Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2019 23:20 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Ruská delegácia spustila vlnu nepokojov: Tisícky Gruzíncov zaútočili na parlament

Tisíce demonštrantov sa vo štvrtok večer v Tbilisi pokúsili vniknúť do budovy parlamentu na protest proti účasti ruskej delegácie na medziparlamentnom zhromaždení o pravosláví, ktoré sa konalo v gruzínskej metropole. Informovala o tom agentúra AFP.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Približne 10.000 demonštrantov požadujúcich odstúpenie predsedu parlamentu Irakliho Kobachidzeho prerazilo policajné zátarasy a preniklo na nádvorie budovy gruzínskeho zákonodarného zboru. Polícia protestujúcich vytlačila, avšak niektorí jednotlivci sa naďalej pokúšajú vniknúť do budovy.

Desiatky ľudí utrpeli v noci zo štvrtka na piatok zranenia pri zrážkach gruzínskej polície s demonštrantami. Bezpečnostné zložky použili proti davu vodné delá a gumové projektily po tom, ako sa demonštranti opakovane pokúsili vniknúť do budovy parlamentu v Tbilisi. Písali o tom agentúry AP a Interpressnews.

Podľa vyhlásenia Davita Sergeenka, ktorý pôsobí ako poradca gruzínskeho premiéra Mamuku Bachtadzeho, bolo v súvislosti s nepokojmi hospitalizovaných 69 ľudí. Zranenia utrpelo 39 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 30 demonštrantov. 

Hlavným dôvodom útoku na parlament a predtým mohotného zhromnaždenia v centre Tbilisi bola skutočnosť, že počas každoročného Medziparlamentného zhromaždenia o pravosláví sa prítomným z miesta predsedu gruzínskeho parlamentu prihovoril komunistický poslanec ruskej Štátnej dumy Sergej Gavrilov. Ten v predvečer svojej cesty do Tbilisi uviedol, že považuje uznanie Abcházska a Južného Osetska Ruskom za nezvratné. Následne skupina gruzínskych opozičných poslancov požadovala, aby ruská delegácia opustila rokovaciu sálu.

Jej členovia následne odišli do hotela v centre Tbilisi, v blízkosti ktorého sa začal protest. Keď Gavrilov a iní delegáti opustili hotel, účastníci protestu na nich liali vodu. Ruská delegácia potom z Gruzínska odišla.

 

Mnohí účastníci štvrtkovej demonštrácie mávali zástavami EÚ a držali cedule s nápisom "Rusko je okupant". "Toto je spontánny protest obyčajných Gruzíncov, ktorý neorganizuje nijaká politická strana," uviedol pre AFP poslanec Giga Bokeria z opozičnej strany Európske Gruzínsko.

Gruzínsky oligarcha Bidzina Ivanišvili, ktorý je pokladaný za šedú eminenciu vládnucej strany Gruzínsky sen, vo vyhlásení uviedol, že "plne zdieľa úprimné rozhorčenie občanov Gruzínska". "Je neprijateľné, aby predstaviteľ okupantského štátu predsedal nejakému fóru v Gruzínskom parlamente," dodal Ivanišvili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?