Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2019 08:55 | Správy | Politika

Expremiér Fico vs. exprezident Kiska: Kto si viac zaslúži štátnu ochranku?

Keď predseda Smeru Robert Fico hovorí o médiách a opozícii, často sa oháňa termínom „dvojaký kilometer“.

Opozícia i novinári sa podľa expremiéra pozerajú na škandály Smeru odlišnou optikou, než na kauzy z druhej strany spektra. Nový Čas teda porovnal vyjadrenia politikov v dvoch obdobných prípadoch - v kauze Ficovej a Kiskovej ochranky...

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Politických sokov spája to, že sa nechcú vzdať svojej ochranky. Kým exprezident by mal byť chránený do konca života, expremiér o nárok na štátnu ochranu prišiel už po troch mesiacoch od straty funkcie, čo bolo vo Ficovom prípade už pred rokom. Odvtedy sa mu dookola mimoriadne predlžuje, udajne pre vyhrážky. „Možno by ste boli radi, keby ma niekto zabil, a to hovorím vážne teraz. Je tam veľa dôvodov na ochranku. Ak úrad zváži, že na to nevidí dôvod, tak ju mať nebudem,“ tvrdí Fico.

Daňových poplatníkov stálo mimoriadne predlžovanie jeho ochrany už približne 200-tisíc eur. Andrej Kiska má na druhej strane zo zákona na ochranku nárok doživotne. Či hlava štátu skutočne potrebuje ochranku, sme sa pýtali exprezidenta Rudolfa Schustera (85). „Ochranka je povinná, pre mňa osobne je nepostrádateľné iba auto, keď chodím po akciách, napr. za veľvyslancami alebo ma niekam pozvú. Neviem ako inak by som sa presúval,“ priblížil Schuster, ktorý verí, že v Kiskovom prípade sú za ponechaním ochranky aj iné dôvody.

 

„Možno je v tom ešte niečo, ak sa mu vyhrážali. Veď iba teraz skončil vo funkcii,“ dodal. Kiska sa však nechystá do dôchodku a na benefičné podujatia, ale do parlamentu. S tým zákonodarcovia zrejme nerátali, prezidentovi ale nechali možnosť dobrovoľne sa ochranky vzdať. Kiska to však neplánuje. „Nezamýšľal som sa nad tým. Viete, že keď som v styku s kotlebovcami, tak zažívame veľmi vtipné situácie...,“ vyhlásil Kiska, čím mal zrejme na mysli incident z Brezna spred dvoch rokov, keď prišiel medzi rozvášnenú skupinku kotlebovcov a chcel s nimi diskutovať.

 

Robert Fico (54), 

Otvoriť galériu
Robert Fico.
Zdroj: ik

O Kiskovi - Máme tu pána Kisku, ktorý tu päť rokov nič nerobil, do konca života bude mať ochranku, do konca života bude mať plat. A nič nerobil, len sa vyvážal. Ja som makal ako kôň 10 rokov.

 

Richard Sulík (51), 

Otvoriť galériu

O Ficovi - Po tom, čo všetko tento politicky skrachovanec napáchal, sa vôbec nečudujem, že sa bojí a prosíka o ochranku. Ale nech si ochranku láskavo platí zo svojho.

O Kiskovi - Považujem to za papalášizmus.

 

Jozef Mihál (54), 

Otvoriť galériu

O Ficovi - Neviem, načo je vôbec celá tá ochrana ústavných činiteľov dobrá. Ako minister som to odmietal, obťažovalo ma to. Ficovi sa čudujem, že sa takýmto spôsobom strápňuje.

O Kiskovi - Je to jeho osobné rozhodnutie, ktoré mi neprináleží nijakým spôsobom komentovať.

 

Dušan Jarjabek (66), 

Otvoriť galériu
Dušan Jarjabek, Smer.
Zdroj: Maroš Herc

O Ficovi - Keď si ju predĺžil, tak asi má na to veľmi vážne dôvody. Je to v záujme ochrany jeho zdravia. Určite to neurobil len tak.

O Kiskovi - Pán Kiska je jediný, kto svoje prezidentovanie zneužil na politickú kampaň. O etickej rovine sa nebavíme, ale tá ochranka je zo zákona, a ten treba rešpektovať.

 

Ľubomír Galko (51), 

Otvoriť galériu
Ľubomír Galko, SaS.
Zdroj: Maroš Herc

O Ficovi - Chápem, že Fico má strach ísť na ulicu po tom, čo za desať rokov vlády napáchal, ale nevidím dôvod, aby sme ho takto chránili. Nech mu strana Smer tú ochranku zaplatí.

O Kiskovi - Ponechanie štátnej ochranky exprezidentom Kiskom je na určitý čas pochopiteľné, a preto ho rešpektujem. Očakával by som však, že toto svoje rozhodnutie prehodnotí približne po roku.

 

Otvoriť galériu

O Ficovi - Už vyše roka si užíva ako radový poslanec štátnu ochranku, hoci na ňu nemá žiaden nárok. Zneužíva ju na to, aby jeho slečne Troškovej vynášali nový nábytok do bytu a na vytváranie sebaklamu, že ešte niečo na Slovensku znamená.

O Kiskovi - Ak by som sa niekedy ocitol v situácii, v akej je pán Kiska, nikdy by som ochranku za štátne peniaze na súkromné alebo stranícke účely nevyužíval.

 

Andrej Kiska (56), 

Otvoriť galériu

O Ficovi - Pokiaľ by mu hrozilo riziko z toho, že vykonával funkciu premiéra a niekto sa mu vyhráža, mal by ochranku mať. Či to je prejav ohrozenia, alebo len také rozmaznanie a zneužívanie, že nech sa o mňa starajú..., to posúdiť neviem.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Stanku, gitaristku a basgitaristku z kapiel Zlokot a Toddler punk, trápi rakovina po tretíkrát.
Foto
Stanke s rakovinou sa na liečbu poskladalo celé Slovensko: Teraz urobila niečo KRÁSNE! Budete dojatí
Vizualizácia štadióna po dokončení. Moderný stánok by mal hostiť majstrovstvá Európy do 21 rokov.
Foto
Brzdia výstavbu štadióna sudičky?! O rok by mali byť na stavenisku v Prešove majstrovstvá Európy
(ilustračné foto).
Na východe Slovenska došlo k dopravnej nehode: Úseku sa radšej vyhnite
Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice