Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2019 13:31 | Správy | Politika

Opozícia o 100-eurovom príspevku na školské pomôcky: Rozhadzovanie peňazí v snahe kúpiť si voličov?

Poskytnutie príspevku vo výške 100 eur na nákup školských potrieb nie je podľa koaličných poslancov súčasťou predvolebnej kampane.

Viacerí z nich tvrdia, že rodinám sa snažia pomáhať dlhodobo. Opozícia však pri viacerých sociálnych opatreniach vidí snahy kupovať si voličské hlasy a neadresné rozdeľovanie peňazí. Rodičia detí nastupujúcich do prvého ročníka základných škôl by mali dostávať 100-eurový príspevok na nákup základných školských potrieb. O návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, ktorý predložili poslanci koaličného Smeru-SD, aktuálne rokuje parlament.

Opozičná poslankyňa Zuzana Zimenová (SaS) označila toto opatrenie "za rozhadzovanie peňazí v rámci predvolebnej kortešačky". Upozornila na to, že už v minulosti spolu s Luciou Ďuriš Nicholsonovou predkladali návrh na zavedenie príspevku pre komunitné centrá na nákup školských potrieb, aby deti ohrozené sociálnym vylúčením mali lepšie šance na vzdelanie a zamestnanie v budúcnosti. Tento návrh však koalícia nepodporila. Štát podľa nej však teraz rozdá jednorazovo peniaze aj tým, ktorí to nepotrebujú.

Zimenovú podporil aj poslanec Eduard Heger (OĽaNO), ktorý tiež kritizoval viaceré opatrenia zadarmo z dielne Smeru-SD. "Aj to, že to dávate, tak priznávate, že ľudia to nemajú. A ja sa pýtam po 12 rokov vášho vládnutia, že prečo ľudia nemajú? Počet chudobných narastá, nevieme im zabezpečiť lepšie vzdelanie a my im dáme jednorazovo 100 eur na nákup školských pomôcok. Už 12 rokov sociálnej demokracie a ľudia sú stále rovnako chudobní," adresoval koaličným poslancom Heger s tým, že súčasná vláda nevie zabezpečiť bezplatné školstvo ako v iných krajinách.

 

Poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) upozornil, že za samotné štúdium sa neplatí. "Štúdium ako také prináša náklady so sebou a s nimi deťom a rodičom pomáhame dlhodobo. Nejde o žiadnu predvolebnú kortešačku. Robíme to kontinuálne, počas celého volebného obdobia. Ešte v minulom období sme prijali 30 sociálnych opatrení. Nie je to žiadna predvolebná kampaň," tvrdí Tomáš. Jeho straníckeho kolegu Miroslava Číža mrzí, že pomoc na nákup pomôcok nemohla byť vyššia. "Rozumiem, že ako politický súper hľadáte prostriedok, aby ste priaznivé účinky dopadov sociálnej pomoci atakovali a spochybňovali," adresoval opozičným kritikom Číž.

Zimenová aj napriek tomu sociálne balíčky označila za plytvanie. "Napríklad vaša strana nebola schopná za celé volebné obdobie dať nárok na potrebný počet asistentov špeciálnych pedagógov a ďalších zamestnancov do škôl, ktorých potrebujú deti s iným znevýhodnením, nielen sociálnym. Vaše celoplošné sociálne opatrenia sa úplne míňajú účinkom a nejdú po potrebách detí," odkázala koalícii Zimenová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta