Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2019 18:16 | Správy | Domáce správy
Foto

Prezidentka Zuzana Čaputová: Ako chce skĺbiť funkciu so svojím rodinným životom?

Česká republika je podľa novej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej najbližšom partnerom Slovenska. Čaputová, ktorá vo štvrtok zavíta na oficiálnu návštevu Česka, v stredu v rozhovore s ČTK povedala, že rada dodrží tradíciu slovenských prezidentov, ktorí na svoju prvú cestu jazdia do Česka.

"Je tradíciou ísť na prvú zahraničnú návštevu práve do Českej republiky. Ja na túto tradíciu veľmi rada naviažem. Je to kontinuita, v ktorej vidím zmysel. Pretože úprimne, je to nielen o tom, že máme spoločnú dlhšiu históriu, ale aj o osobných blízkych vzťahoch medzi obyvateľmi jednotlivých krajín. Ja sama rada jazdím do Česka napríklad na dovolenku," uviedla Čaputová.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Cestu považuje za príležitosť zoznámiť sa s českými predstaviteľmi vrátane prezidenta Miloša Zemana, ktorý pred marcovým rozhodujúcim kolom priamej voľby hlavy slovenského štátu zaželal úspech podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi, ktorého Čaputová porazila. So Zemanom chce Čaputová hovoriť aj o zahraničnopolitických témach.

"Rozdelenie (Československa), ktoré sa možno neuskutočnilo procesom a spôsobom, aký sme si mnohí priali, nakoniec vnímam tak, že krajiny sú si dokonca možno ešte bližšie ako v období, keď každá uvažovala, kto na koho dopláca. Tak si tie deväťdesiate roky pamätám aj ja," povedala Čaputová.

 

Štyridsaťpäťročná právnička, ktorá zložila prezidentský sľub minulú sobotu, vidí možnosti ďalšieho prehĺbenia spolupráce medzi Českom a Slovenskom v oblasti infraštruktúrnych projektov alebo turistiky. Prezidentka by uvítala, keby Česko a Slovensko tento rok spoločne oslávili 30. výročie takzvanej zamatovej revolúcie, ktorá v niekdajšom Československu viedla k pádu komunistického režimu. "Predpokladám, že zo slovenskej strany bude záujem osláviť toto výročie spoločne vzhľadom na to, že sú to udalosti, ktoré sa týkali oboch národov a jednej krajiny, ktorej sme boli súčasťou," poznamenala Čaputová.

Slovensko a Česko si vlani sériou spoločných akcií pripomenuli 100. výročie vzniku Československa. Čaputová doteraz vo vrcholnej politike na Slovensku nepôsobila, za nevýhodu to ale nepovažuje. "Byť politikom je špecifická skúsenosť, ktorú nemám. Zároveň možno aj vďaka tomu nemám určité záťaže, určité stereotypy a určitú zlú alebo konfliktnú minulosť s niektorými konkrétnymi osobami," povedala. Dodala, že v politickom priestore ale pôsobila, hoci nie v úlohe političky. "Pretože to, čomu som sa venovala ako advokátka, boli v podstate politické témy. Analyzovali sme orgány verejnej moci, robili sme legislatívnu prácu. V jednotlivých kauzách a sporoch som zastupovala ľudí proti štátu," dodala.

Čaputová, ktorá je rozvedená a vychováva dve dcéry, povedala, že má rada knihy najmä z oblasti psychológie a filozofie, ďalej prírodu a plávanie. Budú ju jej záľuby v prezidentskej funkcii charakterizovať tak, ako bol napríklad slovenské premiér Mikuláš Dzurinda vnímaný ako maratónec a slovenský prezident Rudolf Schuster ako cestovateľ a fotograf? "To ukáže až čas," dodala. V rozhovore sa Čaputová tiež zmienila o tom, ako sa dá skĺbiť výkon funkcie s rodinným životom. "Je to, samozrejme, výzva ako pre každého zamestnaného človeka, ktorý chce svoju prácu vykonávať veľmi zodpovedne," povedala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!