Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2019 20:54 | Správy | Domáce správy
Foto

Pražský koncert na počesť Čaputovej: Prezidentka si jedinou vetou získala srdcia Čechov

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila vo štvrtok na koncerte v Prahe na jej počesť pochopenie ľuďom, ktorí v Česku demonštrujú proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) a za nezávislosť justície.

"Dokážem rozumieť Václavskému námestiu plnému pokojných ľudí, pretože som rozumela námestiam v Bratislave," povedala Čaputová. Pripomenula tak minuloročné protesty na Slovensku proti vláde Roberta Fica. V Česku sa v posledných mesiacoch uskutočnilo niekoľko protestov, z ktorých na poslednom v Prahe sa podľa organizátorov zúčastnilo až 120 000 ľudí.

Na štvrtkový koncert na Kampe prišlo niekoľko stoviek divákov. Objavili sa aj vlajky EÚ a niekoľko transparentov. Účinkujúci Čaputovej priali veľa šťastia.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

"Spája nás ten pokojný tón, a to je dôležité," povedala Čaputová k demonštráciám v Česku a na Slovensku. Čaputová v úvode koncertu niekoľkokrát zopakovala, že vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú veľmi blízke. "Je medzi nami veľa osobných väzieb, priateľstvo a príbuzenských spojení. Napriek tomu, že už dávno nevytvárame jeden štátny celok, stále si dokážeme priať, držať si palce, rozumieť si," uviedla. "Vždy som vám priala a budem priať každý medzinárodný úspech. Držala som palce vašim hokejistom, keď tí naši vypadli," dodala.

Čaputová sa na koncerte prihovorila aj krajanom, poďakovala sa im za podporu v prezidentských voľbách. Povedala, že ju dojalo, keď videla fotky Slovákov cestujúcich do vlasti len preto, aby mohli odvoliť. "Naša krajina sa možno prebúdza. Máme šancu na zmenu k lepšiemu a chcem vás k tejto zmene prizvať," dodala na záver prezidentka. Po prejave jej organizátori koncertu zablahoželali k jej piatkovým narodeninám a odovzdali jej kyticu. Prezidentka bola viditeľne dojatá.

Pred koncom koncertu sa spustil dážď. Usporiadatelia preto nechceli, aby Čaputová išla v lejaku na pódium, a žiadali ju, aby prehovorila zo svojho miesta pod prístreškom. "Ja vyjdem medzi vás na dážď. Ďakujem za vašu dôveru a budem sa veľmi snažiť ju nesklamať. Všetkým nám želám hlavne to, aby sme nikdy nestratili nádej," povedala na záver. Potom sa presunula do Mlynskej kaviarne, kde sa konala súkromná slávnostná večera. Medzi hosťami sa objavili napríklad exminister zahraničia a bývalý predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, senátor a bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer, kňaz Tomáš Halík, bývalý guvernér Českej národnej banky Miroslav Singer, sociologička Jiřina Šiklová alebo riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský. V publiku boli tiež režisér Fero Fenič alebo brat bývalého prezidenta Václava Havla Ivan.

Koncert začal folklórny súbor Limbora. Názov štvrtkového koncertu Zuzana nie je sama doma je variáciou na predstavenie Zuzana je sama doma Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého v divadle Semafor, a preto potom zaznel aj pozdrav Jiřího Suchého. "Chcel by som vám zaželať, aby všetko to, čo som začul vo vašom krásnom prejave, sa vyvíjalo tak, ako si predstavujete," povedal Suchý. Jeho slová zazneli zo záznamu. Na koncerte sa podľa usporiadateľov nemohol zúčastniť, pretože mal v rovnakom čase predstavenie.

 

Koncert začal folklórny súbor Limbora. Medzi vystupujúcimi boli českí aj slovenskí hudobníci, napríklad Dan Bárta, skupina Eternity alebo Půljablkoň. Spoločne zahrali český flautista Jiří Stivín a speváčka Dorota Nvotová alebo violončelista Jozef Lupták s Michaelom Kocábom. Slovensko reprezentovala pesničkárka Katarzia alebo kapela Živé kvety, pri ktorých záverečnej piesni Svoboda spievalo celé publikum.

Cieľom koncertu bolo podľa usporiadateľov z radov organizátorov Metronome Festivale alebo občianskeho združenia Slovákov žijúcich v Prahe Srdcom doma pripomenúť spoločné dejiny Českej republiky a Slovenska a česko-slovenskú vzájomnosť. Na organizovaní sa podieľa bývalý slovenského minister kultúry Ladislav Snopko.

Čaputová vo štvrtok rokovala s českým prezidentom Milošom Zemanom. S premiérom Andrejom Babišom (ANO) sa pri svojej prvej oficiálnej návšteve Česka Čaputová nestretla, pretože predseda vlády je vo štvrtok a v piatok na summite EÚ v Bruseli. Popoludní sa prezidentka zišla s vedením oboch komôr českého Parlamentu.

V noci sa Čaputová vráti z jednodňovej návštevy Česka na Slovensko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?