Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2019 05:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Dotieravý hmyz spôsobuje problémy deťom aj dospelým: Kedy Bratislava zakročí proti komárom?

Nedá sa to už vydržať! Radosť z príjemných teplých večerov narúša bzukot a štípanie komárov. Nepríjemný hmyz sa tento rok vďaka vrtochom počasia rozmnožil oveľa rýchlejšie ako po minulé roky a otravuje ľudí.

Úrady však zatiaľ inváziu komárov nepovažujú za natoľko nebezpečnú, aby proti nej radikálne zakročili, avšak doštípaní ľudia sa búria. Vadí im, že nemôžu vyjsť von bez toho, aby si neodniesli bolestivé štípance. Najhoršia je situácia na západe a v okolí hlavného mesta, magistrát zatiaľ iba monitoruje situáciu a čaká na povolenia.

Primátor hlavného mesta sa rozhodol nepoužívať v boji proti bodavému hmyzu chemické postreky. „Mesto má vysúťaženého dodávateľa na aplikáciu biologického dezinsekčného prípravku (BTI) proti komárom, ktorý je účinný proti larvám komárov,“ uviedol pred pár dňami Matúš Vallo s tým, že ide o šetrný, nechemický spôsob, ktorý nie je rizikom pre zdravie ľudí ani živočíchov. „Aplikáciu prípravku potrebujeme vykonávať časovo a metodicky koordinovane aj s rakúskou stranou, keďže komáre, samozrejme, hranice nepoznajú,“ doplnil bratislavský primátor s tým, že pre plný účinok potrebuje mesto výnimky, aby mohlo metódu použiť aj v chránených územiach, v ktorých je postrek zakázaný. „Sem patria aj územia v okolí vodných tokov, ktoré bývajú zaplavované a kde sú liahniská komárov,“ spresnil Vallo ešte minulý týždeň s tým, že v prípade kalamitného stavu premnoženia komárov o chemickom postreku rozhodne Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Otvoriť galériu

Podľa primátora je zvýšený výskyt bodavého hmyzu v niekorých obdobiach prirodzený, preto sa majú obyvatelia chrániť aj individuálne. Na otázku Nového Času, kedy prejde od prípravy ku konkrétnym opatreniam, ktoré oslobodia obyvateľov od otravného hmyzu, odpovedal: „Hlavné mesto požiadalo o príslušné súhlasy a výnimky na aplikáciu BTI vo vyšších stupňoch ochrany. Tento týždeň zároveň spúšťame monitoring v teréne na území inundačných zón, ktorého cieľom bude aplikácia uvedeného biologického prípravku,“ uviedol hovorca magistrátu Peter Bubla.

 

Odborní pracovníci na podnety starostov obcí v západnej časti BSK monitorovali terén na zistenie aktuálnej situácie výskytu komárov. Z výsledkov uskutočneného prieskumu vyplýva, že v katastroch uvedených obcí výskyt komárov nadobudol vysoký až kalamitný charakter,“ uvádza RÚVZ vo svojom stanovisku a dodáva, že v jeho kompetencii je zasahovať len v prípade hrozby šírenia prenosných ochorení. „Keďže doteraz riziko prenosných ochorení prenášaných komármi u nás potvrdené nebolo, je výlučne v kompetencii samospráv prijať vhodné a účinné opatrenia,“ doplnil RÚVZ.

Štípu aj na severe

Každý sa teší z príjemných letných večerov, a tak trávi čas vonku do neskorej noci. Idylku narušuje nepríjemný bzukot štípajúceho hmyzu, ktorý tento rok obťažuje ľudí aj na miestach, kde predtým na ne ľudia neboli zvyknutí. „Ja si nepamätám, že by už v júni robili takéto nájazdy. Nedá sa to vydržať! Človek nemôže sedieť v pokoji ani pri fontáne,“ hnevá sa Žilinčanka Monika, ktorá si prišla vychutnať krásu farebnej fontány v parku na Bôriku. Štípajúce komáre útočili však aj na opačnom konci mesta – na sídlisku Hájik pri kaplnke. „Len zopár lístkov lipy som si chcel natrhať do čaju na zimu, ale som to vzdal, nemám na to nervy. Ani minútu neprestali štípať, to som tu ešte nezažil,“ hovorí Hájičan Juraj.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline však zvýšený výskyt komárov neeviduje. „Nezaznamenali sme zatiaľ žiadne podnety na zvýšený výskyt komárov zo strany samosprávy ani obyvateľov,“ informovala hovorkyňa úradu Daša Račková. Ako dodala, za posledných dvanásť rokov boli na Slovensku zaznamenané len sporadické prípady výskytu dirofi lariózy, keď boli hlásené tri prípady. Inak toto ochorenie spôsobené parazitujúcimi vlasovcami postihuje predovšetkým zvieratá.

Otvoriť galériu

Repelenty v podnikoch

Situácia v hlavnom meste je už natoľko neúnosná, že v niektorých reštauráciách v centre majú na vonkajších stoloch pre hostí pripravené repelenty proti komárom. V podniku San Marten na Panskej ulici si ich zákazníci dokonca sami pýtajú. „Komárov je tu naozaj veľa, hlavne večer sa vonku nedá vydržať,“ prezradila čašníčka Nikola (18), ktorá tvrdí, že z dvadsiatich repelentov im na vonkajšej terase zostal už iba jeden posledný. „Idú na dračku,“ dodáva s úsmevom.

Ako sa chrániť

  • oblečenie s „uzlíkmi“, aby hmyz nemohol vkĺznuť pod oblečenie
  • natieranie nepokrytých častí tela repelentnými prípravkami
  • používanie éterických látok vo vonných lampách, elektrických prístrojov a lapačov hmyzu
  • mechanická ochrana obydlí sieťami na okná a dvere
  • likvidácia plytkých stojatých vôd, v ktorých je možný výskyt vajíčok komárov
  • pravidelné kosenie trávnatých porastov v okolí obydlí
  • vyprázdňovanie nádob na polievanie záhrad
  • likvidácia komunálneho odpadu z okolia obydlí
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, Novy Cas, gal, sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!