Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.06.2019 17:40 | Správy | Domáce správy

Veľký rozhovor s novou prezidentkou: Veľavravné slová o vzťahoch s vládou a politickými stranami

Nová prezidentka SR Zuzana Čaputová chce byť hlavou štátu všetkých občanov, mať konštruktívny dialóg s vládou a byť aktívnou vo vnútornej politike.

Slovensko podľa nej trpí korupciou, má deficity vo vymožiteľnosti práva a existujú prepojenia finančných a kriminálnych skupín na politické špičky. Prezidentka deklaruje, že si pred tým nebude zakrývať oči. Je za hodnotovo demokratické smerovanie Slovenska a EÚ považuje za prirodzený priestor Slovákov. 

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Aké budú vaše prvé kroky v Prezidentskom paláci?

Prvý týždeň v úrade ma čaká prvá zahraničná cesta, ktorá povedie do susedného Česka, čo považujem za dobrú tradíciu. Bude dôležité nadviazať na dobré vzťahy našich dvoch krajín. Určite sa stretnem so všetkými zamestnancami prezidentskej kancelárie, aby som ich osobne spoznala a začala s nimi dobrú a konštruktívnu spoluprácu. V prvom týždni plánujem aj stretnutie s predsedom parlamentu a premiérom a vymenovanie nového člena Súdnej rady SR, keďže jednému z nominantov skončilo funkčné obdobie.

 

Je niečo, v čom chcete nadviazať na predchodcov? V čom sa chcete, naopak, odlíšiť?

V mnohých dobrých zvykoch predchádzajúcich prezidentov budem rada pokračovať. Napríklad pán prezident Andrej Kiska priniesol do výkonu mandátu autenticitu a ľudskosť, na ktorú rada nadviažem. Zároveň prirodzene reprezentujem iný životný príbeh, na ktorý sú naviazané aj témy, ktorým chcem venovať zvýšenú pozornosť. Nielen v prezidentskom úrade, ale aj v politike celkovo, mi napríklad chýba riešenie otázok súvisiacich so životným prostredím. Je to jedna z tém, ktorej budem venovať zvýšenú pozornosť.

Aká bude hlavná agenda? A čo konkrétne v týchto oblastiach chcete robiť?

Moja agenda bude vychádzať primárne z troch pilierov, na ktorých som mala postavenú kampaň - spravodlivosť pre všetkých, dôstojný život pre seniorov a oblasť ochrany životného prostredia.

Aké konkrétne kroky chcete realizovať pre seniorov, životné prostredie či spravodlivosť, vzhľadom k tomu, že právomoci prezidenta nie sú výkonné, ale viac reprezentatívne?

Verím, že som dala dokopy dobrý tím odborníkov na všetky spomínané oblasti, vrátane sociálnej. Ako prezidentka budem, v možnostiach mojich právomocí, podporovať zásadnejšie zmeny v týchto oblastiach. Budem v dialógu s vládou aj občianskym sektorom a budem hľadať priestor pre systémové zmeny a zmeny v prístupoch, ako týmto výzvam čeliť. Chcem otvorene hovoriť napríklad o klimatickej kríze a pripomínať tento problém pri tvorbe politík. V sociálnej oblasti pôjde o snahu riešiť problémy s dlhodobou starostlivosťou o seniorov. Budem sa zasadzovať aj za systematické zmeny v oblasti justície a justičných orgánov. Výzvou bude napríklad to, aby sme prijali dôležité zmeny týkajúce sa voľby generálneho prokurátora, a tiež zmeny týkajúce sa prokuratúry ako systému, ktoré by prispeli k jej väčšej samostatnosti a transparentnosti. Dôležitou témou je aj nezávislosť policajnej inšpekcie, ale aj opatrenia týkajúce sa slovenského súdnictva.

Jedným z hlavných hesiel vašej kampane bol "návrat dôvery a spravodlivosti". Akým spôsobom to chcete dosiahnuť?

Práve vyššie spomínaným prístupom. Verím, že vďaka postupným zmenám sa postupne vráti ľuďom viera v spravodlivosť. Dôvera je do veľkej miery závislá od kvalitných ľudí, ktorí danú profesiu vykonávajú. Zjednodušene povedané, je to najmä o ľuďoch. Ale kvalitným ľuďom môže dopomôcť aj dobré nastavenie systému, sú to spojené nádoby.

V kampani ste avizovali aj okamžité zmeny v Policajnom zbore SR a súdnictve. Ako sa dajú dosiahnuť z pozície prezidentky?

Okamžité zmeny v policajnom zbore a súdnictve som nesľubovala, lebo na to prezident nemá právomoci. Sľubovala som, že chcem iniciovať a prispieť k dobrým systémovým zmenám v týchto orgánoch. Zároveň tam, kde má prezident menovaciu právomoc, som sľubovala, že nevymenujem osoby, ktoré by nespĺňali odborné alebo osobnostné kritériá. Toto, samozrejme, platí.

Tím spolupracovníkov už máte kompletný?

Môj tím je nateraz kompletný, avšak nevylučujem, že budeme konzultovať jednotlivé otázky z iných oblastí aj s ďalšími odborníkmi.

Ako chcete pôsobiť na domácej scéne? Chcete byť arbiter alebo len nestranný pozorovateľ, ktorý občas na niečo upozorní?

Chcem byť aktívnou vo vnútornej politike v tom, že sa budem snažiť hľadať konštruktívne riešenia naprieč sektorom politických aktérov. Ľudia si žiadajú zmenu, čo vnímam aj ako zmenu vo vzťahoch v politike, no zároveň si zachovávam jasnosť postojov, lebo verím, že aj jasný a pomenovaný nesúhlas v názoroch je súčasťou konštruktívneho dialógu.

Ako zabezpečíte, aby ste boli nadstranícka prezidentka, keďže ste vzišli z politickej strany?

Myslím si, že je to viac o osobnom nastavení, než o tom, či niekto prišiel z politickej strany. Náš právny poriadok dokonca umožňuje, aby bol prezident nielen straníkom, ale dokonca predsedom politickej strany. Ja som sa rozhodla z hnutia Progresívne Slovensko vystúpiť, lebo si myslím, že je to tak pre moje pôsobenie lepšie. Budem závislá len od svojich postojov, hodnôt a tém, s ktorými som kandidovala a pre ktoré mi ľudia dali dôveru.

 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS