrenie, ktoré predstavuje asi 4 % príjmov obcí. Nejde teda o zásadnú zmenu, ale tento návrh ukázal, že spôsob financovania územnej samosprávy nie je ideálny. Ak predpokladáme tento výpadok vo výške asi 100 mil. eur pre všetky mestá a obce, tak tento výpadok by bolo možné nahradiť inými príjmami alebo úsporou vo výdavkoch,“ vysvetľuje Ďurana. Mestá a obce by sa mohli snažiť nahradiť výpadok zvýšením dane z nehnuteľností, dane zo psov, z ubytovania či z odpadov, no hrá proti nim čas.

Dva pohľady na vec

Podľa primátora Trnavy bude zvýšenie čistej mzdy takmer nebadateľné a v konečnom dôsledku obyvateľ mesta stratí. „Štát vám dá 4 eurá a Trnave zoberie 2 milióny. Chceli by ste budúci rok 4 € mesačne k výplate alebo novú tréningovú športovú halu? Štyri eurá alebo úplne nové zariadenie pre seniorov?“ pýta sa Bročka. „Ja podporujem snahu znížiť daňové zaťaženie, ale to musí byť systémové, a nie predvolebná maškaráda,“ dodal Bročka, ktorý zároveň avizuje protest pred Národnou radou v prípade, že návrh prejde.

Čo sa stane, ak návrh prejde?

Zvýšenie čistého príjmu rodiny: v priemere o 3,8 eura

Zníženie rozpočtu miest a obcí: o 104 miliónov eur

Zníženie rozpočtu VÚC: o 45 miliónov eur

O koľko prídu mestá

  • Bratislava - 12 miliónov eur
  • Košice - 6 miliónov eur
  • Trnava - 2 milióny eur
  • Banská Bystrica - 2 milióny
  • Trenčín - 1,1 milióna eur
  • Hlohovec - 500 000 eur
  • Partizánske - 500 000 eur
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe