Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2019 09:55 | Správy | Politika

Kočnerov boj o Markízu stále trvá: Dva posudky, dva rôzne závery!

Nevzdáva sa. Už o mesiac čaká Mariána Kočnera (56) súd v prípade falšovania miliónových zmeniek Markízy. Podnikateľ si nárokuje 42 miliónov eur, ktoré mu vraj podpísal Pavol Rusko (55) ešte v roku 2000 ako riaditeľ mediálneho domu.

Po tom, čo znalecké posudky televízie aj polície potvrdili, že zmenky neboli podpísané v čase, ktorý uvádzajú Rusko s Kočnerom, ale oveľa neskôr, sa Kočner snaží preukázať opak. Jeho advokát dal vypracovať rovno dva posudky, ktoré mali pomôcť Kočnera zbaviť viny. Sami si však spôsobili zásadný problém.

Otvoriť galériu

Kočner je za mrežami už vyše roka. Sedí tam práve pre falšovanie zmeniek za 42 miliónov eur. Kauzu od začiatku sprevádza množstvo zvláštnych okolností, ktoré vyvrcholili istý čas aj tým, že Kočner vzal zmenky zo súdu a odmietol ich vrátiť na znalecké skúmanie. Zamedzil tým, aby Markíza mohla dať spraviť chemickú analýzu atramentu. V súčasnosti sú už späť v spise a proti Kočnerovi hrá zásadný posudok NAKA, ktorý potvrdil, že nejde o pravé cenné papiere na základe skúmania podpisu Ruska.

Znalkyňa konštatuje, že podpisy síce vyhotovil Rusko, ale neboli urobené dňa 11. 6. 2000. Podpisy boli vyhotovené až po roku 2013. Kočner sa svoje tvrdenie o opaku pôvodne snažil preukázať posudkom od Geralda M. LaPorta. Tento znalec však nepotvrdil, že zmenky boli podpísané v roku 2000, ale konštatoval, že mali viac ako 24 mesiacov, čo nikto nespochybňoval. Kočnerov advokát Marek Para tak žiadal vyhotoviť ďalší posudok od iného znalca Goya Rodrígueza Grávalosu.

 

Ten však podľa Markízy postupoval neoverenou a vedecky neuznanou metódou a ešte vylučuje aj prvý Kočnerov posudok. Potvrdzuje to medzinárodný expert Valery Aginsky, ktorý spolupracuje s Markízou. „Pre údaje z metódy DATINK v Grávalosovej správe nie je k dispozícii žiadny overený vedecký základ. Nie je teda možné dospieť k záveru, že niektoré atramenty na sporných dokumentoch sú staršie ako päť rokov a iné staršie ako dva roky. Neexistuje ani žiadna akceptovaná metóda, ktorá umožňuje zmerať vek akejkoľvek vzorky atramentu, ktorý je starší ako dva roky,“ skonštatoval expert Aginsky.

Otvoriť galériu

Markíza tak tvrdí, že nový posudok odporuje záverom prvého Kočnerovho znalca. Grávalosa totiž zistil, že časť skúmaných podpisov je starších ako päť rokov a časť podpisov je stará v rozmedzí 3,1 - 3,3 roka. Podľa mediálneho zástupcu Markízy Petra Papáneka ide o snahu právnikov Kočnera a Ruska predkladať účelové dôkazy. „Tentoraz metódou, o ktorej nikto nikdy nepočul, nie je overená a žiadne renomované pracovisko v odbore ju nepoužíva,“ dodal. Markíza dala nový posudok preveriť aj vlastnému znalcovi Valerymu Aginskymu. Nový Čas oslovil aj advokátov Kočnera, no do uzávierky sa nevyjadrili.

 

Ako sa líšia posudky

Posudok č. 1 - znalec Gerald M. LaPorte

LaPorte uviedol, že kvôli odparovaniu je možné použiť len chemickú analýzu na odhadnutie veku atramentu do 2 rokov po umiestnení atramentu na dokument.

Posudok č. 2 - znalec Goyo Rodríguez Grávalosa

„Všetky analyzované ťahy atramentom majú viac ako päť rokov.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko