Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2019 22:52 | Správy | Zahraničné správy

Zo zostrelenia lietadla nad Donbasom obvinili troch Rusov a Ukrajinca: Ostrý protest Moskvy

Holandskí vyšetrovatelia obvinili zo zostrelenia malajzijského lietadla nad Donbasom v lete 2014 troch Rusov a jedného Ukrajinca.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu ostro protestovalo proti verdiktu holandských vyšetrovateľov, ktorí obvinili zo zostrelenia malajzijského lietadla nad Donbasom v lete 2014 troch Rusov a jedného Ukrajinca. Podľa stanoviska ministerstva sú tieto obvinenia "absolútne nepodložené" a boli vznesené "s cieľom diskreditovať Ruskú federáciu". Vyšetrovatelia sa podľa ruského rezortu diplomacie spoliehali na "pochybné informácie" a ignorovali dôkazy, ktoré im predostierala Moskva.

Ruské ministerstvo zahraničia sa ďalej sťažuje, že holandskí vyšetrovatelia nebrali do úvahy chyby, ktorých sa dopustila ukrajinská strana, napríklad to, že neuzatvorila svoj vzdušný priestor pre komerčné lety, napriek tomu, že na východe krajiny zúrila vojna. Napriek nesúhlasu s obvinením ruských občanov však ministerstvo sľubuje, že Moskva bude na vyšetrovaní spolupracovať, aby "pomohla odhaliť pravdu".

Ako v stredu informoval šéf holandskej štátnej polície Wilbert Paulissen, Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko sú podozriví zo zodpovednosti za smrť všetkých 298 ľudí na palube zostreleného lietadla. Proces s nimi sa začne v Holandsku v marci 2020. Na štyroch mužov už vydali medzinárodné zatykače.

 

Boeing 777 leteckej spoločnosti Malaysian Airlines smeroval z holandského Amsterdamu do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur, keď ho 17. júla 2014 zostrelili nad východnou Ukrajinou. V troskách lietadla zomrelo všetkých 298 cestujúcich a členov posádky.

Podľa medzinárodného vyšetrovania a tiež podľa zistení bulharských investigatívnych novinárov, ktorí sa do prípadu hneď na začiatku obuli, malajzijské lietadlo zostrelili ruskou raketou Buk z mobilného odpaľovacieho zariadenia z územia východnej Ukrajiny, ktorú kontrolujú proruské jednotky podporované Moskvou. Odpaľovacie zariadenie pritom bolo podľa vyšetrovania privezené na Ukrajinu z Ruska a okamžite po odpálení rakety ho tam odviezli naspäť.

Moskva však zistenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu od začiatku odmieta a tvrdí, že za zostrelenie lietadla je zodpovedná je ukrajinská vláda.

V októbri viaceré západné krajiny vrátane Spojených štátov, Veľkej Británie, Holandska či Dánska obvinili agentov ruskej vojenskej tajnej služby GRU okrem iného z toho, že sa snažili prostredníctvom kybernetických útokov zmariť vyšetrovanie tohto prípadu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý