Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2019 15:32 | Šport | Šport mix

Vodný šport oslavuje: Kajakár Málek vybojoval pre Slovensko prvý titul v K1

Slovenský reprezentant Andrej Málek sa stal víťazom súťaže kajakárov na pretekoch 2. kola seriálu Svetového pohára vo vodnom slalome v bratislavskom Čunove.

Prvýkrát v histórii sa Slovákovi podarilo na podujatí tohto rangu dostať v súťaži K1M na najvyššiu priečku. Pre Slovensko to je celkovo už 107. víťazstvo v pretekoch SP vo všetkých kategóriách. Druhý slovenský zástupca vo finále Martin Halčin obsadil 5. pozíciu. Spolu s Málekom sa na pódium dostali aj Poliak Michal Pasiut a Francúz Boris Neveu. Poľský pretekár za slovenským jazdcom zaostal o 12 stotín sekundy a francúzsky o 1,59 s.

Andrej Málek si finálovú miestenku vyjazdil kvalitným časom a 4. miestom v semifinále. Vo finále nespravil žiadnu veľkú chybu a rovnako ako Pasiut s Neveuom nedostal trest v podobe dvojsekundovej penalizácie. "Som veľmi rád, že mi to vyšlo. Jazda mi sadla tak, ako mala. Mám z toho veľkú radosť. Dúfam, že ma to naštartuje a v ďalších súťažiach sa na štarte budem cítiť sebavedomejšie. Vo finále som dosiahol lepší čas ako v semifinále, pretože v ňom človek sa aj na rovinkách snaží viac pádlovať, chce sa poriadne vyšťaviť a ide do toho viac silovo. Ukázalo sa to aj na čase. Po mne šli na trať ešte traja jazdci, no ja som videl svoj čas a tajne dúfal aspoň na druhú priečku. Napokon z toho bolo víťazstvo. Tento triumf by som vyhodnotil ako rovnocenný úspech s bronzom, ktorý mám z majstrovstiev Európy v roku 2015," zhodnotil šťastný Andrej Málek.

Martina Halčina na jednej strane tešil postup do finále, v ňom však skončil piaty a z toho radosť nemal. "Trochu ma mrzí 'ťuk' na dvanástke, mohlo to byť ešte lepšie. Keby mi však niekto povedal pred pretekmi, určite by som bol spokojný s piatym miestom. Som veľmi rád, že sme sa doma dostali dvaja do finále, bola to taká odmena aj pre fanúšikov. Teším sa, že Andrej z finále vyťažil víťazstvo," poznamenal Halčin. Jakubovi Grigarovi sa nepodarilo postúpiť ďalej z piatkovej kvalifikácie.

 

Medzi kanoistkami nepostúpila do finále ani jedna z troch Sloveniek. V nedeľňajšom predpoludňajšom semifinále každá urobila na trati niekoľko chýb. Najlepší čas dosiahla najmladšia z nich, iba sedemnásťročná Emanuela Luknárová. Klasifikovali ju napokon na dvadsiatom mieste. Monika Škáchová skončila v semifinále na 22. priečke a Soňa Stanovská na 28. pozícii. Prvenstvo si vyjazdila Nemka Andrea Herzogová.

"So svojím výkonom nie som spokojná, pretože som nešla úplne podľa svojich predstáv. Trať bola náročná, ale bolo tam len to, čo sme jazdili na tréningoch. Malo to byť v poriadku, ale trochu som to pokazila," povedala Emanuela Luknárová po svojej semifinálovej jazde, v ktorej dostala štyri trestné sekundy za dva dotyky s bránkami. Tesne pred jej jazdou museli semifinále prerušiť, pretože organizátori mali plné ruky práce s opravou bránky číslo päť, ktorú znefunkčnila Soňa Stanovská. "Trochu to zdvihne nervozitu, pretože pretekár sa v hlave chystá na ideálny výkon. Myslím si, že sa mi podarilo skoncentrovať, ale na trati som to neukázala," dodala Luknárová

Tiež dva 'ťuky' mala aj Monika Škáchová. "Nebola to vôbec dobrá jazda. Už v úvode som spravila chybu, po ktorej som sa síce opäť skoncentrovala, ale pred dvanástkou vo valci ma zalialo a musela som sa do nej vracať. Potom sa to už len nabaľovalo. Trať je náročná, asi najťažšia, akú som tu išla. Negatívom je, že na tréningu som nezažila takú vodu, ako tečie teraz cez preteky. Neviem, prečo sa to stále mení," povedala sklamaným hlasom.

"Hneď na prvej bránke som dostala penalizáciu, potom prišli ďalšie chyby. Vrch trate je dosť náročný, každá kombinácia si vyžaduje osobitnú pozornosť. Nemožno nič podceniť, dnes mi to však nevyšlo. Nevadí, pretože pre nás všetkých je dôležitá až druhá polovica sezóny," prezradila Soňa Stanovská, ktorá sa o týždeň v slovinskom Tacene predstaví okrem kanoe aj kajaku.

Preteky 2. kola Svetového pohára vo vodnom slalome - Bratislava - Čunovo (SR) - nedeľa:

K1M - finále: 1. Andrej Málek (SR) 88,54 s (0), 2. Michal Pasiut (Poľ.) +0,12 s (0), 3. Boris Neveu (Fr.) +1,59 s (0), ... 5. Martin Halčin (SR) +3,24 s (2), ... v kvalifikácii: Jakub Grigar (SR) - nepostúpil do semifinále

C1Ž - finále: 1. Claire Jacquetová (Fr.) 112,15 s (4), 2. Monica Doria Vilarrublová (Šp.) +0,17 s (6), 3. Ana Satilová (Braz.) +1,65 (4), ... v semifinále: 20. Emanuela Luknárová, 22. Monika Škáchová, 28. Soňa Stanovská (všetky SR)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!